Saturn în semnul Scorpionului

  • 4602 afişări
05 noiembrie 2012 Alina Bârcă Astrolog
Saturn în semnul Scorpionului

După trei ani în care a traversat semnul Balanţei (începând din octombrie 2009), în data de 5 octombrie 2012 planeta Saturn a intrat în semnul Scorpionului, unde va ramâne până în decembrie 2014.

Această planetă, ultima vizibilă cu ochiul liber, reprezintă încă din antichitate un personaj către care oamenii priveau cu respect şi teamă, el fiind un simbol al bătrâneţii, limitărilor, frustrarilor, întârzierilor, testelor de rezistenţă, dar şi al maturităţii, responsabilităţii, realismului, tradiţiei, lucidităţii şi disciplinei.

Saturn, adesea reprezentat sub forma unui bătrân cu toiag şi barbă lungă, este dispozitor general al autorităţii, atât sub forma capacităţii noastre de a respecta autoritatea şi de a învăţa de la cei cu mai multă experienţă, cât şi a propriei noastre puteri de a manifesta autoritate. Domeniul responsabilităţii sociale este profund legat de această planetă şi se referă la procesul de maturizare pe baza căruia individul participă în mod activ la viaţa societăţii, contribuind în mod practic, concret, la viaţa comunităţii. Pentru asumarea şi îndeplinirea responsabilităţilor care revin fiecăruia, este nevoie de disciplină, realism, conştientizare a talentelor şi lipsurilor proprii şi un bun management al timpului.

Timpul în sine este un domeniu ce ţine în mod direct de guvernarea saturniană. Numit Cronos la greci, zeul roman Saturn era patron al anotimpurilor, calendarului, recoltelor şi implicit al timpului. Se născuse din împreunarea zeului cerului cu zeiţa-pământ şi îşi răsturnase de pe tron tatăl.

Prezicându-i-se că avea să fie înlăturat de la putere de către fiul său, a dorit să se asigure că nu se va întâmpla asta şi astfel şi-a devorat toţi copiii nou-născuţi. Soţia sa, Ops (Rhea la greci), în cele din urmă şi-a ascuns cel de-al şaselea copil (Jupiter) şi i-a oferit în loc un bolovan înfăşurat în scutece care, odata înghiţit, l-a forţat să-şi arunce din stomac toţi ceilalţi copii înghiţiţi anterior. Ulterior Jupiter s-a întors împotriva tatălui său şi l-a alungat de pe tron, acesta retrăgându-se ulterior în Latium, unde a domnit în pace de-a lungul unei perioade ce avea să fie numită "Epoca de Aur".

Romanii i-au construit temple şi îl sărbătoreau în preajma solstiţiului de iarnă sub forma unui popular festival numit Saturnalia. Zodia Capricornului, aflată sub stăpânirea lui Saturn, începe şi ea la solstiţiul de iarnă. Denumirea zilei de sâmbătă îşi trage numele de la Saturn - Dies Saturni, Ziua lui Saturn, care în limba engleză este Saturday (Day of Saturn).

Poziţia lui Saturn într-un semn zodiacal sau altul aduce în prim - plan necesitatea asimilării unor lecţii importante legate de domeniile de viaţa asociate în mod tradiţional semnului zodiacal respectiv. Tranzitele saturniene reprezintă etape ale maturizării printr-o confruntare directă şi făţişă a realităţii.

Suntem forţaţi să trăim în prezent şi să privim realitatea exact aşa cum este ea. Adesea suntem nevoiţi să ne încetinim ritmul, uneori poate pentru simplul fapt că ne găsim în faţa unor obstacole insurmontabile... şi totuşi, experienţa respectivă este de mare ajutor în construirea tăriei interioare.

Atunci când ne simţim la capătul puterilor şi pare că nu mai avem energie pentru a face nici măcar un pas mai departe, atunci ne aflăm faţă în faţă cu noi înşine, ne stabilim cu adevărat priorităţile şi ne asumăm responsabilităţi în funcţie de capacităţile noastre reale - este un proces de autenticizare de care Saturn nu este deloc străin, însă totodată şi un proces de moderaţie în care se înlătură tot ceea ce nu este cu adevărat necesar.

În perioada în care s-a aflat în semnul Balanţei (octombrie 2009 - octombrie 2012), focusul a fost în primul rând asupra relaţiilor noastre. Fiind un cenzor extrem de drastic şi chiar nemilos, Saturn nu permite ca nimic din ce nu este construit pe o baza solidă să reziste testelor sale, aşadar acolo unde relaţiile noastre cu cei din jur nu reprezentau ceva concret, solid sau necesar evoluţiei noastre, am fost nevoiţi să facem ajustări dramatice.

