"Pretty face" = mai multe şanse în politică

  • 218 afişări
"Pretty face" = mai multe şanse în politică

26 februarie 2015

Şansele unei femei politician de a câştiga o competiţie electorală pot fi calculate în funcţie de trăsăturile faciale, arată un studiu al cercetătorilor de la Darthmouth College, realizat în colaborare cu UCLA şi Universitatea Delaware.

Studiul, publicat în "Social Psychological and Personality Science", demonstreză că diferenţele de gen pot prezice succesul electoral al unei femei, independent de alţi factori precum competenţă şi/sau experienţă.

"Oamenii sunt instinctiv foarte sensibili la trăsăturile feţei, iar aceste detalii sunt procesate de către creier în doar câteva secunde. De aceea era foarte important să aflăm dacă sau cum aceşti factori influenţează comportamentul electoral, într-o epocă în care tot mai multe femei au acces la cariere politice", spune Jon Freeman, unul dintre autorii studiului.

Cercetătorii s-au întrebat iniţial dacă trăsături fizice precum forma ochilor, forma bărbiei sau lungimea părului pot influenţa rezultatul votului şi/sau preferinţele electoratului liberal şi conservator din Statele Unite. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 300 de femei şi bărbaţi, cărora le-au fost arătate fotografiile a 198 de politicieni (bărbaţi şi femei) care au câştigat sau au pierdut confruntările electorale din Statele Unite, în perioada 1998-2010. Rezultatul studiului a arătat că femeile cu trăsături faciale mai masculine au fost ultimele în opţiunile de vot ale subiecţilor studiului. Concluzia nu sugerează că femeile care cu trăsături de fotomodel ar câştiga cursa pentru Casa Albă, dar arată în mod clar că succesul electoral al unei femei depinde de echilibrul dintre percepţia votanţilor asupra feminităţii tradiţionale şi a competenţelor politice. De asemenea, studiul a mai arătat că femeile mai atractive s-au clasat în topul preferinţelor înaintea celor percepute ca fiind mai puţin atractive.

"E prea devreme să sugerăm că femeile politician ar trebui să-şi regândească campaniile electorale în funcţie de acest studiu, dar în mod sigur un lucru e clar: studiul a arătat clar că femeile şi bărbaţii sunt evaluaţi în mod diferit de către publicul votant şi acest lucru poate fi un impediment în ascensiunea politica a femeilor.", a spus Jon Freeman, citat de Huffington Post.

In mod surprinzător, în cazul politicienilor bărbaţi, nu a fost găsită nicio legătură directă între trăsăturile feţei şi succesul electoral.
 

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat!

Redactorii One.ro îşi rezervă dreptul de a modera comentariile. Vor fi şterse comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau la ură. Va mulţumim!