Cancerul de san – stadii si tratament

Cancerul de san – stadii si tratament

Cancerul de san – stadii si tratament

17 septembrie 2010 Guest Editor

Sa nu crezi ca tie nu ti se poate intampla. Cancerul de san afecteaza un numar tot mai mare de femei si se poate transmite genetic. Un act de precautie si intelepciune este sa te informezi corect asupra simptomelor si modului in care se manifesta aceasta boala si sa mergi la medic periodic. In prima parte a articolului, am trecut in revista simptomele si semnele cancerului de san, urmand sa continuam azi cu stadiile maladiei si cu solutiile pe care medicina moderna le poate oferi.

Stadiul 0 - carcinomul in situ

Sunt doua tipuri de carcinom in situ:

 • carcinomul ductal in situ este o tumora neinvaziva, un stadiu precanceros in care are loc proliferarea celulelor modificate ale stratului superficial ce captuseste ductele glandei mamare. Aceste celule modificate sunt limitate la nivelul ductelor, neraspandindu-se la alte tesuturi din san. Cu toate ca in prezent nu se cunosc factorii care predispun la transformarea carcinomului ductal in situ intr-o tumora invaziva, in unele cazuri, acesta poate deveni tumora invaziva si se poate raspandi la nivelul altor tesuturi
 • carcinomul lobular in situ este stadiul tumorii in care celulele modificate au ca punct de plecare lobulii de la nivelul glandei mamare. In cazuri rare, carcinomul lobular in situ poate deveni o tumora invaziva, cu toate ca prezenta acestuia la nivelul unei glande mamare determina cresterea riscului de a dezvolta cancer de san si la nivelul celeilalte glande mamare. Dimensiunea tumorilor glandei mamare poate fi de marimea unui bob de mazare, a unei arahide, nuci sau lamai.

Stadiul I - tumora este de 2 centimetri sau mai mica si este limitata la nivelul sanului

Stadiul IIA

 • tumora nu este depistata la nivelul glandei mamare, dar este detectata la nivelul ganglionilor limfatici axilari
 • tumora este de 2 centimetri sau mai mica si s-a raspandit la nivelul ganglionilor limfatici axilari
 • tumora este mai mare de 2 centimetri dar nu depaseste 5 centimetri si nu s-a raspandit la nivelul ganglionilor limfatici axilari

Stadiul IIB - este mai mare de 5 centimetri, dar nu s-a raspandit la nivelul ganglionilor limfatici axilari.

Stadiul IIIA

 • tumora nu este depistata la nivelul sanilor, dar este detectata la nivelul ganglionilor limfatici axilari care sunt ca o masa conglomerata, atasati unul de celalalt sau sunt atasati de alte structuri
 • tumora este de 5 centimetri sau mai mica si s-a raspandit la nivelul ganglionilor limfatici care sunt ca o masa conglomerata, atasati unul de celalalt sau sunt atasati de alte structuri
 • tumora este mai mare de 5 centimetri si s-a raspandit la nivelul ganglionilor limfatici care pot forma o masa conglomerata, atasati unul de celalalt sau sunt atasati de alte structuri


Stadiul IIIB - tumora poate avea orice dimensiune si:

 • s-a raspandit la nivelul tesuturilor din apropierea sanilor (la nivelul pielii sau a peretelui toracic, inclusiv la nivelul coastelor si tesutului muscular al toracelui)
 • se poate raspandi la nivelul ganglionilor limfatici din interiorul sanului sau de sub brat.

Stadiul IIIC

 • s-a raspandit la nivelul ganglionilor limfatici subclaviculari si la nivelul ganglionilor limfatici din apropierea gatului
 • se poate raspandi la nivelul ganglionilor limfatici din interiorul glandei mamare sau de sub brat (axilari) si la nivelul tesuturilor din apropierea sanului.


In stadiul IIIC operabil, tumora:

-este depistata la nivelul a 10 ganglioni limfatici sau mai multi de sub brat
-este depistata in ganglionii limfatici subclaviculari si in apropierea gatului de aceeasi parte a organismului cu tumora de san
-este depistata la nivelul ganglionilor limfatici din interiorul sanului afectat si la nivelul ganglionilor axilari sateliti.