Balanţa este centrată în jurul ideii de relaţionare, de cuplu, de împărtăşire; ea îşi conjugă verbele la persoana întâi plural, "noi" fiind miezul generator de energie din viaţa ei. Ea are nevoie să se raporteze la cei din jur, aspect care este specific până şi celor mai individualişti sau mizantropi dintre nativi, care chiar şi în disocierea lor de ceilalţi tot se găsesc într-un strâns raport cu aceştia. Saturn, trecând prin acest semn, ne-a pus sub microscop legăturile interpersonale şi ne-a forţat să privim adevărul în faţă, aşa cum este el şi cum ne-am fi dorit noi să fie, ne-a arătat că nu putem merge mai departe împreună cu cel de alături dacă nu începem să ne cunoaştem cu adevărat, dacă nu comunicăm, nu împărtăşim, dacă nu facem lucruri cu adevărat împreună.

Am asistat în aceşti ultimi trei ani la destrămări spectaculoase de cupluri şi divorţuri răsunătoare ale vedetelor, însă şi în vieţile noastre personale mulţi dintre noi am trecut printr-un adevărat uragan. Multe cupluri care păreau de nedespărţit şi îşi împleteau vieţile de multă vreme şi-au găsit sfârşitul în ultimii trei ani, spre surpriza şi, de multe ori, şocul celor apropiaţi.

Uneori ne-am dat seama că omul de alături a devenit altcineva şi că priveam la un străin cu care nu mai aveam nimic în comun, alteori ne-am îndrăgostit pe neaşteptate de altcineva şi am realizat că iubirea lipsea de mult timp din relaţia noastră pe care o menţinusem doar din obişnuinţă sau de dragul convenienţelor sau din alte considerente superficiale, alteori partenerul ne-a lovit printr-o trădare cu totul neaşteptată sau s-a dovedit a fi cu totul altcineva decât crezusem atâţia ani şi am suferit până în străfunduri, rămânând cu o mână de praf în urma unei relaţii pe care o crezusem pilonul central al vieţii noastre... şi totuşi, după toate aceste experienţe, după ce am mai rămas poate doar cu câţiva oameni în jur, după ce ne-am văzut întreaga viaţă întoarsă cu susul în jos, tot ceea ce trăim acum are mai mult sens deoarece este adevărul.

Da, poate persoana pe care am crezut-o a fi sufletul nostru - pereche nu ne mai este alături, da, poate am pierdut pe drum nişte oameni despre care credeam că ne erau prieteni dedicaţi, poate suntem ceva mai singuri, însă acest lucru ne-a redat puterea personală şi libertatea de a trăi în miezul adevărului.   

Mulţi ne-am dat seama că putem sta foarte bine şi pe picioarele noastre şi că nu avem nevoie de un partener care să ne umple frica de a rămâne singuri; ne-am dat seama că, dacă alegem să fim într-o relaţie, o facem pentru ca este alegerea noastră, nu pentru că nu avem încotro sau pentru că nu avem altceva mai bun la dispoziţie. Am început să înţelegem că modelele de relaţionare moştenite de la societate s-ar putea să nu ne reprezinte sau să ne restricţioneze şi atunci am căutat un model cu care să ne putem identifica, demers în timpul căruia uneori ne-a fugit terenul de sub picioare şi în care am avut de suferit înainte de a înţelege ce căutam.

La nivel global, subiectul căsătoriei între persoane de acelaşi sex nu mai este un subiect  tabu, multe state permiţând acum astfel de căsătorii ca semn al acceptării egalităţii în drepturi pentru toţii oamenii, indiferent de orientarea sexuală. Ideea egalităţii şi tratamentul nediferenţiat sunt atribute specifice Balanţei.

Respectul reciproc, integritatea şi sprijinul necondiţionat au devenit leitmotive principale pentru mulţi oameni care înainte îşi întemeiau relaţiile pe considerente mai superficiale, care s-au dovedit a fi praf în vânt sub privirea scrutătoare a lui Saturn. Dacă însă am încercat să-l "fentăm" pe batrânul cel sever şi atotvăzător şi poate chiar am reuşit pe moment să scăpăm "basma curată", este bine de ştiut că examenul nu se opreşte aici, odata cu ieşirea lui Saturn din semnul Balanţei. Intrarea lui în Scorpion nu face decât să ducă la un nivel şi mai profund lecţia de viaţă ce se cere a fi asimilată.

