Cum ne influenteaza retrogradarea lui Marte in perioada urmatoare?

Cum ne influenteaza retrogradarea lui Marte in perioada urmatoare?

In perioada 24 ianuarie – 14 aprilie 2012, Marte s-a gasit in miscare retrograda. Ce efecte a avut acest lucru asupra noastra si la ce schimbari ne putem astepta incepand de luna aceasta?

Precum stim, planetele din sistemul nostru solar se rotesc in jurul Soarelui, fiecare cu o anumita viteza. Cand vorbim despre retrogradarea planetelor, ne referim la miscarea aparent inversata a acestora din perspectiva geocentrica (privite de pe Pamant). Aceasta situatie se datoreaza vitezelor diferite cu care se rotesc planetele in jurul Soarelui si compunerii acestor viteze cu aceea a Pamantului. Este ca si cand ne-am gasi pe autostrada si am privi o alta masina: daca aceasta incetineste sau noi marim viteza, va parea ca masina respectiva merge inapoi.

De aceea, la anumite intervale, privite de pe Pamant, unele planete vor parea ca incetinesc, se opresc si isi schimba sensul de rotatie, lucru ce ne va influenta pe toti in intervalul de timp cat va dura procesul respectiv, dar totodata si o portiune de timp inainte sau dupa retrogradare.

In cazul in care o planeta este retrograda in harta natala a cuiva, aspectele care tin de planeta respectiva se exprima mai degraba la nivel interior, nativul avand dificultati in a exprima energia planetei in exterior, cu alte cuvinte exprimarea spontana si libera fiind, intr-o oarecare masura, ingreunate. De exemplu persoanele care s-au nascut in momentul retrogradarii planetei Mercur (planeta „raspunzatoare” de comunicare, intelect, idei etc), au anumite dificultati in a se exprima in exterior (poate incep sa vorbeasca mai tarziu in copilarie, sau sunt balbaiti, sau au o anumita incoerenta in exprimarea ideilor etc) insa totodata interiorizarea aspectelor mercuriene face ca acesti nativi sa fie adesea ganditori originali, profunzi, talentati si care au viziuni diferite fata de majoritatea celor din jurul lor; pot sa fie deschizatori de drumuri si mari oratori sau scriitori tocmai pentru ca au depus eforturi sa lupte impotriva a ceea ce simteau a fi o problema in raporturile lor cu exteriorul, prin urmare ajungand nu doar sa compenseze, ci chiar sa depaseasca orice eventuale intarzieri sau neconcordante le-ar avea cu lumea din jur.

Atunci cand o planeta intra in miscare retrograda, efectele ei sunt resimtite de intreaga suflare a planetei. Acest lucru nu se manifesta in sine la nivel obiectiv, ci raspunsul nostru individual se modifica in functie de consjuncturile astrale.

Planeta Marte, planeta masculina prin excelenta, reprezinta impulsul, actiunea, dorinta, dinamismul, ambitia, determinarea, initiativa, focul interior, pasiunea, furia, spiritul razboinic, sexualitatea, competitivitatea. Izbucnirile sale sunt, de obicei, scurte, rapide si arzatoare. Marte este Ares, zeul razboiului in mitologia greceasca. Bineinteles ca ii plac actiunea si libera expresie a energiei sale interioare, asadar perioadele de retrogradare sunt oarecum antagonice insesi caracteristicilor sale de baza; in astfel de momente energia sa, reprimata, poate consuma individul in interior, ducand la nervozitate, tensiune interioara, uneori izbucniri necontrolate de furie urmate de retragere si pliere in sine, dificultati in a gestiona situatiile si persoanele presante, in a se afirma in situatii cand este nevoie de combativitate si competitivitate.

Planeta retrogradeaza aproximativ o data la 2 ani, pentru o perioada de aproximativ 80 de zile. Este o perioada in care este de preferat, pe cat posibil, sa nu se initieze nimic nou, fie ca este vorba despre o noua relatie, un nou proiect, o cearta, un proces la tribunal sau chiar un conflict armat. Tot ceea ce tine de semnificatiile clasice ale acestei planete, si anume actiunea si combativitatea, ar fi bine sa primeasca o binemeritata pauza. Suntem nevoiti sa ne schimbam felul de a actiona si de a obtine ceea ce dorim. Daca Marte in mers direct confera incredere in sine, combativitate, dinamism si agresivitate, Marte retrograd ne poate face ezitanti, nesiguri, ne determina sa ne reprimam entuziasmul, agresivitatea sau resentimentele; totusi acest lucru nu are menirea de a pune, pur si simplu, un capac pe o oala aflata in fierbere, ci este un indemn catre a ne analiza chemarile si impulsurile primare.

Ce se poate face in acest rastimp, doar nu putem sa stam pur si simplu si sa asteptam sa treaca 80 de zile inainte de a ne vedea de viata? Este un moment bun pentru analiza si autoanaliza: se poate reveni asupra unor situatii anterioare pentru a interveni si a munci asupra lor pana se obtine rezultatul corect, de asemenea este bine ca fiecare sa devina din ce in ce mai constient si mai responsabil cu privire la modul in care se manifesta, in care isi gestioneaza tensiunile interioare, expresia fizica si sexualitatea; se poate reveni asupra unor conflicte anterioare pentru a le aplana in modul cel mai potrivit cu putinta; scopurile, ambitiile si dorintele noastre ar trebui puse sub lupa si analizate temeinic.

