Cum arăta acum "paradisul fiscal al României"!

  • 549 afişări


Cum arăta acum "paradisul fiscal al României"!

20 septembrie 2017


Galerie foto

Cum arăta acum fostul "paradis fiscal al României"!Cum arăta acum fostul "paradis fiscal al României"!Cum arăta acum fostul "paradis fiscal al României"!Cum arăta acum fostul "paradis fiscal al României"!

Cândva era considerată paradisul fiscal al României, astăzi este doar o insulă abandonată în mijlocul Dunării, în aval de oraşul Orşova, care a lăsat în urmă adevărate legende şi regretelecelor care au locuit sau au vizitat măcar odată acest loc unic în lume.
 

Este vorba despre insula Ada Kaleh, cunoscuta şi sub numele de"Insula Fortăreaţa", un colţ de rai care a dispărut pentru totdeauna sub ape în anul 1970.

Cu o lungime de numai 1,7 km şi 500 de metri lăţime, mica insulă de pe Dunăre, populată în special de etnici turci, era celebră pentru preţurile reduse la delicasele turceşti, bijuterii şi tutun, zona fiind scutită de impozit, dar şi pentru parfumul de trandafir obţinut de localnicii de aici.

Halvaua şi halviţa, smochinele umplute cu nucă, şerbetul de mentă, erau deserturi irezistibile pentru turiştii care veaneau aici să se relaxeze într-o atmosferă orientală, exotică.

Atunci, insula Ada Kaleh era un adevărat paradis financiar, locuitorii fiind scutiţi de taxe vamale, impozite, serviciu militar şi nu plăteau nimic pentru lemnele de foc aduse de pe teritoriul României. Aici erau şcoli, o ţesătorie, o croitorie, una dintre cele mai mari fabrici de rahat şi halviţă şi, totodată, o fabrică de ţigarete.

Legenda spune că acesta a fost locul de unde Hercule a luat măslinul sacru, pentru a-l duce în Olimpia, la Templul lui Zeus. Într-adevăr, aici existau mulţi măslini sălbatici, datorită unui climat mediteranean specific. Interesanta vegetaţie a insulei a fost menţionatăşi de istoricul Herodot, care cunoştea insula sub numele de Cyraunis.

Insula, încercată de-a lungul timpului de războaiele de cucerire a rămas în picioare până în anul 1970 când, din dorinţa de modernizare a regimului comunist, aceasta a fost înghiţită de apele Dunării.

În ciuda speranţelor locuitorilor din Ada Kaleh care au crezut pânăîn ultima clipăîntr-un miracol care le va aduce salvarea, inevitabilul s-a produs. Construirea Hidrocentralei de la Porţile de Fier era un proicet mult mai important pentru regimul de atunci, de aceea scufundarea micuţei insule Ada Kaleh a fost pentru autorităţile implicate în proiect, un sacrificiu considerat neîsemnat.
 

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Comenteaza Am mai scris despre: paradis , fiscal
Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat!

Redactorii One.ro îşi rezervă dreptul de a modera comentariile. Vor fi şterse comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau la ură. Va mulţumim!