Am înţeles deja că relaţiile şi parteneriatele noastre necesită o muncă susţinută, nu se pot susţine singure, de la sine. Cu Saturn în Scorpion, mergem şi mai profund în înţelegerea dinamicii relaţiilor noastre. Acum intră în prim - plan intimitatea dar şi împărţirea şi distribuirea puterii şi a responsabilităţii în raport cu celălalt. Cât este vorba de dependenţă şi cât este vorbaa de control? Câte din legăturile noastre sunt, de fapt, guvernate de teamă - de singurătate, de expunere în faţa celuilalt, de a pierde frâiele din mâini? Încet, încet, începe să devină tot mai comprehensibilă ideea că a restricţiona, a tăinui, a controla sunt, de fapt, atribute ale fricii, iar frica este incongruentă cu libertatea.

Teama de a pierde ceva, o situaţie, o poziţie, o persoană, în primul rând îl înlănţuie pe cel care trăieşte acele sentimente şi abia apoi pe cei care sunt vizaţi în exterior. Deşi aparent atitudinile şi alegerile noastre sunt desemnate pentru a controla situaţii sau persoane, în realitate acest lucru este imposibil; singurul domeniu asupra căruia putem spera să câştigăm control este acela al lumii noastre interioare, al alegerilor noastre, al reacţiilor faţă de ceea ce se întâmplă în afară, cu oameni sau cu situaţii din viaţa noastră. Chiar şi dacă uneori demersurile noastre în exterior au succes şi putem determina uneori rezultatul unor evenimente sau comportamentul unor oameni, impermanenţa lor nu este decât o reconfirmare a faptului că nu în acest fel ne putem găsi liniştea sau echilibrul. Nu există nicio certitudine că ceea ce am obţinut astăzi, prin metode mai mult sau mai puţin corecte, va avea durată... iar a ne condiţiona starea interioară în funcţie de exterior este reţeta sigură a unei dependenţe întinse pe durata întregii vieţi.

Nici încercările de a ne controla atitudinea, comportamentul şi trăirile nu au mai mult succes. Lumea psihicului este atât de vastă iar planul conştient, cel cu care operăm în viaţa cotidiană, are o întindere atât de limitată comparativ cu întregul ansamblu al minţii încât este utopic să ne imaginăm că vom putea vreodată să intervenim suficient de constistent în dimensionarea planurilor subconştient şi inconştient încât să obţinem exact şi invariabil rezultatul pe care ni-l dorim.

Abia din momentul în care ne conştientizăm propriile limite, începem să operăm cu adevărul. Nu pretindem că suntem sau că putem fi ceva mai mult decât suntem. Ne privim în ochi şi facem cunoştinţă cu noi înşine. Iar apoi putem începe cu adevărat să ne punem problema de a schimba ceva sau de a ne îmbunătăţi. Procesul prin care putem ajunge goi şi fără ascunzişuri în faţa noastră, perfect lucizi şi constienţi de vulnerabilităţile şi dependenţele noastre, de fricile şi anxietăţile care ne bântuie şi ne fură pacea minţii, este de fapt un proces de recâştigare a puterii. Nu una iluzorie, ci una bazată pe adevăr.

Scorpionul este un semn al morţii şi al regenerării iar mitul păsării Phoenix, renăscută din propria cenuşă, este edificator cu privire la capacităţile acestui semn zodiacal, binecunoscut pentru puterea sa de a reveni la viaţă exact atunci când părea (sau chiar era) cu totul înfrânt. Cu toţii, indiferent de zodia sub care ne-am născut, vom muri şi vom renaşte simbolic într-un domeniu sau altul al vieţii noastre în următorii doi ani.

Pentru început, vom merge şi mai profund cu analiza relaţiilor noastre, continuând procesul iniţiat în perioada în care Saturn era în Balanţă. De data aceasta vom atinge subiecte mult mai profunde, legate de intimitate, de dăruire, de gradul şi modul de implicare în legăturile respective. Pentru Scorpion, a fi într-un parteneriat sau într-o relaţie merge foarte adânc, mult mai adânc decât sunt dispuse să accepte multe semne zodiacale. Pentru ei, "totul sau nimic" este însăşi motivaţia angrenării într-o legătură. Ei vor să treacă de suprafaţă, de iluzii, de faţete bine şlefuite şi, într-un fel sau altul, la fel vom face cu toţii sub ocârmuirea lui Saturn privindu-ne dinspre acest semn. Acolo unde există teama de ridicol sau de respingere, frica de a ne dezvălui până la capăt sau de a pierde controlul, cu siguranţă că vom avea cu toţii de lucrat serios la noi înşine. Cel mai probabil confruntările vor veni sub forma unor crize, căderi, pierderi, lovituri - din păcate cel mai adesea doar când suntem puşi cu spatele la zid ne dăm jos toate măştile şi lăsăm deoparte jocurile de culise şi scopurile ascunse. Pierderile pe care le vom suferi uneori în acest proces de purificare interioară pot fi de tot felul - sentimentale, materiale, de imagine etc - dar ele nu sunt importante în sine, ci destinaţia către care ne poartă operând ca intermediari într-un proces mult mai complex decât pare la prima vedere.

