Legenda lui Andri Popa. Ce a făcut haiducul cu 500 de cadâne!

  • 564 afişări
08 septembrie 2017

Legenda lui Andri Popa. Ce a făcut haiducul cu 500 de cadâne!Toată lumea a auzit de celebrul haiduc Andri Popa, dar mai puţini sunt cei care îi ştiu legenda.Istoricul Toma Rădulescu a încercat să explice în puţine cuvinte de ce este celebru haiducul.

Celebrul Andri Popa, cântat în zilele noastre de formaţia Pasărea Colibri, a fost un haiduc originar din Seaca, judeţul Dolj. S-a alăturat, cu oamenii lui, cetei lui Iancu Jianu şi împreună au dat atacul asupra Vidinului şi Plevnei, luptând cu otomanii, iar ceata sa a primit însărcinarea să elibereze cadânele române aflate în seraiul paşalei şi în seraiul vânzătorilor de cadâne.

La număr se pare că era vorba de câteva zeci de fete, dar viteazul Andri Popa nu s-a putut opri doar la eliberarea acestor fete luate de turci de la noi, ci… le-a eliberat pe toate, vreo 500 la număr. Le trece Dunărea şi în Oltenia le oferă spre vânzare spre a deveni soţii de români, şi cum fetele erau frumoase, n-a fost greu să le aşeze la casele lor.

Ajunge cu vreo sută de cadâne până în Transilvania şi le vinde în satele locuite de români. După câţiva ani de la aceste isprăvi, un velpaşa şi oameni ai domniei au apărut în căutarea fetelor, promiţându-le libertatea, dar fetele erau deja ţărănci la casele lor, cu copii, aşa că n-au mai vrut să plece nicăieri.

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Comenteaza Am mai scris despre: andri popa , cadane
Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat!

Redactorii One.ro îşi rezervă dreptul de a modera comentariile. Vor fi şterse comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau la ură. Va mulţumim!