20 de cuvinte pe care toată lumea le pronunţă greşit

 • 263426 afişări
20 de cuvinte pe care toată lumea le pronunţă greşit

22 octombrie 2015

Sau… aproape toată lumea! Deşi ne străduim să vorbim corect româneşte, sunt cuvinte pe care le folosim greşit zi de zi, iar asta pentru că le-am auzit în forma lor greşită de fiecare dată: de la părinţi, profesori, prieteni, radio sau TV. 

De câte ori nu vi s-a întâmplat să fiţi corectaţi asupra unui cuvânt pronunţat sau folosit eronat, deşi eraţi convinşi că ştiţi varianta corectă?! Chiar dacă la şcoală aţi fost premianţi sau poate chiar aţi participat la vreo olimpiadă de limba română, puteţi greşi destul de uşor. Iar acest lucru se poate întâmpla din cauza anturajului din jurul vostru: de la părinţi, profesori, prieteni, radio sau TV. Frecvenţa cu care le auziţi pronunţate sau folosite greşit este atât de mare, încât nu mai vă daţi seamă că faceţi aceleaşi greşeli.

Mai jos găsiţi o listă cu 20 dintre cuvintele folosite în limba română în mod greşit sau pronunţate în mod greşit.

    Repercursiune – forma corectă a cuvântului este repercusiune, dar 90% dintre vorbitorii de limba română folosesc forma greşită care include un R în plus.

    Vroiam – forma corectă a cuvântului este voiam sau vream. În limba română nu există verbul a vroi. Aşadar vroiam este o combinaţie a celor două verbe deja existente în limba română: voiam+vream

    Mingie – forma corectă a cuvântului este minge.

     Plaje – forma corectă a cuvântului la singular este plajă. Aşadar, formularea: mergem să facem plaje este incorectă.

 

Cele mai frumoase plaje de pe litoralul românesc

    

Ţigare – forma corectă a cuvântului este ţigară.

     Şcenă – forma corectă a cuvântului este scenă şi tot aşa se şi pronunţă: cu S, nu cu Ş.

     Jmecher – forma corectă este şmecher. Tot aşa se şi pronunţă, însă derivaţia de la şmecher la jmecher vine din cauza dificultăţilor de pronunţie pe sunetele complementare S/Z sau Ş/J.

    Punt sau punc – forma corectă este punct şi se pronunţă toate sunetele din cuvânt.

    Va cade – forma corectă este “va cădea”. Dacă vrem să folosim corect cuvântul, vom spune: ”responsabilitatea va cădea pe umerii lui”.

    El însăşi – forma corectă este: ”el însuşi”.

 

Cele mai frumoase sate din România pe care trebuie să le vizitezi

 

    Renumerat – forma corectă este remunerat.

    Hilar – forma corectă este ilar. Dacă folosim cuvântul cu sensul de amuzant, comic, nu avem de ce să folosim forma hilar pentru că înseamnă altceva.

    Căstorie – forma corectă este căsătorie. Varianta greşită provine din viteza de vorbire a unora.

    Clasa întâia – forma corectă este clasa întâi.

    Ora doisprezece – forma corectă este ora douăsprezece. Acelaşi lucru este valabil şi pentru doisprezece grade, cu variantă corectă: douăsprezece grade.

    Doi septembrie – forma corectă este două septembrie.

    Chitări – forma corectă este chitare.

    Azile de bătrâni – forma corectă este aziluri de bătrâni.

    Ouălelor – forma corectă este ouălor.

    Chibrite – forma corectă este chibrituri.

 

Citeşte şi:

► 5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO

 

Sursa: dictie.ro

Foto: Shutterstock

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Comentarii / 107
 • de mult nu am mai citit un articol atat de prost. traiti cumva in padure? multe din variantele gresite mentionate in articol sunt pur si simplu inventii. eu personal nu le-am auzit niciodata. altele le-am auzit dar destul de rar. doar cateva sunt frecvente dar probabil ca in salbaticie acolo unde locuiti aproape toata lumea vorbeste asa.

 • Citez:
  Vroiam – forma corectă a cuvântului este voiam sau vream. În limba română nu există verbul a vroi. Aşadar vroiam este o combinaţie a celor două verbe deja existente în limba română: voiam+vream !

  Care sunt cele doua verbe despre care scrieti ? Care este infinitivul cuvintului vream ?
  M-ati umplut de curiozitate !

 • Daca am "scapat" oarecum de "presedentie", fiind cuvantul mediatizat si paramediatizat, nu cred ca vom scapa curand de "optisprezece".

 • marcel:probabil sudicii pe care cu justificată mândrie nordistă îi beşteleşti tu sunt bozgori nord-vestici de-ai tăi, de fapt de provenienţă calmuke sud-estike!...

 • Mai "sapati", sunt inca multe... Urmariti doar emisiunile TV si l.romana folosita, nu atat de invitati, cat de realizatori...

Adaugă un comentariu

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat!

Redactorii One.ro îşi rezervă dreptul de a modera comentariile. Vor fi şterse comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau la ură. Va mulţumim!