Zaharul ne imbatraneste?

Zaharul ne imbatraneste?

Zaharul ne imbatraneste?

01 iunie 2009 Lioara Bradu

E oare posibil? Cana cu capuccino pe care obisnuiesti sa o bei in fiecare dimineata si inghetata pe care o savurezi dupa-amiaza sa fie responsabile pentru ridurile tale? Lioara Bradu vrea sa afle adevarul.

 

Ce spune teoria: In ciuda nenumaratelor creme ultrapotente si a tehnicilor de chirurgie plastica pe care le incercam, potrivit ultimelor studii, se pare ca alimentele pe care le consumam au cel mai mare impact asupra tineretii si frumusetii noastre. Vestea proasta: dulciurile distrug colagenul si, implicit, fibrele de elastina. Procesul se numeste glicatie. Zaharul se lipeste pe fibrele de colagen (care creeaza noi molecule modificate, AEG) determinand ruperea lor si inflamarea tesutului. Pe scurt, pielea isi pierde tonusul si se rideaza.

 

Ce spun specialistii: „Zaharurile incetinesc dilatarea vaselor de sange, afectand circulatia sanguina. Dar fluxul de sange este cel care hraneste dermul, acel strat al pielii care produce celule de colagen si elastina“, explica celebrul dermatolog doctor Frederic Brandt. „Daca nu este bine hranit, dermul nu mai poate produce suficient de multe fibre elastice noi. Ba, mai mult, zaharul rigidizeaza fibrele de colagen si elastina existente, scazand elasticitatea tesutului.“ Iar daca te expui la soare, situatia devine si mai dramatica. Un studiu publicat in British Journal of Dermatology a demonstrat ca moleculele AEG expuse la raze ultraviolete produc radicali liberi si grabesc procesele de imbatranire.

 

Din fericire, situatia nu e complet disperata, crede doctorul Brandt. E suficient sa renunti la consumul de zaharuri si sa urmezi un regim alimentar sanatos pentru a-ti recapata tineretea. Consuma fructe si legume, precum si bauturi care contin antioxidanti, deoarece acestia neutralizeaza moleculele AEG. De asemenea, ii poti aplica topic, folosind creme si seruri cu antioxidanti. „Hai sa spunem adevarul: sa presupunem ca mergi la dermatolog in fiecare luna si iti urmezi cu rigurozitate tratamentele cu botox si laser. In mod sigur te vor ajuta sa arati mai bine si mai tanara, dar nimic, absolut nimic nu te poate face sa mai arati ca la 20 de ani. Totusi, un regim alimentar controlat iti poate da ceasul biologic cu multi ani inapoi. Si incearca sa mergi la culcare ceva mai devreme. S-a demonstrat deja ca producerea hormonului de crestere, care oricum scade pe masura ce imbatranim, se prabuseste vertiginos dupa miezul noptii. Or, arzi caloriile si grasimile mai eficient cand nivelul acestui hormon este ridicat. In plus, toata lumea stie ca a fi mai suplu inseamna a fi mai tanar“, incheie domnia-sa.

 

Ce spunem noi: Pana acum, ma consideram un om cu un regim alimentar sanatos, desi imi indulcesc cafeaua (decofeinizata) cu zahar si nu ma opresc la o singura lingurita de frisca, ci umplu cana pana la refuz. Insa, dupa ce am citit cartea doctorului Brandt, am decis sa imi schimb radical dieta. Timp de 30 de zile, am renuntat la toate zaharurile si la indulcitorii artificiali. Am eliminat fainoasele, pentru ca elibereaza glucide in timpul procesului de digestie, majoritatea lactatelor si toate alimentele cu un indice glicemic ridicat (acelea care contin zahar sau elibereaza glucide dupa ce sunt prelucrate in organism). Ce mi-a ramas sa mananc? O multime de lucruri: aproape toate tipurile de

 


proteine (desi trebuia sa fiu foarte atenta la felul in care le prepar, deoarece prin coacere si caramelizare la temperaturi ridicate anumite alimente creeaza AEG – de exemplu, puiul fript, cartoful copt sau friptura la gratar), vegetale (cu exceptia celor care au pastai si a radacinoaselor), paine fara gluten si cereale integrale. Aveam voie sa mananc orez, afine si mere verzi, deoarece au un indice glicemic scazut. Daca obisnuiesti sa bei cafea cu cofeina, trebuie sa treci pe cafea decafeinizata daca vrei sa-ti purifici complet organismul. Nu pot spune ca a fost usor. Uneori, pofta de dulce era atat de acuta, incat ajunsesem sa ma spal pe dinti din ora in ora, pentru a ma bucura de gustul dulceag al pastei. La finele lunii, insa, eforturile mi-au fost pe deplin rasplatite. Aveam in sfarsit tenul curat si neted. E limpede ca voi ramane la acest regim de viata, desi am reinceput sa-mi adaug frisca si zahar in cafea. Numai o lingurita. Cand e s-o pun pe a doua, ma gandesc la glicatie si-mi trece cheful.

 

Citeste si Ceremonia ceaiului verde de China

                 25 de lucruri pe care trebuie sa le incerci vara aceasta

 

Revista Nr. 59, Iunie 2009

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Comenteaza Am mai scris despre: zahar , imbatranire
Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat!

Redactorii One.ro îşi rezervă dreptul de a modera comentariile. Vor fi şterse comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau la ură. Va mulţumim!