10 cele mai simple si delicioase reţete cu pui

  • 100549 afişări
14 septembrie 2014 Cristina Brucker
10 cele mai simple si delicioase reţete cu pui

Puiul este cel mai uşor de pregătit dintre cărnuri, avantajul lui fiind că se găteşte rapid şi tot puiului "îi stă bine'' lângă o mulţime de arome şi mirodenii. Încearcă reţetele noastre cu pui pentru mese în familie care să satisfacă toate gusturile sau pur şi simplu atunci când îţi doreşti o masă rapidă dar sănătoasă. În plus, sunt delicioase şi atât de simplu de preparat.
 
#1 Pui cu cocos în stil thailandez
 
 
Ingrediente:
  • 1 dovleac plăcintar, curăţat de coajă şi seminţe, tăiat cubuleţe
  • 1 vânătă mare, tăiată cubuleţe
  • 1 lingură ulei de rapiţă
  • 3 linguri fulgi de cocos
  • 4 linguri de pesmet
  • 4 piepţi de pui, fără piele
  • 1 ou, bătut
  • 300g de roşii cherry
  • 2 linguri pastă roşie de curry
  • 1 mână frunze de coriandru, tocate grosier
  • felii de lime, pentru servit

Mod de preparare:
 
1. Încinge cuptorul la 200ºC/gaz 6. Într-o tavă încăpătoare, tăvăleşte cuburile de dovleac şi vânătă prin ulei, apoi asezonează şi aşază-le într-un singur strat. Dă la cuptor 30 de minute, întorcându-le la jumătatea intervalului.
2. Amestecă într-o farfurie fulgii de cocos cu pesmetul şi puţină sare. Trece puiul prin oul bătut şi presează-l în farfuria cu pesmet, pe ambele părţi, pentru a se acoperi complet. Scutură carnea, dacă este nevoie, pentru a înlătura excesul.
3. Adaugă roşiile şi pasta de curry peste legume şi amestecă bine. Aşază bucăţile de pui deasupra şi dă totul la cuptor pentru încă 25 de minute, până când carnea se pătrunde complet. În acest interval, scutură tava o dată sau de două ori. Presară coriandrul şi serveşte cu felii de lime.
 
 
#2 Pui de vara la tavă
 
Ingrediente:
 
  • 4 piepţi de pui
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 250g de roşii cherry
  • 4 linguri de pesto

Mod de preparare:
 
Pune piepţii de pui într-o tavă largă cu pereţii joşi şi stropeşte-i cu ulei. Dă-i sub grillul cuptorului timp de 10 minute, apoi adaugă roşiile cherry şi dă-i din nou sub grill pentru 5 minute, până sae pătrunde carnea. Stropeşte totul cu pesto şi serveşte.
 
 
#3 Ciocănele de pui învelite în bacon
 
Ingrediente:
 
  • zeama de la 1 lămâie, plus felii pentru servit
  • 2 căţei de usturoi, zdrobiţi
  • 12 ciocănele de pui
  • 12 felii de bacon afumat
  • pâine crocantă, pentru servire

Mod de preparare:
 
1. Se încinge cuptorul la 200° C/gaz 6. Se amestecă zeama de lămâie cu usturoiul şi se asezonează. Se înţeapă carnea de câteva ori cu un cuţit ascuţit, apoi se stropeşte cu zeama de lămâie aromată cu usturoi. Se înfăşoară fiecare ciocănel într-o felie de bacon, după care se aşază într-o tavă. Se stropesc cu restul de zeamă de lămâie.
2. Se dau la cuptor 45-50 de minute, până carnea se pătrunde şi baconul devine crocant. Dacă vrei ca baconul să fie foarte crocant, se lasă câteva minute sub grillul încins.
3. Se servesc calde sau reci, iar restul de ciocănele se ţin la frigider într-un recipient etanş. Se stropesc cu zeamă de lămâie şi se servesc cu pâine crocantă, după preferinţă.
 
