Jurnalul unui redactor la detox

  • 7440 afişări
Jurnalul unui redactor la detox

Despre cum o dietă de detoxifiere poate fi chiar plăcută, cu cele mai savuroase sucuri.

Deşi tocmai am încercat un detox, aş prefera să spun că nu am ţinut o dietă. Poate pentru că – ce idee infamă pentru o persoană care lucrează la o revistă glossy! -  nu cred în diete (cu excepţia celor care au motivaţii legate de sănătate). Să mă explic: mi se pare lipsit de logică să te supui unor reguli stricte, pentru o durată de timp limitată, ca să pierzi nişte kilograme. Dacă apoi nu schimbi nimic, ele se vor întoarce, triumfătoare şi parcă mai multe, de îndată ce finalizezi dieta. Aşadar, ca să aibă sens, dieta ar trebui să devină mod de viaţă, à la longue. Din acest motiv simplu, dacă ar fi să consider că există vreo dietă care să aibă sens pentru o persoană sănătoasă, atunci aceea e dieta de detoxifiere. Se pare că simplul fapt de a trăi şi munci într-un oraş precum Bucureştiul de acum înseamnă acumulare de toxine într-un ritm accelerat, iar eliminarea lor reprezintă un beneficiu pe termen lung, nu doar o satisfacţie de moment.

Dar să revin la dieta mea, pardon!, cura de detoxifiere. Într-un fel, mi se pare bizar că abia acum, în anul 2014, am ajuns să o încerc prima dată. Asta pentru că, trebuie să recunosc, sunt uşor obsedată de tot ce înseamnă nutriţie sănătoasă. Încă din adolescenţă eram conştiincioasă în direcţia asta: consumam cât mai multe legume, mă feream de prăjeli şi dulciuri, iar carnea se regăsea rarisim în farfuria mea. Sincer, cred că de pe atunci mă influenţau cam excesiv articolele din revistele glossy. De-a lungul timpului, am încercat, aş zice chiar cu entuziasm, toate alimentele-minune, noi şi vechi, de la goji şi noni la polen crud şi mâncare raw.

Nu ştiu cum de nu m-am hotărât mai devreme să încerc o cură bazată exclusiv pe sucuri, însă mă bucur că am debutat anul acesta, în ianuarie: aşa am ajuns la sucurile JuiceIt, care de abia se lansaseră, în decembrie 2013. Sau mai degrabă ele au ajuns la mine şi asta datorită Roxanei Panţuroiu, fondatoare a brand-ului, alături de Ana Radu. M-au cucerit entuziasmul molipsitor al Roxanei şi informaţiile ei concrete despre ce înseamnă detox prin sucuri. La decizia mea a contribuit şi un timing perfect: am demarat ambiţiosul proiect de detoxifiere după Sărbători (care au inclus mâncare organică, dar pe bază de carne) şi după o vacanţă la schi în Austria (în care, vai!, am fost nevoită să mă alimentez complet ne-organic şi ultra-procesat).  

Beneficii all-inclusive

Chiar şi pe scurt, principalele beneficii ale unei cure de detox cu sucuri sunt impresionante: doza intensivă de vitamine şi nutrienţi, întărirea sistemului imunitar, îndepărtarea toxinelor din corp şi curăţarea colonului, îmbunătăţirea aspectului pielii, creşterea nivelului de energie şi de concentrare. Însă când ar trebui să apelăm la o cură de detoxifiere prin sucuri? Sincer, mi se pare că oricând, dacă mă gândesc la stilul de viaţă modern/urban/stresant - adică toxic – pe care îl avem. Dar să vă dau câteva indicii, direct de la specialişti:

  • Când suferiţi de dereglări digestive precum balonarea
  • Consumaţi prea multă cofeină, zahăr, tutun, alimente procesate sau mâncăruri pe bază de prăjeli
  • Nu reuşiţi să scăpaţi de cele câteva kilograme în plus
  • Răciţi des sau vă confruntaţi frecvent cu afecţiuni ale aparatului respirator
  • Pielea a devenit ternă
  • Aveţi frecvent dureri ale încheieturilor sau migrene
  • Vă este din ce în ce mai greu să vă concentraţi pe ceea ce aveţi de făcut
  • Vă treziţi frecvent obosite după o noapte de somn
  • Simţiţi că vă lipseşte tonusul de zi cu zi

Cum eu le puteam bifa cu uşurinţă pe toate - mai puţin pe cea cu kilogramele în plus şi cu excese alimentare (dar aici marchez la tutun!) -, m-am pregătit de cele 3 zile de sucuri şi am ales programul New You, al cărui obiectiv ambiţios este de a satura organismul cu vitamine, enzime şi minerale pentru a ajuta ficatul şi sistemul digestiv în efectuarea unei detoxifieri rapide şi eficiente. Ca şi celelalte variante de la JuiceIt, programul include şase sucuri pe zi, fiecare de 450 ml, numerotate în ordinea în care trebuie băute, unul la aproximativ 2 ore.

