Voluntariatul - poarta catre cariera

Voluntariatul - poarta catre cariera

Voluntariatul - poarta catre cariera

27 ianuarie 2011 Luiza Burhai Redactor

Voluntariatul este activitatea de interes public desfasurata din proprie initiativa de orice persoana fizica, in folosul altora, fara a primi o contraprestatie materiala.

Anul 2011 a fost declarat Anul European al Voluntariatului in Uniunea Europeana si este dedicat celor 100 de milioane de cetateni ai Uniunii Europene implicati in activitati de voluntariat, celor care doresc sa li se alature, celor care ii sprijina si celor care beneficiaza de implicarea, energia si entuziasmul acestora. Aproximativ 4 milioane dintre ei sunt romani, potrivit Barometrului European din mai 2010.

Promovarea activitatilor de voluntariat, cu ajutorul politicilor comunitare si a fondurilor UE, ajuta la stabilirea unei legaturi directe intre cetateni, comunitatile acestora si Uniunea Europeana.

Drept urmare, voluntariatul a devenit un concept din ce in ce mai raspandit, mai ales printre tineri. Acest lucru vine si ca urmare a modificarilor legislative, a recunoasterii activitatii de voluntar ca experienta in munca la nivel european si a raspandirii notiunii de educatie non-formala.

Potrivit Legii voluntariatului din Romania, se incheie un contract de voluntariat, care este o conventie cu titlu gratuit, realizata intre o persoana fizica, denumita voluntar, si o persoana juridica, denumita organizatie gazda, in temeiul careia prima persoana se obliga fata de a doua sa presteze o activitate de interes public fara a obtine o contraprestatie materiala.

Cei mai multi dintre noi alegem programele de voluntariat pentru ca intelegem ca reprezinta o componenta fundamental a societatii civile. Actiunile de voluntariat ne dau ocazia de a pune in aplicare idei si de a manifesta dorinta de a fi altfel: activ, preocupati, responsabili si implicati.

Activitatile de voluntariat spun ceva despre tine, despre preocuparile tale si cauzele care te inspira, in care crezi. Voluntariatul este o manifestare a celor mai nobile aspiratii ale omului si te aduce cu un pas mai aproape o lume mai buna.

De ce sa alegi un program de voluntariat?

  • Motivele pentru care orice individ ar trebui sa fie voluntar difera in functie de categoria de voluntariat la care doreste sa participe.
  • Avantajele celor care desfasoara activitati de voluntariat variaza de la satisfactia personala, la dobandirea de experienta in domeniul vizat, la familiarizarea cu un ritm de munca sau crearea unor contacte profesionale, pana la gasirea unui loc de munca pe baza experientei dobandite ca voluntar.
  • Cei care aleg voluntariatul au sansa de a se face remarcati, de a invata lucruri noi si deprinderi utile, de a face parte unei organizatii prestigioase sau de a oferi comunitatii din care fac parte ceva inapoi.
  • Voluntarii isi ofera in schimb timpul, talentele si abilitatile profesionale si personale, precum si energia si interesul constant pentru a aduce o schimbare in societate sau pentru a intelege mai bine problemele cu care se confrunta aceasta.
  • Voluntariatul este o oportunitate pentru orice om care participa cu daruire si dorinta de a schimba aspectul social al tarii in care traim. Te poti implica in numeroase programe de voluntariat disponibile in orasul tau, din domeniul social, protectia mediului, educatie, arte etc.
  • Tot ce trebuie sa faci este sa cauti o actiune care te inspira si la care ai fi cu adevarat dispus sa depui efort, fara beneficii materiale. O parte din centrele de voluntariat le poti gasi accesand site-ul voluntariat.ro
  • Voluntariatul este o exprienta valoroasa atat pentru tine, cat si pentru cei din jur, o lectie de viata care te invata ca prin fapte mici poti realiza lucruri marete.

Foto: Hepta

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Comenteaza Am mai scris despre: voluntariat , cariera , interese , timp liber
Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat!

Redactorii One.ro îşi rezervă dreptul de a modera comentariile. Vor fi şterse comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau la ură. Va mulţumim!