 
#4 Pui întreg la cuptor cu usturoi şi lămâie
 
Ingrediente:
 
  • unt, pentru uns
  • 1 pui întreg de 1,6kg
  • 1kg de cartofi, curăţaţi şi tăiaţi pe jumătate dacă sunt prea mari
  • 2 căpăţâni de usturoi, tăiate în jumătăţi pe orizontală
  • 100ml de vin alb
  • 100ml supă de pui sau de legume
  • 2 fire de rozmarin, rupte
  • 6 frunze de dafin
  • 1 lămâie, feliată pe lung

Mod de preparare:
 
1. Încinge cuptorul la 160ºC. Unge cu unt o tavă mare, apoi unge puţin şi puiul pe toată suprafaţa lui.
2. Aşază puiul în tavă şi pune cartofii împrejurul lui. Pune jumătăţile de căpăţâni de usturoi în tavă, toarnă peste ele supa şi vinul, apoi acoperă totul cu folie de aluminiu şi dă tava la cuptor. Lasă-le timp de 1 oră, apoi îndepărtează folia şi întoarce cartofii. Presară ierburile aromate şi feliile de lămâie şi dă tava la cuptor încă 50 de minute.
3. Modifică temperatura cuptorului la 220ºC. Lasă puiul să se rumenească 30 de minute, apoi scoate puiul şi cartofii din tavă. Acoperă puiul cu folie de aluminiu şi lasă-l să se odihnească cel puţin 10 minute, înainte să-l porţionezi. Păstrează cartofii calzi şi serveşte totul cu zeama din tavă.
 
 
#5 Pui marocan
 
Ingrediente:
 
  • 4 piepţi de pui, fără piele
  • 1 linguriţă de chimion măcinat
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 ceapă, tăiată fin
  • 400g de roşii cherry din conservă
  • 2 linguri de pastă harissa
  • 1 lingură de miere
  • 2 dovlecei medii, tăiaţi fin
  • 400g de năut din conservă, clătit şi scurs

Mod de preparare:
 
1. Se asezonează puiul cu chimion şi mult piper negru măcinat. Se încinge uleiul într-o tigaie nonaderentă şi se prăjesc puiul şi ceapa timp de patru minute. Se întoarce carnea pe partea cealaltă şi se mai lasă trei minute. Se amestecă ceapa cu regularitate pe măsură ce se prăjeşte carnea.
2. Se adaugă în tigaie roşiile şi 250ml de apă, apoi se amestecă şi se adaugă pasta harissa, mierea, dovleceii şi năutul. Se fierbe la foc mic 15 minute, până când puiul este pătruns, iar sosul s-a îngroşat puţin.
 
 
#6 Burgeri de pui în stil italian
 
Ingrediente:
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 2 piepţi de pui, fără os
  • 25g de pesmet
  • 25g de parmezan
  • 125g de mozzarella (dacă este o singură bucată, se taie pe jumătate)
  • 2 linguri de pesto
  • 2 chifle sau ciabbata, uşor rumenite
  • frunze de salată şi roşii uscate la soare, pentru servit

Mod de preparare:
 
1. Se încinge cuptorul la 200° C/gaz 6. Folosind mâinile, se acoperă cu ulei piepţii de pui. Se pun pe o farfurie parmezanul şi pesmetul, apoi se trec bucăţile de carne prin acest amestec până se acoperă complet.
2. Se pune puiul într-o tavă şi se dă la cuptor 20 de minute, până se rumeneşte bine şi se pătrunde. Se pune câte o felie de mozzarella pe fiecare bucată de pui şi se mai lasă la cuptor până când aceasta începe să se topească. Se serveşte în chifle, împreună cu salată, roşii uscate şi pesto deasupra.
 
 
#7 Aripioare dulci şi lipicioase, cu salată de varză
 
Ingrediente:
 
  • 4 linguri de ketchup
  • 4 căţei de usturoi, zdrobiţi
  • 3 linguri de zahăr brun
  • 4 linguri sos dulce de chilli
  • 4 linguri sos de soia
  • 1 kg aripioare de pui
  • 1 varză albă mică, tocată
  • 3 morcovi mari, raşi
  • 1 ceapă mare, tăiată fin
  • 8 linguri de maioneză light

Mod de preparare:
 
1. Se încălzeşte cuptorul la 200° C/gaz 6. Într-un bol mare se amestecă ketchupul, usturoiul, zahărul, jumătate din cantitatea de sos dulce de chilli, sosul de soia şi se asezonează. Se adaugă aripioarele şi se amestecă bine până se acoperă complet de sos. Se pun într-o tavă mare sau în două tăvi mici. Se dau la cuptor 35-40 de minute până se pătrund şi se rumenesc.
2. Între timp se prepară salata. Se amestecă legumele cu restul de sos de chilli şi maioneza, apoi se asezonează. Se aşază aripioarele pe un platou şi salata într-un bol.
 
