Ce faci in caz de abces dentar?

Ce faci in caz de abces dentar?

Ce faci in caz de abces dentar?

Abcesul dentar este o infectie la baza dintelui. O recunostii usor prin umflatura din zona afectata si tesutul rosu, congestionat si imflamat. Este cauzata de bacteriile care se inmultesc si patrund in tesutul moale din interiorul dintelui sau a gingiei. Daca nu indepartezi periodic placa dentara printr-o igiena orala corecta, cel mai probabil vei avea problem de genul acesta la un moment dat.

Simptomele unui abces dentar

Senzatia de disconfort din timpul vorbirii si al masticatiei, alaturi de durerile pulsatile la nivelul zonei infectate sunt prime semne ale aparitiei abcesului dentar. Daca nu mergi repede la dentist, pot aparea si alte semne, precum febra insotita de frisoane, gust neplacut, respiratia urat mirositoare, oboseala fizica, dureri de cap - ajungandu-se pana la modificarea formei obrazului sau a zonei corespunzatoare dintelui afectat si scurgerea de sange si puroi din abces.

Tipuri de abces dentar

  • Abces gingival: abcesul este localizat doar in tesutul gingiei si nu afecteaza dintele sau ligamentul periodontal.
  • Abcesul periodontal: acest abces porneste din structura de suport a osului dintelui.
  • Abcesul periapical: acest abces este localizat in pulpa moale a dintelui

Pe masura ce lasi timpul sa treaca, pulpa dentara se distruge, osul maxilar este afectat iar durerile pot scadea. Dar asta nu inseamna ca situatia se rezolva. Durerea scade pentru ca se produce o deteriorare a nervului din regiunea aferenta - si in timp, nervul poate sa moara.


Ce faci daca ai un abces dentar?

Prima regula intotdeauna este aceea ca trebuie sa mergi la dentist cat mai repede cu putinta. Daca nu ai cum sa ajung la el rapid, incearca macar la medicul de familie, care iti poate prescrie medicamente si te poate ajuta sa te descurci cu infectia pe moment.

Ti se vor administra de catre medicul dentist antibiotice. In plus, acesta va perfora usor zona tumefiata pentru a putea elimia puroiul. Daca infectia este mai adanca este nevoie de o incizie. Iar daca dintele este deja afectat, dentistul trebuie sa trateze canalul pentru a scoate tesutul infectat. In situatiile in care infectia a distrus foarte mult pulpa dentara, dintele trebuie extras. Nu trebuie sa-ti fie teama, totul se va intampla sub anestezie locala!

Ce faci sa calmezi durerea pe moment?

Pentru a ameliora durerea si a preveni tumefierea fetei, poti apela la comprese reci si la calmante sau antifebrile daca este cazul. Mare atentie insa la medicamentele luate fara prescriptive medicala. Analgezicele (aspirina, ibuprofen, paracetamol), de exemplu, reduc durerea pe moment, dar niciodata nu vor inlocui vizita la dentist!

Poti scapa de abcesul dentar foarte simplu. Trebuie doar sa ai o igiena orala corespunzatoare, sa ai o alimentatie sanatoasa si sa nu uiti de controlul periodic o data la sase luni!

Foto: iStock

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat!

Redactorii One.ro îşi rezervă dreptul de a modera comentariile. Vor fi şterse comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau la ură. Va mulţumim!