In stadiul IIIC inoperabil, tumora s-a raspandit la nivelul ganglionilor limfatici supraclaviculari si din apropierea gatului de aceeasi parte a organismului ca si sanul afectat de cancer.

Stadiul IV - tumora s-a raspandit la nivelul altor organe din corp, cel mai adesea la nivelul oaselor si plamani.

Tratamentul cancerului de san

Consta in coroborarea urmatoarelor procedee:

 • chirurgia clasica care presupune mastectomia totala - indepartarea in intregime a glandei mamare, respectiv limitarea interventiei la nivelul tumorii si rezectia unei zone de tesut adiacent sanatos de siguranta si a ganglionilor limfatici afectati in cazul chirurgiei conservatoare
 • reconstructia sanului pe baza implantului de silicon, solutii saline sau tesut autogen
 • radioterapie care are rolul de a distruge celulele canceroase (externa bazata pe radiatii X si interna folosind substante radioactive inoculate prin cateterism in regiunea tumorii)
 • administrarea anticorpilor monoclonali
 • chimioterapie - medicamente menite sa incetineasca rata proliferarii celulelor maligne
 • terapia hormonala - Inhiba receptorii estrogenici.

Centre in care se efectueaza mamografii gratuite

In baza biletului de trimitere dat de medicul de familie si a uneii adeverinte de salariat, respectiv talon de pensie care sa ateste ca sunteti asigurat, va puteti adresa urmatoarelor centre medicale pentru efectuarea unei mamografii gratuite:

1. Sp.Clinic Filantropia, str.Ion Mihalache, nr.11-13, sector.1, tel.6593130, 3104175

2. Sp.Clinic Dr.I.Cantacuzino, str.Ion Movila, nr.5-7, sector 2, tel.2107100

3. Sp.Clinic de Urgenta Sf.Pantelimon, sos.Pantelimon, nr.340-342, sector 2, tel.2554090

4. Sp.Clinic de Urgenta, str.Vitan-Barzesti, nr.13, sector 4, tel.3345075

5. Sp.Clinic de Obstretica si Ginecologie Prof.Dr.Panait Sarbu, calea Giulesti, nr.5, sector 6, tel.6372665

6. Sp.Clinic Universitar de Urgenta Bucuresti, splaiul Independentei, nr.169, sector 5, tel.2248438,2110538

7. Inst.de Endocrinologie Parhon, bd.Aviatorilor, nr.34-36, sector 1, tel.3172041, 3172042

8. Inst.Oncologic Bucuresti, sos.Fundeni, nr.252, sector 2, tel.2403040

9. Inst.Clinic Fundeni, sos.Fundeni, nr.252, secotr 2, tel.3180400, 3180402

10. Centrul de Diagnostic si afectiuni mamare "Renasterea", calea Serban Voda, nr.21, sector.4, tel.3356871

O sarcina din 3000 este asociata cu depistarea cancerului de san, cu o frecventa mai mare intre 32-38 ani, situatie in care se evita inceperea radioterapiei sau a chimioterapiei pentru stadiile III si IV in primele 3 luni de sarcina.

O alta situatie particulara in cazul cancerului de san este faptul ca afecteaza si sexul masculin, cu precadere intre 60-70 ani si in asociere cu ciroza hepatica si sindromul Klineffelter. Prognosticul si schema terapeutica sunt aceleasi ca in cazul afectarii sexului feminin.

Sub simbolul funditei roz, luna octombrie este dedicata preventiei si depistarii cancerului de san, prin diverse manifestari, celebre fiind iluminarea in roz a unor cladiri importante simultan in mai multe orase, sustinuta de ample campanii mass-media, menite sa ne ajute sa constientizam ca este mai usor sa previi decat sa tratezi.

Autor: dr. Irina Neagu, Foto: beautychatblog

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Comenteaza Am mai scris despre: cancerul de san , boala , afectiune , tratament
Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat!

Redactorii One.ro îşi rezervă dreptul de a modera comentariile. Vor fi şterse comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau la ură. Va mulţumim!