Nu mi-am făcut deloc probleme legate de gustul sucurilor – combinaţiile de legume şi fructe nu sunt realizate la întâmplare, ci concepute de un nutriţionist, astfel încât eficienţa rezultatelor să fie dublată de un gust delicios. Mi-am dat seama că aş fi putut bea mult mai mult de 6 sucuri pe zi pentru că, într-adevăr, sunt absolut savuroase!

Detox pe zile

Ziua 1: Le-am primit direct la birou în fiecare dimineaţă, iar prima zi a fost cea mai interesantă, pentru că de abia aşteptam să termin un suc ca să descopăr ce gust are următorul. Sucurile arată adorabil, o explozie de culori şi arome. Nu mi-a fost complicat să rezist tentaţiilor pauzei de prânz deoarece, complet previzibil, eram super-încântată de misiunea mea virtuoasă. Probabil că de la acest gen de ego inflamat şi sentiment de autocontrol a pornit ideea că abstinenţa alimentară can get you high... Nu mi-a fost nici foame deloc, până spre seară, când stomacul meu a dat nişte semne de nelinişte. Dar au trecut rapid, vina era de fapt a mea căci nu băusem sucurile cum trebuia: adică încet, porţionat pe parcursul a aproximativ 2 ore fiecare, nu date pe gât în 15 minute. Mi-au plăcut atât de mult că le-am băut prea repede... En fin, seara am plecat conştiincioasă spre casă şi m-am tolănit pe canapea cu o carte, căci hotărâsem clar ca în perioada de detoxifiere să îmi abandonez orice viaţă socială. Recunosc că nu mă puteam imagina într-un bistro/restaurant/cafenea fără o ţigară în mână, aşa că am ales beneficiile lecturii. Pentru cei mai puţin slabi de înger, activităţile uzuale sunt strongly recommended: abstinenţa alimentară nu înseamnă asceză! Iar cele 1.100 de calorii conţinute de sucurile pe o zi acoperă necesarul pentru funcţionarea unui organism normal în parametri fireşti.

Ziua 2: Nu mă aşteptam să mă trezesc dimineaţa fără să îmi fie foame după ce nu mai ingerasem ceva solid de peste 36 de ore. Însă exact aşa m-am trezit, deşi nu pot pretinde că eram plină de energie, dar asta pentru că I’m not a morning person şi durează ceva timp până îmi intru în ritm. M-am delectat cu primul suc (lămâie, goji, piper Cayenne, ghimbir, sirop de agave), o infuzie adevărată de vitamina C, apoi mi-am început obişnuitele activităţi, a urmat sucul verde, numărul 2, în care predomină legumele (spanac, ţelină, castravete, pătrunjel, dar şi lămâie şi mere). Şi brusc a apărut dorinţa cam de nestăvilit de a-mi însoţi colegele în pauza de prânz! Dar nu pe motiv de foame, deloc, ci doar pentru că ne creasem obiceiul de a ieşi împreună în trattoria de lângă redacţie şi nu îmi doream să absentez. Nu ştiu cum s-a nimerit să fiu eu cea care a ţinut prima din redacţie o cură de sucuri, însă aşa a fost. (Însă pot să mă laud că le-am declanşat curiozitatea instant şi că în săptămânile următoare au încercat toate câte un detox.) Aşadar le-am însoţit la prânz, cu sucul numărul 3, deliciul tropical de ananas, grapefruit şi mentă. Pe care l-am completat cu un ceai verde, în timp ce restul fetelor îşi savurau pastele. După-amiaza mea a trecut paşnic, cu sucul numărul 4, din nou verde (cu spanac, ţelină apio, castravete, kale, ananas, măr, ghimbir şi mentă). Seara am petrecut-o în compania unui serial şi a ultimelor două sucuri. Ba chiar m-am dus repede la culcare, înainte de ora 1.00 a.m. – it never happens, dar acum începuseră să îmi vină nişte gânduri şi am încercat să le evit prin somn! (Despre momentele de slăbiciune, detalii puţin mai jos.)