In general, felul de a actiona are nevoie de o reajustare. Este necesara o regrupare, o trecere in revista a pierderilor sau a arsenalului aflat la dispozitie, pentru a fi mai pregatiti din punct de vedere tactic la urmatorul „atac”, adica in momentul in care energia martiana poate fi din nou utilizata in exterior.

Cei nascuti in zodii guvernate de Marte, adica Berbecii si Scorpionii, dar si cei nascuti in zodiile Fecioarei si Pestilor (sau cu Ascendentul in aceste zodii) au resimtit cel mai puternic efectele acestor conjuncturi, ei fiind cei carora li s-a cerut ceva mai multa atentie si rabdare inainte de a trece la actiune sau de a lua initiativa, in orice domeniu ar fi fost aceasta.

In toata perioada retrogradarii sale din acest an, Marte s-a gasit in semnul Fecioarei si va mai ramane in acest semn pana in luna iulie. Fecioara este in directa legatura cu munca, rutina si sanatatea iar prezenta „planetei rosii” in acest semn ne forteaza sa ne reajustam atitudinea cu privire la aceste domenii. Preocuparea pentru detalii si orientarea catre atingerea perfectiunii, caracteristici native ale acestei zodii, sunt mult amplificate in timpul acestui tranzit iar faptul ca Marte a fost retrograd in acest semn a facut ca nevoia de claritate si precizie sa atinga uneori cote obsesive.

S-a investit sau, mai degraba, s-a irosit multa energie pe chestiuni doar aparent importante, s-au creat fixatii pe subiectul „cine are dreptate” sau pe detalii care nu au avut nicio semnificatie majora in economia evenimentelor, s-au creat angoase, am fost mai ezitanti, am evitat sa ne asumam riscuri – iar daca am facut-o, probabil am inteles destul de repede ca era departe de a fi cel mai bun lucru pe care il puteam face.

Doritori de actiune si de rezultate rapide, asa cum asteapta Marte de la noi, a trebuit totusi „sa fim lasati la vatra”, sa ne ocupam cu lucruri pe care, in mod normal, le desconsideram comparativ cu marile batalii: aranjat, curatat, reparat, reconditionat, adica lucruri care nu intra in atributiunile eroilor si vitejilor. Simbolic vorbind, din fruntea ostirii am fost trimisi la lustruit scuturi, reconditionat harnasamentul, tesalat caii - si bineinteles ca revolta, frustrarea si iritarea si-au facut aparitia nu de putine ori!

A trebuit sa acceptam ca nu avem la indemana resursele necesare pentru a indeplini ceea ce ne dorim – iar daca am refuzat sa vedem si sa acceptam acest lucru, problemele de sanatate sau cele de la locul de munca ne-au apasat butonul de „pauza” si ne-au obligat ca, dincolo de reactia de revolta initiala, sa acceptam ca trebuie sa ne oprim, sa ne asezam, sa cantarim situatia, sa cautam cele mai bune solutii si abia apoi sa mergem mai departe... sau sa renuntam la a o mai face daca concluziile ne erau nefavorabile. Simtul practic a devenit o necesitate de prima mana.

Aplicabilitatea concreta a unui proiect s-a dovedit a fi adevarata masura a valorii sale. Uneori am inteles pe dos mesajul martian din Fecioara si, din perfectionism, am cazut in criticism arid, complet deconstructiv. In cele din urma am invatat ca o atitudine constructiva presupune orientarea catre solutii, nu identificarea cusururilor.

Dincolo de jumatatea lunii aprilie, incepem sa ne recastigam energia, determinarea si increderea in directia noastra iar complicatiile anterioare isi vor afla solutiile. A fi bine, insa, ca revenirea la modulul „activ” sa se faca gradual, cu moderatie. Precum un sportiv care, inainte de a se arunca in competitie, isi face temeinic incalzirea si isi pregateste musculatura si psihicul pentru a putea oferi 100% pe teren, si noi avem nevoie sa manifestam rabdare si pragmatism in felul cum trecem din nou la actiune. Am invatat rabdarea, temeinicia, precizia, nevoia de impecabilitate in felul cum gandim si actionam.

Inarmati cu aceste noi lectii de viata, investind in viata de zi cu zi un pragmatism sanatos, vom putea sa redevenim activi si eficienti in tot ceea ce facem. Blocajele si piedicile vor putea fi inlaturate, vom reinvata sa ne exprimam liber si limpede dar de data aceasta fiind mai atenti, mai calculati, mai disciplinati si mai responsabili.
 

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Comenteaza Am mai scris despre: horoscop , marte , zodiac
Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat!

Redactorii One.ro îşi rezervă dreptul de a modera comentariile. Vor fi şterse comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau la ură. Va mulţumim!