 
#8 Pulpe de pui in stil filipinez
 
Ingrediente:
 
  • 5 căţei usturoi tocaţi mărunt, 3 frunze dafin, 120ml apă, 2 linguriţe piper boabe, 120 ml sos de soia, 120 ml oţet de mere, 2 linguri ulei de masline, 1 linguriţă usturoi pudră, 1 linguriţă piper, 1 linguriţă sare, 1 kg pulpe de pui (inferioare), 1 legătură ceapă verde tocată

Mod de preparare:
 
1. Spala si usuca pulpele de pui. Condimenteaza-le cu sare, piper si pudra de usturoi.
2. Incinge uleiul intr-o tigaie si prajeste pulpele pana cand se rumeneasc bine, cate 3 minute pe fiecare parte.
3. Scoate carnea si, in aceeasi tigaie, adauga otetul, sosul de soia apa, boabele de piper, frunzele de dafin si ustutoiul tocat. Lasa totul sa dea in clocot. Pune inapoi pulpele de pui si acopera cu un capac.
4. Gateste la foc mic, timp de 45 minute, pana cand carnea de pui este bine patrunsa.
5. Serveste cu orez si ceapa verde presarata deasupra.
 
 
#9 Pui la cuptor cu ciuperci şi sos de roşii 
 
Ingrediente:
 
  • 4 linguri ulei de măsline
  • 1 pui mare, cam de 1,8-2,2kg, secţionat în 8 bucăţi
  • 2 cepe, feliate fin
  • 2 fire de rozmarin
  • 2 conserve de 400g CIRIO polpa
  • 2 linguri de oţet din vin alb sau roşu
  • 1 lingură de zahăr
  • 500ml supă de pui
  • 300g de ciuperci, feliate
  • 1 legătură mică de pătrunjel tocat (opţional)

Mod de preparare
 
1. Se încinge cuptorul la 200° C/gaz 6. Se unge puiul cu două linguri de ulei, se aşază într-o tavă încăpătoare şi se dă la cuptor 15 minute.
2. Între timp, se încălzesc două linguri de ulei într-o tigaie şi se călesc ceapa şi rozmarinul, 5-10 minute, până când ceapa se înmoaie.
3. Se reduce temperatura cuptorului la 180° C/gaz 4. Se adaugă peste pui CIRIO polpa, ceapa cu rozmarinul, oţetul, zahărul, supa. Se asezonează cu sare şi piper proaspăt râşnit. Se dă tava din nou la cuptor timp de 40-50 de minute, până când puiul este fraged - se verifică una dintre pulpe, pentru că acestea se fac mai greu. În ultimele 10 minute, se adaugă ciupercile. La final, se amestecă pătrunjelul, dacă se foloseşte, apoi se serveşte puiul cu piure, paste sau cu pâine prăjită cu usturoi.
 
 
#10 Pui prăjit cu seminţe de susan
 
Ingrediente:
 
  • 2 cuiburi de tăiţei dintr-un pachet de 375g
  • 1 linguriţă de ulei de floarea soarelui
  • 2 bucăţi de piept de pui, tăiat în fâşii
  • 3 morcovi mari, tăiaţi pe lung
  • 2 linguri de miere
  • zeama de la două lămâi
  • 3 linguri de seminţe de susan, prăjite
  • 1 legătură de coriandru, tăiat mărunt

Mod de preparare
 
1. Se fierb tăiţeii conform instrucţiunilor de pe ambalaj, apoi se scurg bine. Între timp, se încinge uleiul într-un wok mare, se adaugă puiul şi se prăjeşte timp de câteva minute. Se adaugă morcovul şi se mai lasă 4 minute până ce puiul este prăjit bine.
2. Se adaugă rapid mierea şi zeama de lămâie, se lasă 30 de secunde, apoi se adaugă seminţele de susan şi tăiţeii fierţi (Este mai simplu să folosiţi nişte cleşti în stadiul acesta pentru a amesteca ingredientele). Înainte de servire se încălzeşte puţin şi se presară coriandru. 

 

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Comenteaza Am mai scris despre: retete cu pui , simplu , delicios , rapid
Comentarii / 1
Adaugă un comentariu

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat!

Redactorii One.ro îşi rezervă dreptul de a modera comentariile. Vor fi şterse comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau la ură. Va mulţumim!