Ziua 3: Evident că a trecut mai uşor decât ziua 2, doar era ultima zi! Clar a doua zi e cea mai dificilă – la prima te ţine entuziasmul începutului, la ultima cel al sfârşitului… M-am analizat în oglindă să văd dacă abdomenul mi s-a aplatizat – nu era cazul, chiar dacă nu consumasem nimic solid, sucurile de legume şi fructe au un efect de balonare. Mi-am băut mândră sucurile în timp ce mai citeam despre beneficiile lor – sunt foarte multe de înşirat, fiecare dintre ingrediente conţine un cocktail de vitamine, minerale şi nutrienţi cu efecte de revitalizare, de eliminare a retenţiei de apă, de stimularea a digestiei şi a sistemului limfatic ş.a. Seara le-am savurat pe ultimele două aproape cu uşoară părere de rău că se termină: numărul 5, cu sfeclă roşie, morcov, măr şi cătină, şi numărul 6, un adevărat răsfăţ sub forma unui milkshake cremos cu banane, caju, sirop de agave, curmale, vanilie şi scorţişoară. În continuare parcă nu îmi venea să cred că am stat 3 zile fără să mănânc absolut nimic solid şi că în acest răstimp nu am suferit de foame! Dar exact aici intervine „geniul” unor reţete complexe şi bine-gândite: felul în care sunt combinate ingredientele, faptul că bei sucurile în anumite momente ale zilei, toate aceste detalii formează un mecanism echilibrat, în care eliminarea de toxine şi ingestia de nutrienţi au loc într-un mod fiersc, fără ca dieta să devină un supliciu.

Post-detox: În ziua următoare curei, de abia aşteptam prima masă, mă şi gândisem deja ce să mănânc. Însă când m-am trezit nu mai eram atât de grăbită, am preferat să amân şi am mâncat prima dată abia la ora 3 – pur şi simplu, nu am simţit nevoia mai devreme. Este esenţial ca mesele - înainte cu 2-3 zile de detox şi după 2-3 zile – să fie uşoare şi să bei foarte multă apă. În timpul curei, am băut multe ceaiuri şi apă, pe lângă sucuri, şi mi-am facut programare la un masaj de drenaj limfatic: e important ca toxinele să fie ajutate să iasă din corp cât mai repede.

Momente-cheie şi capcane

În cea de-a doua zi, seara a început să îmi fie tulburată de idei: nu mă mai simţeam atât de încântată de fantastica mea misiune de detox în trei zile, mi se părea brusc că e frustrantă şi că îi pierd sensul. Nu simţeam nevoia să mănânc, dar mi-am dat seama că îmi lipsea mai mult plăcerea de a mă aşeza la masa de prânz cu colegii şi apoi la cină cu prietenii. Îmi era dor de ritualul mesei! Am sunat-o pe Roxana – care, de altfel, m-a contactat neobosită pe parcursul curei pentru a verifica mereu cum mă simt - şi i-am spus că fizic mă simt normal, dar că mă încearcă nişte gânduri… Mi-a explicat ce i-au mai povestit alţi clienţi şi a venit cu o concluzie: din observaţiile ei, cei care ţin cel mai uşor cura de detox nu sunt cei cu alimentaţia echilibrată, ci persoanele cu kilograme în plus şi/sau cu un stil de viaţă foarte nesănătos. Cuuuum? Unei persoane care mănâncă prost îi este mai uşor să facă asta decât îmi este mie, adepta alimentaţiei echilibrate, organice, de sezon etc.? Dar cum este posibil aşa ceva??!! Se pare că este foarte posibil şi explicaţia e simplă: cei care au un stil de viaţă nesănătos şi se simt în permanenţă vinovaţi pentru asta îşi promit mereu că vor schimba ceva. Iar când acel moment în sfârşit soseşte şi demarează o cură de detox, mulţumirea de sine, încântarea şi entuziasmul lor sunt de neegalat. În nici un caz eu sau alţii ca mine, virtuoşii de serviciu, nu avem acelaşi entuziasm – pentru că noi suntem hiper-conştienţi în fiecare zi de ce mâncăm, noi propovăduim echilibrul şi atunci o nouă dietă/cură pare minţii noastre doar o altă regulă, una foarte extremă.

 

 

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Comenteaza Am mai scris despre: detoxifiere , juiceit , sucuri