Cu siguranţă nu ştiai asta despre cătină! Află cât e de periculoasă!

  • 91469 afişări
Cu siguranţă nu ştiai asta despre cătină! Află cât e de periculoasă!

08 noiembrie 2016

Fructele de cătină sunt recunoscute drept cele mai eficiente polivitamine naturale. Arma secretă a cătinei este concentraţia ridicată de vitamina A şi betacaroten, un puternic antioxidant care contribuie la regenerarea ţesuturilor prin crearea de celule noi.

Acest aliaj de substanţe vitale ajută sistemul imunitar să ţină bolile departe de noi. Cătina poate fi consumată în mai multe feluri, de exemplu în stare pură, cu miere, în formă de pulbere, suc, ulei, vin, gem, ceai, tinctură, etc. Cătina este un excelent imunostimulator, cicatrizant, antiinflamator, anticancerigen, astringent, antibiotic,  afrodisiac.

Preparatele pe bază de cătină sunt recomandate în caz de: afecţiuni hepatice, oculare, răceli, viroze respiratorii, afecţiuni gastroduodenale, urticarii, eczeme, ulcer gastric, ateroscleroză, oboseală cronică, surmenaj.

Pe lângă multiplele indicaţiile terapeutice există şi o parte negativă, care de cele mai multe ori este necunoscută sau neglijată. Ca orice medicament de sinteză, plantele medicinale au efecte secundare, contraindicaţii, pot provoca complicaţii atunci când nu se respectă doza. E bine de ştiut că folosirea plantelor nu este complet inofensivă, e necesar să se respecte strict dozele şi termenii. Depăşirea acestora provoacă deseori diferite dereglări în funcţionarea echilibrată a organismului.

Atenţie! Cătina este contraindicată pentru bolnavii cu colecistită acută, pancreatită, diaree cronică. La bărbaţi, cătina albă poate provoaca prostatită adenomatoasă, iar la femei mastopatie din cauza conţinutului de fitohormoni. În caz de astm bronşic şi în alte cazuri rare, betacarotenul, care se află în cantităţi mari în catina albă, poate provocă alergie.

Folosirea plantelor medicinale în vindecarea copiilor cere o atenţie deosebită. Se recomandă consultarea doctorului pediatru şi cunoştinţe aprofundate de fitoterapie.

Foto Pinterest

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Comentarii / 36
  • sa ma alatur si eu multimii revoltate, rusine pentru articol, mai urma , dar na .. data viitoare am sa ma invat sa nu mai dau click pe articolel one

  • articol scris de imbecili pentru imbecili..! suneti oligofreni..!

  • reply Baba ierburoasa 21 martie 2016 / 03:04

    "Ca orice medicament de sinteză, plantele medicinale au efecte secundare, contraindicaţii, ..."
    Pai, specialistii lui cucu, plantele medicinale sint medicamente de sinteza?! Sau, poate voi stiti ceva ce noi nu stim... , ne "strecurati" informatia ca o greseala...

  • redactori handicapati si idioti blocheaza comentariile

  • Doar un cretin idiot putea scrie un astfel de articol.

Adaugă un comentariu

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat!

Redactorii One.ro îşi rezervă dreptul de a modera comentariile. Vor fi şterse comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau la ură. Va mulţumim!