Cum să obţii un corp armonios, cu ajutorul liposucţiei

  • 155 afişări
Cum să obţii un corp armonios, cu ajutorul liposucţiei

14 decembrie 2017 Alexandra Necsoiu

”Era puţintică la trup încât ar fi băut-o într-un pahar de apă şi aşa de subţirică de parcă era trasă prin inel”, iată cum îşi descria un scriitor personajul de poveste. Dar noi, cele reale, cum ne-am dori să se vorbească despre noi? Poate că nu suntem toate putinţele la trup şi nici trase prin inel, dar putem cu siguranţă să avem o siluetă cu care să ne mândrim. Cu atât mai mult cu cât avem astăzi ajutor din partea chirurgiei estetice, care poate completa cu succes un stil de viaţă sănătos, cu sport şi alimentaţie echilibrată.

 

Liposucţia nu este un tratament împotriva obezităţii

 

Se vorbeşte astăzi mult despre chirurgia siluetei şi despre modul în care ne poate ea ajuta să devenim mai frumoase şi, desigur, mai încrezătoare. Atât de mult încât, în hăţişul de păreri pro şi contra, simţim nevoia să căutăm informaţii complete şi avizate care să ne ajute să decidem, în final, dacă putem să apelăm la astfel de proceduri.

 

Vorbind despre estetica trupului nostru, prima chestiune care ne-ar putea deranja este grăsimea în exces, aşezată confortabil fix acolo unde ne dorim mai puţin. Liposucţia una dintre cele mai frecvente operaţii estetice din lume, inventată în 1974 de către doi medici chirurgi italieni. De atunci, popularitatea ei a crescut constant, dovada fiind datele statistice care arată că numai în statele Unite sunt efectuate 400.000 de astfel de operaţii pe an.  Rolul acestei proceduri este să remodeleze arii specifice ale corpului, prin îndepărtarea depozitelor de grăsime în exces, îmbunătăţind astfel conturul şi proporţiile corpului.

 

”Liposucţia poate fi folosită pentru a corecta depozitele refractare din mai multe zone ale corpului, incluzând: coapse, braţe, gât, şolduri, mijloc, spate, genunchi, piept, obraji, bărbie, gambe şi glezne. În anumite cazuri, liposucţia poate fi asociată cu alte procedee de chirurgie plastică, cum ar fi liftingul facial, reducţia mamară sau abdominoplastia”, explică dr. Bogdan Măciuceanu, medic primar în Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă la Clinica Zetta.

 

Este bine de ştiut că liposucţia nu vine să suplinească indisponibilitatea noastră de a face sport sau de a ne alimenta atent, ci doar o poate completa într-un mod eficient. ”Liposucţia nu este un tratament împotriva obezităţii şi nu înlocuieşte exerciţiile fizice regulate sau obiceiurile alimentare sănătoase. Cei mai buni candidaţi pentru această intervenţie sunt persoanele care au depozite localizate de grăsime, însă îşi menţin corpul într-o formă bună prin exerciţii regulate”, spune specialistul.

 

În cazul persoanelor care doresc să apeleze la liposucţie, dar care au greutatea corporală peste indicele normal, medici recomandă mai întâi regim alimentar pentru a scăpa de surplus. ”O cantitate mare de ţesut adipos eliminat prin intervenţie chirurgicală poate prezenta riscuri foarte mari, motiv pentru care pacienţii obezi nu pot fi operaţi. Intervenţia se va efectua la o perioadă de timp după încheierea dietei, astfel încât corpul să aibă imunitatea şi nutrienţii suficienţi şi să nu îngreuneze recuperarea”, precizează medicul.

 

Cine poate apela la liposucţie

 

Liposucţia este o operaţie la care pot recurge persoanele cu o stare bună de sănătate, cu vârsta cuprinsă între 18 – 75 ani, nefumătoare, cu o greutate corporală aflată în parametri normali şi care îşi doresc nu să slăbească, ci să îşi remodeleze corpul. Liposuctia este interzisă persoanelor cu afecţiuni cardiace grave, boli de coagulare de tipul trombofiliei şi femeilor însărcinate.

 

”Există anumite depuneri de grăsime care, în cazul unora dintre noi, nu pot fi eliminate nici prin dieta sănătoasă, nici prin sport. Aceste zone predispuse la surplus reprezintă trăsături ereditare, iar liposucţia este singura metodă de îndepărtare a ţesutului nedorit”, explică dr. Măciuceanu. Abdomenul, şoldurile şi talia sunt cele mai comune zone supuse acestei intervenţii, dar şi posteriorul, coapsele, pieptul, spatele, braţele sau zona de sub bărbie pot fi remodelate prin liposucţie. ”Pe lângă reducerea propriu-zisă a proporţiilor, liposucţia diminuează şi aspectul de celulită care vine la pachet cu surplusul de grăsime”, precizează medicul.

 

Recuperarea este rapidă

 

Decizia de a recurge la o astfel de intervenţie trebuie luată numai după consultarea medicului, iar pregătirea pentru operaţie presupune respectarea anumitor reguli. Intervenţia va fi efectuată fie cu anestezie locală, fie cu una generală, în funcţie de zonele vizate şi durează 1 - 2 ore. ”Extragerea” ţesutului gras începe prin realizarea unei incizii micuţe, într-o zonă neexpusă vederii, prin care se introduce un tub numit canulă, folosit pentru ”aspirarea” ţesutului nedorit.

 

”Imediat după intervenţie, pacientul va resimţi un disconfort pentru care va primi calmante, antibiotice şi anticoagulante, dacă este cazul. Unii pacienţi se miră să descopere, după operaţie, că au câteva kilograme în plus la cântar, care dispar ulterior. Este ceva normal şi se întâmplă din cauza acumulării de lichid, care necesită timp pentru a se resorbi. În funcţie de amploarea intervenţiei, pacientul îşi va putea relua activităţile după un interval de timp cuprins între 2 zile şi o săptămână, dar va evita ridicarea greutăţilor, activităţile sportive intense sau orice efort fizic excesiv în primele trei săptămâni”, ne spune dr. Măciuceanu.

 

După operaţia de liposucţie este necesară menţinerea unui regim de viaţă echilibrat din punct de vedere alimentar, dar şi evitarea consumului de alcool şi a fumatului. Este de aşteptat ca senzaţia de mâncărime şi amorţeala să dispară complet în 2 sau 3 luni de la operaţie, iar cicatricile rămase după incizii, care nu măsoară mai mult de câţiva milimetri, devin aproape invizibile în scurt timp după intervenţie. Medicii recomandă evitarea expunerii acestora la soare timp de 6 luni după operaţie, pentru că altfel ele s-ar putea pigmenta diferit de restul pielii.

 

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Comenteaza Am mai scris despre: chirurgie , corp armonios , liposuctie