Ce e dragostea?

Ce e dragostea?

Ce e dragostea?

07 martie 2011 Mihaela Enache

Ce inseamna sa spui "te iubesc?" Te-ai intrebat vreodata ce inseamna dragostea? Sau cum am invatat sa iubim? De cine depinde dragostea?

O definitie a dragostei: dragostea nu este un program biologic

Desi factorii biologici sunt cu siguranta inclusi in experientele noastre de dragoste, emotiile umane nu sunt raspunsuri simple si instinctive la stimuli. Raspunsurile emotionale ale oamenilor care iubesc depind in mare masura de (auto)intelegere (de exemplu, procesele cognitive), precum si de mediul social si cultural (de exemplu, sistemul de valori, relatiile sociale, normele privind exprimarea emotiilor, formele conventionale de comportament) care comunica aceste forma de (auto)intelegere.

Iubirea este, prin urmare, mai presus de toate, un fenomen cultural legat de procesele de invatare sociala. Experienta reala a dragostei este strans legata de ceea ce oamenii "cunosc" (cred) despre emotii. Membrii unei anumite culturi dobandesc cunostinte despre dragoste prin simbolurile culturii emotionale, inclusiv teoriile stiintifice, religioase si intelectuale, asteptarile informale, proverbe, intelepciunea populara, legende si asa mai departe.

Diverse segmente ale culturii emotionale definesc natura, semnificatia, functia si (in)oportunitatea evenimentelor emotionale si permite astfel invatarea dragostei si interpretarea semnelor ei. Cultura noastra ofera o baza pentru asteptari comune pe care toti agentii sociali le dezvolta in ceea ce priveste propria lor experienta si experientele altor persoane.

O definitie a iubirii prin mostenitorii culturii populare

Prin sensurile, vocabularul si normele pe care o cultura le dezvolta si prin reprezentarea iubirii prin arta, literatura, muzica, filme, reclame si mass-media, cultura "construieste" cumva dragostea si relatiile intime si, astfel, directioneaza catre oameni gandurile si ideile despre dragoste. Cultura noastra ne determina sa ne traim emotiile intr-un mod specific aratandu-ne ce inseamna sa iubim si sa fim indragostiti.

O definitie a iubirii: este spontana?

Marea complexitate a dragostei a fost deja inteleasa de catre la Rochefoucault, care a sugerat ca dragostea este intotdeauna comunicata prin practicile unei culturi date. El a afirmat: "Putini oameni s-ar indragosti daca nu ar fi auzit niciodata de dragoste".

De Rougemont, autorul cartii "Love in the Western World" este de acord cu La Rouchefoucault - se poate sa fie dorinte, instincte, sensibilitate, copii, satisfactie si orgasme, dar nu a existat dragoste pana cand nu a fost exprimata. Retorica este necesara pentru ca aceste emotii sa fie transferate in constiinta umana. Cand oamenii aduna informatii despre emotii specifice, ei se pot orienta mai bine in mediul lor.

Din dragoste sau pentru bani?

Citeste pe Sexgen.ro si Din dragoste sau pentru bani?

O definitie a iubirii: limbajul joaca un rol-cheie

Limbajul este foarte mult implicat in procesul de constructie culturala a dragostei. Limbajul da sens realitatii prin sensurile pe care le produce. Ca parte a unei culturi (si nu exista nici o cultura fara limbaj), acesta formeaza si reflecta viata emotionala a oamenilor. Vocabular imbogatit al emotiilor dintr-o cultura indica un limbaj mai extins al cunostintelor despre emotii si importanta pe care cultura respectiva o atribuie emotiilor in viata sociala.

Daca exista o lipsa a expresiilor lingvistice ale emotiilor intr-o cultura, este dificil de recunoscut, simtit si raspuns la anumite emotii.

O definitie a iubirii: ideea de iubire

In societatile moderne vestice, mass-media joaca un rol important in formarea ideilor noastre si definitiilor despre dragoste. Mass-media creeaza idealurile care devin imaginea si forma dorintelor noastre, viselor, temerilor si obsesiilor. Ele ofera modele de interpretare cu ajutorul carora putem juca roluri culturale asteptate si intra in relatii de dragoste.

Puterea tehnologiei moderne de informare si cultura este, de asemenea, evidenta in influenta pe care o exercita asupra conceptiilor noastre de frumusete sau "obiectelor" dorintelor noastre. Frumusetea este distinct standardizata si evita din ce in ce mai mult tendintele personale, spune De Rougemont. El observa ca "libertatea pasiunii" provine din statisticile de publicitate: un om care crede ca vrea "tipul lui de femeie" este, de fapt, mai intim afectat de factorii de moda si de comert.

Iubirea este ceva ce invatam sa experimentam


Contructia dragostei este intotdeauna o chestiune de societate, cat si individuala. O persoana interpreteaza mereu lucrurile intr-un fel unic. Dar, in general, se pare ca dragostea este ceva ce invatam - o abilitate si sentimentul ca invatam prin norme si reprezentarile dezvoltate de cultura noastra.

Citeste pe Sexgen.ro si Cate calorii consumi cand faci dragoste?

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Comenteaza Am mai scris despre: dragoste , relatie , cultura , emotii
Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat!

Redactorii One.ro îşi rezervă dreptul de a modera comentariile. Vor fi şterse comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau la ură. Va mulţumim!