Uscăciunea vaginală, soluţii non-hormonale pentru ameliorarea simptomelor

  • 6251 afişări

Uscăciunea vaginală, soluţii non-hormonale pentru ameliorarea simptomelor

16 martie 2017


La vârsta menopauzei, uscăciunea din zona intimă este cauzată de producţia din ce în ce mai scăzută a hormonilor sexuali feminini (printre care, estrogen).
 


În vagin se produce mai puţin lichid vaginal, iar mucoasa vaginala si tegumentul vulvar devin mai subţiri şi mai sensibile. Însă tabloul uscăciunii vaginale este cunoscut şi femeilor mai tinere, de exemplu după operaţiile uterine sau ovariene, în timpul sarcinii şi alăptării, în timpul administrării „pilulei contraceptive” sau pur şi simplu din cauza stresului. De asemenea, chimioterapia, radioterapia şi medicamentele administrate pentru tratamentul cancerului pot avea ca efect advers uscăciunea vaginală. Simptomele afecţiunii pot apărea nu numai în timpul actului sexual sau după acesta, ci şi în timpul unor activităţi banale, precum mersul pe jos sau cu bicicleta ori când femeile poartă haine strâmte. Uneori uscăciunea vaginală este percepută ca o senzaţie pulsatilă sau o presiune în interiorul vaginului.

În ciuda numeroaselor simptome resimţite şi a efectelor negative asupra calităţii vieţii, multe femei preferă să sufere în tăcere, considerând subiectul tabu. Un studiu internaţional a arătat că mai puţin de 30% dintre femeile care efectuează un control ginecologic raportează simptome de uscăciune vaginală. ”Cu cât este mai agravată situaţia, cu atât este mai depăşită ca tratament, care ar putea funcţiona doar pe scurtă durată sau deloc. Este nevoie de o campanie de educare pentru ca femeile să ajungă mai des la ginecolog. Nu vorbim numai de femeile de vârsta a treia, aflate în decada aceea de vârstă în care intră la menopauză, ci şi mai înainte. Uscăciunea vaginală, sau atrofia vaginală, nu este neapărat legată de menopauză, poate să apară şi la altă vârstă”, a atrás atenţia dr. Almeria Ionescu, medic primar obstetrică- ginecologie la Spitalul Clinic de Urgenţă ”Sf. Pantelimon”.

Cremă fără hormoni împotriva uscăciunii vaginale
Femeile care se confruntă cu simptome precum senzaţie de uscăciune, prurit, senzaţie de rană/iritaţie, arsuri sau dureri în zona vaginală trebuie să discute deschis cu medicul şi să ceară informaţii despre terapiile existente. Adesea, femeile asociază simptomele cu infecţii tabu şi încearcă să se auto- trateze, provocând, de cele mai multe ori, înrăutăţirea simptomelor.
Pentru femeile aflate la menopauză, tratamentul hormonal rămâne terapia standard. Totuşi, specialiştii North American Menopause Society susţin că terapiile non- hormonale, precum lubrifanţii şi hidratantele vaginale, sunt mai indicate ca terapii de primă linie.
”Tratamentele non- hormonale pentru uscăciunea vaginală sunt indicate şi femeilor aflate la premenopauză, dar şi celor care sunt sub terapie antiestrogenică pentru cancerul de sân. Pe piaţă există numeroase produse non- hormonale (majoritatea geluri pe bază de apă) pentru ameliorarea simptomelor uscăciunii vaginale. Însă cele mai noi produse, precum Crema hidratantă Vagisan MoistCream – Cremă hidratantă vaginală (prima cremă fără hormoni împotriva uscăciunii vaginale), au proprietăţi hidratante şi nutritive pentru mucoasa vaginală şi pielea din zona genitală externă”, a declarat dr. Iris M. Schmidts-Winkler, Consultant Medical Ginecologie în cadrul companiei Dr. August Wolff din Bielefeld, Germania.
Crema poate fi aplicată în interiorul vaginului cu un aplicator şi este recomandată pentru folosirea pe termen lung. Dacă este necesar, crema poate fi aplicată şi înaintea contactului sexual, inclusiv de către femeile care vor să rămână însărcinate (Vagisan nu afectează motilitatea spermatozoizilor). Crema hidratantă Vagisan MoistCream – Cremă hidratantă vaginală este disponibilă în farmacii şi poate fi cumpărată fără prescripţie medicală. 

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Comenteaza Am mai scris despre: uscaciune vaginala , simptome , crema
Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat!

Redactorii One.ro îşi rezervă dreptul de a modera comentariile. Vor fi şterse comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau la ură. Va mulţumim!