Oricât de mult ne-am opune sau am încerca "să ne furăm singuri căciula", momentul în care nu vom mai avea încotro şi va trebui să lucrăm serios pentru purificarea, îmbunătţirea şi fortificarea reală a propriei persoane şi implicit a legăturilor noastre cu lumea înconjurătoare, nu va mai putea fi amânat prea mult. Iar aceasta este o veste cât se poate de bună. Poate că ne zbatem într-o relaţie de (co)dependenţă la care nu putem renunţa deşi ştim că ne face rău, poate că ne-am asumat nişte credite mari la bancă pentru nişte lucruri pe care, în mod normal, nu ni le-am permite (relaţia cu băncile şi instituţiile financiare este şi ea, la bază, tot o relaţie de dependenţă, o răpire a libertăţii personale, chiar dacă este liber asumată), poate că avem dependenţe de genul fumatului sau al consumului de alcool/droguri şi a venit momentul să facem o alegere hotărâtă în sensul renunţării (sau chiar şi în sensul abandonării definitive a luptei).

Avem de lucrat serios la aceste aspecte însă nu ar trebui să ne aşteptăm ca rezultatele să apară foarte curând sau uşor. Saturn face lucrurile temeinic şi fără grabă şi oricât de mult am încerca să grăbim tempo-ul, nu vom putea avea câştig de cauză; la urma - urmei, până şi nerăbdarea şi încercarea de a grăbi apariţia unui rezultate este, de fapt, tot o încercare subtilă de a prelua controlul şi de a impune un efect atunci câd îl dorim noi şi nu când vine el în mod natural. Bineînţeles că asta nu înseamnă că vom putea să ne încrucişăm mâinile pe piept şi să lăsăm ca totul să se întâmple fără intervenţia noastră; un balans între a acţiona şi a reacţiona trebuie menţinut, însă nu într-un mod artificial sau impus de voinţa noastră, ca până acum. Dacă lucrăm cu atenţie şi sinceritate, vom începe să ne dăm seama singuri când trebuie să acţionăm şi să fim activi şi când trebuie să acceptăm şi să cedăm controlul.


Înţelegându-ne mai bine pe noi înşine, vom învăţa totodată să îi înţelegem mai bine şi pe ceilalţi şi, astfel, chiar şi atunci când nu vom fi de acord cu acţiunile şi alegerile lor, vom putea totuşi să le pătrundem motivaţiile şi să le oferim acceptare, înţelegere şi, atunci când este cazul, iertare (deşi Scorpionul nu este un semn prea permisiv sau iertător). Nimic nu leagă mai profund oamenii decât experienţele dificile pe care le trec împreună. Când eşti alături de celălalt în cele mai sumbe momente ale vieţii lui (sau ale tale), atunci se creează o conexiune suflet - suflet mai profundă decât oricănd în circumstanţe mai fericite. După o stfel de conexiune tânjeşte Scorpionul şi către aşa ceva ne vom îndrepta şi noi, majoritatea cerlorlalţi, în aceşti doi ani care vor urma. Bineînţeles că momentele dificile nu sunt de dorit însă efectul lor pozitiv în sudarea legăturilor interumane nu poate fi negat.

Stabilitatea şi lioalitatea relaţională vor fi şi ele mai importante decât până acum căci vom înţelege că schimbarea partenerilor şi neasumarea unei legături stabile ne ţine mereu la o linie superficială, de suprafaţă, în conexiunea cu cel de alături. Totodată se vor pune mult în discuţie riscurile pe care le implică promiscuitatea şi viaţa sexuală dezordonată. Sexul este şi el un domeniu "patronat" de zodia Scorpionului, cărui alt semn zodiacal ar fi putut să-i fie mai bine atribuită modalitatea prin care oamenii se conectează la cel mai profund nivel? Subiecte incomode precum moartea, sexul şi intimitatea, banii şi secretele, sunt domenii aflate sub stăpânirea scorpionească.

