Ghimbir – proprietăţi şi moduri de utilizare

Ghimbir – proprietăţi şi moduri de utilizare

09 noiembrie 2015

Ideea acestui articol a pornit în urma unei discuţii avute cu o colegă de redacţie despre o nouă reţetă de smoothie cu ghimbir, pe care aceasta a fost mândră sa mi-o împărtăşească. Trebuie să recunosc că nu eram familiarizată cu multe detalii despre ghimbir, prin urmare, am început să caut mai multe informaţii despre această plantă „minune” regăsită atât în domeniul culinar, cat şi în cel medical.

Cu un aspect destul de neobişnuit (ghimbirul are o coajă sidefie, iar rizomul său este de o formă neregulată) şi cu o aromă subtilă, ghimbirul şi derivatele acestuia ar trebui să se afle în bucataria fiecărei femei datorită beneficiilor sale multiple.

Ce este ghimbirul?

Ghimbirul este o plantă cultivată în regiunile tropice şi subtropice. Originară din sudul Asiei şi adusă în Europa în timpul cruciadelor, acest condiment conţine sodiu, magneziu, fosfor, zinc, calciu, vitamina A,C,E şi vitamine din complexul B. Componentele active ale rădăcinii de ghimbir (rizomul) sunt considerate a fi uleiuri volatile şi compuşi fenolici (gingerol şi shogaols).Utilizări culinare ale ghimbirului

După cum spuneam la început, ghimbirul se regăseşte în domeniul culinar, acesta fiind un condiment utilizat atât în reţetele de sosuri, supe, feluri principale, deserturi, cât şi în cele de băuturi.

În funcţie de forma în care este utilizat, ghimbirul poate creşte iuţeala, iar în acelaşi timp aroma sa scade sau viceversa.

Ocupând un loc fruntaş în topul ingredientelor utilizate în bucătăriile thailandezilor, indonezienilor, indienilor, chiar şi japonezilor, ghimbirul se regăseşte şi în bucătăria ungurească tradiţională unde cunoaşte o utilizare frecventă în condimentarea fripturilor, de obicei mai grase, cât şi în preparea, spre exemplu, a conzonacului cu ghimbir proaspăt.

Dacă te gândeşti să experimentezi vastele arome pe care ghimbirul le oferă diferitelor reţete, iţi recomand: tradiţionala turtă dulce, berea de ghimbir, pui cu ghimbir la cuptor, plăcinţele cu vită şi ghimbir, prajitură cu morcovi şi ghimbir sau smoothie cu ghimbir.


Utilizări medicale ale ghimbirului

Pentru că rolul benefic al ghimbirului nu se limitează doar la bucătărie, acesta este utilizat şi în scopuri medicale, fiind considerat un antibiotic natural.

După cum probabil sunteţi obişnuite în fiecare an, odată cu venirea primăverii, începe şi sezonul răcelilor. Aşadar, un protagonist ideal în combaterea tusei, virozelor respiratorii, sinuzitei, bronşitei, chiar şi febrei este ceaiul de ghimbir. Fierbe în 250 ml de apă, o rădăcină de ghimbir proaspăt rasă, timp de 10 minute, şi îi vei simţi imediat efectele.

Zilnic, multe dintre femei, se confruntă cu problema indigestei. Dacă şi tu faci parte din această categorie, sunt bucuroasă să te anunţ că, dacă vei mânca câteva bucăţele de tulpină de ghimbir proaspăt poţi scăpa de micile probleme ce apar înainte/ după fiecare masă.
Acesta lupta impotriva gazelor din stomac, constipaţiei, creşte apetitul, neutralizează toxinele, înlătură efectul de vomă/ greaţă şi acţionează drept calmant pentru durerile abdominale.

Potrivit unor studii efectuate în China, este folosit şi la tratarea persoanelor ce suferă de astm şi reumatism.

Datorită beneficiilor de care dă dovadă, consider că îşi merită din plin titlul de „planta minune”. Ar trebui să ştii că aplicaţiile acestuia nu se rezumă doar  la domeniul culinar şi cel medical, prezent fiind şi în industria parfumurilor (graţie uleiului esenţial pe care îl conţine), în industria cosmeticelor (există loţiuni cu ghimbir pentru tonifierea şi revitalizarea părului, chiar şi loţiuni de corp pe bază de ghimbir cu efect de întinerire) şi în medicina alternativă (relaxează şi detensionează musculatura).
 

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Comentarii / 1
Adaugă un comentariu

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat!

Redactorii One.ro îşi rezervă dreptul de a modera comentariile. Vor fi şterse comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau la ură. Va mulţumim!