Elena Ceauşescu, fashion or not? Ea este prima soţie de preşedinte care a îndrăznit să poarte "făcături"

  • 1231 afişări
08 martie 2018
Elena Ceauşescu, fashion or not? Ea este prima soţie de preşedinte care a îndrăznit să poarte "făcături"

Mulţi sunt de părere că ţinutele Elenei Ceauşescu nu inspirau o ''aplecare'' a acesteia pentru domeniul modei şi că, dimpotrivă, toate hainele ei arătau aproape la fel: simple, clasice, în croieli deloc curajoase. În ceea ce priveşte paleta cromatică a ţinutelor alese, Elena Ceauşescu era o mare iubitoare a nuanţelor de pastel, care o făceau să se simtă elegantă. 

Mai mult, Elena Ceauşescu nu lăsa lucrurile la voia întâmplării. Prima doamnă a statului avea întotdeauna în preajmă un consilier de imagine şcolit la Moscova şi la fosta şcoală de guvernare Notre Dame din Bucureşti. 

Dacă ar fi să ne luăm după declaraţiile cineastului Pantelie Tuţuleasa, fost operator de film al familiei Ceauşescu, Elena Ceauşescu era o iubitoare a modei şi urmărea cu interes tendinţele vestimentare din Occident. De altfel, nemuritorul taior clasic Chanel devine preferatul Elenei Ceauşescu, modelul fiind reprodus în fabricile româneşti.

”Chanel reprezenta moda perfectă pentru femeile din cadrul partidului. Era un stil clasic. Sigur că se mai inspirau din Neckerman, dar, de exemplu, la capitolul încălţăminte Guban Timişoara era la loc de cinste”, spune Pantelie Tuţuleasa. 

”Majoritatea hainelor Elenei Ceauşescu erau făcute în Romania, la APACA, erau replici după mari branduri, în special Chanel, dar să ştiţi că avea şi unele piese vestimentare originale, de brand!”. Elena Ceauşescu prefera ţinutele clasice. Totuşi, ''există fotografii cu ea în care stilul vestimentar este deosebit! Sună incredibil, dar să stiţi că nu era chiar atât de necioplită, îi mergea mintea şi era pasionată de ce se poartă în Occident. Doar că nu o arăta…”, mai spune Pantelie Tuţuleasa. ”Existau situaţii în care schimba ţinutele vestimentare de mai multe ori pe zi şi, printre altele, avea multe haine de blană!”, mai adaugă cineastul.

Uneori, hainele Elenei Ceauşescu erau adaptate în funcţie de eveniment, astfel că ţinutele cusute cu fir de aur erau un mod de a imita vestimentaţia invitaţilor străini şi de a le arăta respect. 

În materie de încălţăminte, fosta doamnă comunistă a ţării prefera producătorul român de pantofi Guban. „Tata a făcut cizme şi pentru Regele Mihai şi Gheorghiu Dej. Elenei Ceauşescu îi făceam pantofi de lux, mai deosebiţi ca formă faţă de ce se făcea în ţară. Ne inspiram cu idei din revistele Quelle şi Neckermann, dar calapoadele erau făcute de tata. Pielea era autohtonă şi era colorată în nuanţa preparată de mine. Prefera nuanţele pastelate: ou de raţă, coniac, vernil sau roz”, declara fiul fostului proprietar al Guban, Tiberiu Guban, într-un interviu acordat pentru Evenimentul Zilei. 

Iată, aşadar, o serie de fotografii cu Elena Ceauşescu şi ţinutele purtate de aceasta cu ocazia celor mai importante vizite în străinătate sau din ţară:

Sursa foto: Fototeca online a comunismului romanesc

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!