Ultima oară când Saturn a traversat semnul Scorpionului, între 1983 - 1985, întreaga lume a aflat despre SIDA ca boală cu transmitere preponderent sexuală. Este de aşteptat să se producă din nou o schimbare de atitudine cu privire la sexualitate şi în timpul acestui nou tranzit prin Scorpion, să fim invadaţi de scandaluri sexuale sau să fie promulgate legi mai aspre şi mai restrictive cu privire la prostituţie sau pornografie. De asemenea este posibil să se schimbe perspectiva generală cu privire la moarte (inclusiv pedeapsa cu moartea) sau la avorturi şi să se discute mai mult despre moarte şi bătrâneţe ca aspecte care fac parte în mod natural din viaţă. La nivel financiar, nu este exclus să asistăm la expuneri ale unor reţele ale crimei financiare şi ale crimei organizate, la schimbări în sistemul bancar (poate însoţite de falimente bancare răsunătoare), etc.

Aşadar suntem invitaţi ca, în următorii doi ani, să privim cu maximă seriozitate şi responsabilitate către următoarele aspecte din vieţile noastre: viaţa noastră interioară, felul cum gândim, simţim şi reacţionăm la lumea din jur, ce tipare comportamentale avem.

  • viaţa noastră relaţională, felul cum ne conectăm cu cei din jur, fie că este vorba despre partenerul de cuplu sau de afaceri, fie că este vorba despre relaţii stabilite cu instituţii financiare, ce alegeri, acţiuni şi comportamente avem în legătură cu aceştia. În relaţiile intime se va tinde către o conexiune mai profundă decât până acum, completă, fără ascunzişuri, matură. În relaţiile de natură financiară, motivaţia din spatele oricărei acţiuni trebuie să fie mai profundă decât simpla idee de câştig personal.
  • încrederea investită în sine şi implicit în ceilalţi. Învăţăm că în primul rând trebuie să devenim capabili să avem încredere completă în noi înşine înainte de a pretinde să putem avea în alţii.
  • modul cum gestionăm momentele de criză şi cum reuşim să ajungem, prin intermediul lor, să avem acces la resurse interioare pe care nu le-am fi bănuit niciodată şi totodată cum se transformă şi relaţiile noastre ca urmare a traversării unor situaţii dificile
  • dependenţele, obsesiile, impulsurile noastre - se cere să ne uităm cu seriozitate la ele şi să vedem care este adevăratul motiv pentru care ele există în viaţa noastră. Înainte de a deveni o fizică, orice dependenţă începe la nivel mental sau emoţional - va trebui să ne uitam în noi şi să refacem traseul care ne-a dus până la a abuza de corpul nostru şi a-i întreţine obiceiurile nesănătoase apoi să ne asumăm responsabilitatea pentru o schimbare concretă în sensul renunţării la ele, lucru pe care nu putem să-l facem până la capăt dacă nu înţelegem mai întâi care sunt motivele reale din spatele lor.
  •  capacitatea de a renunţa, de a da drumul, de a lăsa în urmă ceea ce trebuie lăsat în urmă, de la persoane la situaţii, de la amintiri la obiceiuri, de la obsesii la dependenţe
  •  relaţia noastră personală cu ideea impermanenţei şi implicit a morţii. Adevărul faptului că tot ceea ce se naşte este în continuă transformare şi că, la un moment dat, va înceta să existe (cel puţin în acelaşi plan), este un adevăr menit să elibereze şi să ne facă viaţa mai plină de sens. Nu este un motiv de tristeţe, depresii sau morbiditate, ci chiar dimpotrivă, o celebrare a vieţii privite cu realism, exact aşa cum este ea, neomiţând nimic, nici măcar certitudinea sfârşitului. Ştiind că timpul nostru este limitat, putem începe să ne trezim cu adevărat, să trăim în mod reral, şi nu vom mai irosi timpul sub acoperământul iluziei că întotdeauna există "mâine".

Deşi incomod, tranzitul lui Saturn prin Scorpion va fi o binecuvântare pentru cei pregătiţi să dea la o parte vălul Mayei şi să îmbrăţişeze viaţa în totalitatea ei, inclusiv cu aspectele ei neplăcute sau chiar înfricoşătoare. Adevărul eliberează şi nu ne opreşte nimic de la a fi liberi, eventual doar noi înşine, aşa cum am facut-o şi până acum. Este, aşadar, momentul perfect pentru o schimbare.
   

   

   


 

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Comenteaza Am mai scris despre: planete , zodii , horoscop
Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat!

Redactorii One.ro îşi rezervă dreptul de a modera comentariile. Vor fi şterse comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau la ură. Va mulţumim!