Reportaj BBC. Satul din România unde un singur cuplu a divorţat în 300 de ani. Care este secretul

  • 1337 afişări

Reportaj BBC. Satul din România unde un singur cuplu a divorţat în 300 de ani. Care este secretul

13 iulie 2017


În 300 de ani, nu a existat decât un divorţ.BBC prezintă, într-un reportaj, unicitatea satului Biertan din Transilvania, inscris în patrimoniul Unesco.
Biserica fortificată construită la 1490 adăpostea o "carceră" unde cuplurile care nu se mai înţelegeau erau închise de preot timp de şase săptămâni pentru a-şi rezolva problemele.


"Pitorescul Biertan, una dintre cele sapte asezari germane de sasi, care este inclusa in patrimoniul mondial Unesco, a inghetat in timp. Carutele trase de cai fac parte din viata cotidiana, iar localnicii se aduna sa-si vanda marfurile in piata pietruita din sat. In inima satului este o biserica fortificata de secol XV inconjurata de dealuri", consemnează BBC.

Timp de 300 de ani, sotii care nu se mai intelegeau erau adusi aici, inchisi pana la sase saptamani de catre preotul local, in speranta ca isi vor rezolva problemele si vor evita, astfel, divortul. Poate parea un cosmar, dar documentele arata ca aceasta forma de consiliere, "inchisoarea maritala", era mai degraba eficienta, scriu jurnalistii britanici.

"Gratie acestei constructii binecuvantate, in cei 300 de ani de cand Biertan a avut preot a existat un singur divort", a spus Ulf Ziegler, actualul preot din sat.

In incercarea cuplurilor de a-si salva casniciile in acest spatiu ingust, totul trebuia impartit, de la o singura perna si o singura patura la un singur loc la masa.

In reportajul jurnalistilor de la BBC, strazile din Biertan sunt descrise la apus, cu biserica cu cele noua turnuri drept "loc al sigurantei si venerarii".

"Mergand de-a lungul strazilor din Biertan in timp ce soarele incepe sa se rostogoleasca in spatele dealurilor cativa localnici isi beau berea afara iar un fermier isi poarta cosul cu fan prin sat. Impunatoarea biserica, cu cele noua turnuri fortificate este iluminata si avea un scop evident: era punctul central pentru colonistii sasi - un loc sigur si venerat".

Viata continua sa curga linistit, intr-o pace meditativa, continua reportajul. Astazi, in Biertan exista o presiune mai putin religioasa si financiara pentru cuplurile care se lupte sa ramana impreuna. “Motivul pentru care cuplurile ramaneau impreuna nu cred ca era dragostea. Motivul era sa munceasca si sa supravietuiasca", a mai spus Ziegler.

“Daca sotii erau inchisi in carcera pentru sase saptamani era foarte greu pentru ei sa aiba destula mancare pentru anul urmator, asa ca exista presiunea de a iesi afara si de a continua sa munceasca impreuna".

Ziegler crede ca, chiar si astazi, conceptul de "inchisoare maritala" ar putea fi aplicat de orice cuplu modern. El spune ca a primit cereri de la soti care doresc sa fie inchisi pentru a lupta pentru mariajele lor. "In familiile moderne este din ce in ce mai putin timp pentru fiecare, suntem mai egoisti decat stramosii nostri", este de parere preotul.

"Suferim de singuratate, de aceea astazi avem nevoie sa conversam mai mult, ca sa aflam ce este mai important pentru noi si ce ne uneste", afirma preotul.

Localitatea Biertan a fost atestata documentar pentru prima data in anul 1224. Astazi, asezare saseasca este cunoscuta in lume datorita bisericii-cetate, inclusa in 1993 pe lista monumentelor patrimoniului mondial a Unesco.

Galerie foto

Reportaj BBC. Satul din România unde un singur cuplu a divorţat în 300 de ani. Care este secretulReportaj BBC. Satul din România unde un singur cuplu a divorţat în 300 de ani. Care este secretulReportaj BBC. Satul din România unde un singur cuplu a divorţat în 300 de ani. Care este secretulReportaj BBC. Satul din România unde un singur cuplu a divorţat în 300 de ani. Care este secretul

 

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Comenteaza Am mai scris despre: biertan , biserica
Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat!

Redactorii One.ro îşi rezervă dreptul de a modera comentariile. Vor fi şterse comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau la ură. Va mulţumim!