Cum arată o zi din viaţa lui Dalai Lama, la 81 de ani?

  • 2385 afişări
Cum arată o zi din viaţa lui Dalai Lama, la 81 de ani?

30 martie 2016

Dalai Lama are un program bine stabilit de la care nu se abate. O zi obişnuită din viaţa liderului spiritual al budiştilor tibetani arată cam aşa: rugăciuni, meditaţie, plimbare sau alergare şi regim vegetarian. 

Dalai Lama pune mare accent pe calitatea somnului. Cu toate că se trezeşte la 3 dimineaţa, liderul spiritual susţine că somnul este cea mai bună formă de meditaţie. El este necesar pentru a-ţi păstra mintea calmă şi relaxată pe tot parcursul zilei.

Programul  zilnic al lui Dalai Lama  începe cu trezirea la ora 3 dimineaţa, după care face un duş. Imediat după aceea trece la rugăciuni şi meditaţie până la ora 5 dimineaţa. Urmează o jumătate de oră de plimbare, iar dacă plouă, foloseşte banda de alergare. 

La 5:30 serveşte micul dejun compus din terci fierbinte, tsampa (făină de orz), pâine cu produse conservate şi ceai în timp ce ascultă la radio ştirile BBC World Service în limba engleză. Între orele 6:00 — 9:00 el are un program de meditaţie şi rugăciuni, după care, între orele 9:00 — 11:30 se ocupă de studiul textelor budiste şi al comentariilor marilor maeştri budişti, potrivit site-ului dalailama.com.

La ora 11:30 serveşte masa de prânz, meniul său fiind vegetarian, însă atunci când călătoreşte el "nu este neapărat vegetarian", conform agenţiei germane DPA. Între orele 12:30—16:30 face muncă administrativă împreună cu personalul la sediul biroului său, urmată de audienţe şi acordarea de interviuri.  La ora 17:00 revine la reşedinţă şi serveşte un ceai. Între orele 17:30 — 19:00 are din nou program de meditaţie şi rugăciuni. La ora 19:00 îşi încheie ziua şi se retrage pentru a doua zi.

De obicei, Dalai Lama nu serveşte masa de seară, în conformitate cu regulile călugărilor budişti care spun că aceştia trebuie să mănânce numai între zori şi amiază.

Dalai Lama s-a născut în sătucul Taktser din nord-estul Tibetului. Taktser era o comunitate rurală şi alimentele de bază erau făina de grâu, tsampa, făina prăjită de orz, carnea şi untul, iar băuturile obişnuite erau ceaiul cu unt şi braga din orz „chang”. Născut la 6 iulie 1935, în familia unui umil fermier dintr-un mic sat tibetan, Lhamo Dhondrup a fost recunoscut ca a 14-a încarnare a lui Dalai Lama de un grup de călugări budişti, când avea doi ani. 

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat!

Redactorii One.ro îşi rezervă dreptul de a modera comentariile. Vor fi şterse comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau la ură. Va mulţumim!