20 de cuvinte pe care toată lumea le pronunţă greşit

  • 233952 afişări
20 de cuvinte pe care toată lumea le pronunţă greşit

22 octombrie 2015

Sau… aproape toată lumea! Deşi ne străduim să vorbim corect româneşte, sunt cuvinte pe care le folosim greşit zi de zi, iar asta pentru că le-am auzit în forma lor greşită de fiecare dată: de la părinţi, profesori, prieteni, radio sau TV. 

De câte ori nu vi s-a întâmplat să fiţi corectaţi asupra unui cuvânt pronunţat sau folosit eronat, deşi eraţi convinşi că ştiţi varianta corectă?! Chiar dacă la şcoală aţi fost premianţi sau poate chiar aţi participat la vreo olimpiadă de limba română, puteţi greşi destul de uşor. Iar acest lucru se poate întâmpla din cauza anturajului din jurul vostru: de la părinţi, profesori, prieteni, radio sau TV. Frecvenţa cu care le auziţi pronunţate sau folosite greşit este atât de mare, încât nu mai vă daţi seamă că faceţi aceleaşi greşeli.

Mai jos găsiţi o listă cu 20 dintre cuvintele folosite în limba română în mod greşit sau pronunţate în mod greşit.

    Repercursiune – forma corectă a cuvântului este repercusiune, dar 90% dintre vorbitorii de limba română folosesc forma greşită care include un R în plus.

    Vroiam – forma corectă a cuvântului este voiam sau vream. În limba română nu există verbul a vroi. Aşadar vroiam este o combinaţie a celor două verbe deja existente în limba română: voiam+vream

    Mingie – forma corectă a cuvântului este minge.

     Plaje – forma corectă a cuvântului la singular este plajă. Aşadar, formularea: mergem să facem plaje este incorectă.

 

Cele mai frumoase plaje de pe litoralul românesc

    

Ţigare – forma corectă a cuvântului este ţigară.

     Şcenă – forma corectă a cuvântului este scenă şi tot aşa se şi pronunţă: cu S, nu cu Ş.

     Jmecher – forma corectă este şmecher. Tot aşa se şi pronunţă, însă derivaţia de la şmecher la jmecher vine din cauza dificultăţilor de pronunţie pe sunetele complementare S/Z sau Ş/J.

    Punt sau punc – forma corectă este punct şi se pronunţă toate sunetele din cuvânt.

    Va cade – forma corectă este “va cădea”. Dacă vrem să folosim corect cuvântul, vom spune: ”responsabilitatea va cădea pe umerii lui”.

    El însăşi – forma corectă este: ”el însuşi”.

 

Cele mai frumoase sate din România pe care trebuie să le vizitezi

 

    Renumerat – forma corectă este remunerat.

    Hilar – forma corectă este ilar. Dacă folosim cuvântul cu sensul de amuzant, comic, nu avem de ce să folosim forma hilar pentru că înseamnă altceva.

    Căstorie – forma corectă este căsătorie. Varianta greşită provine din viteza de vorbire a unora.

    Clasa întâia – forma corectă este clasa întâi.

    Ora doisprezece – forma corectă este ora douăsprezece. Acelaşi lucru este valabil şi pentru doisprezece grade, cu variantă corectă: douăsprezece grade.

    Doi septembrie – forma corectă este două septembrie.

    Chitări – forma corectă este chitare.

    Azile de bătrâni – forma corectă este aziluri de bătrâni.

    Ouălelor – forma corectă este ouălor.

    Chibrite – forma corectă este chibrituri.

 

Citeşte şi:

► 5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO

 

Sursa: dictie.ro

Foto: Shutterstock

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Comentarii / 98
  • Ohooo...si mai sunt cuvinte de adaugat: mananca in loc de "manca" pentru ca in limba romana nu exista verbul "a mananca" ci doar "a manca"; auzi toata ziua o gramada de cuvinte pronuntate gresit...

  • cultivarea pronuntiei "corecte" este o procedura indelung verificata de saracire si chiar de blocare a evolutiei naturale a limbii.

  • Am numarat cel putin cincisprezece cuvinte, care in Ardeal se pronunta corect, spre deosebire de Muntenia unde sunt stalcite. Deci enuntul "douzeci de cuvinte pe care toata lumea le pronunta gresit" e total eronat. In mod cert autorul acesti anunt, este .... mitic. (nu are nimic de-a face cu un mit)

  • Vad ca agramatii sunt revoltati ca unii vor sa le spuna cum este corect !!! daca veneau la scoala sa invete , acum acest articol era inutil , dar asa ? Este valabil si pt cei de la rubrica sport a PROTV care folosesc frecvent cuvantul FANE , cand acesta este substantiv masculin cu pluralul FAN. Dar ce sa stie aia de au adus maneaua pe micul ecran iar acum continua cu manelizarea limbii romane ?????

  • Da cati dashtepti s a trezit dintr o data bre...ce de stie ashtea bre....o tara da profesori nu altceva mancutzas guritza voastra

Adaugă un comentariu

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat!

Redactorii One.ro îşi rezervă dreptul de a modera comentariile. Vor fi şterse comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau la ură. Va mulţumim!