11 motive pentru care merită să rămân în România

  • 3370 afişări
14 august 2014 Sana Nicolau
11 motive pentru care merită să rămân în România

M-am gândit foarte bine şi am găsit nu 3, nu 5, ci 11 motive pentru care merită să rămân în ţara mea.

1. România este mai autentică

 

Când zic asta, mă refer la faptul că locuitorii acestui loc geografic (da, ştiu şi eu zicala cu frumoasă ţară, păcat că-i locuită, dar nu cred în ea) nu şi-au schimbat semnificativ obiceiurile de stil de viaţă şi o ţin tot pe-a lor. Adică românii trăiesc tot cum le place lor, mai aproape de natură, copii şi animale, pământ, ţară şi familie, mâncare gătită acasă şi mulţi oameni apropiaţi, inclusiv vecini. Românii se iubesc cu foc şi muncesc aşa şi aşa, cum au făcut-o mereu, păstrându-şi identitatea aproape intactă, deşi lumea întreagă e în continuă prefacere. Şi asta nu e ceva rău. În afară de faptul că la ţară mai găseşti detergent de vase într-o sticlă de Cola de jumate în loc de tixul de demult şi casele au devenit preponderent portocalii, România trăieşte cam la fel şi e mai aproape de valorile primordiale. 

2. Orice alegi să faci aici, se simte  

Sunt de acord că în ţara asta sunt enorm de multe lucruri care nu merg cum ar trebui. Dar sunt aşa de multe încât poţi înregistra succese profesionale şi comunitare foarte uşor, dacă te implici. Deşi România e împinsă de la spate şi tot încearcă să ţină pasul cu favoriţii din cursa care se cheamă Europa, totul este ca la început. De-asta cel care locuieşte aici are posibilitatea să aleagă foarte uşor cauze şi situaţii cărora să se dedice. Iar satisfacţia este pe măsură. Ai unde să pui umărul şi să vezi rezultatele aproape pe loc. 

3. Clima şi relieful sunt prietenoase 

Abia după ce te plimbi puţin prin frigul, vântul şi ploaia din centrul şi vestul Europei sau prin umezeala combinată cu acea căldură înrobitoare din Asia, înţelegi cât de minunat este faptul (care nouă altfel ni se pare banal şi pe alocuri chiar insuportabil), că avem 4 anotimpuri. Iar faptul că practic fără să plec de-acasă pot să amuşinez păşunea montană sau să beneficiez de aerosoli la malul mării sau să merg pe canalele Deltei, în plescăit de peşti şi zbor de pelicani, mă mulţumeşte enorm. Să ne gândim la relieful de la unguri şi olandezi sau la clima de la francezi şi nemţi. 

4. Gradul de prietenie la care poţi ajunge 

Am verificat lumea în lung şi-n lat. Din Perth, Australia, şi până hăt, în Montreal, Canada, din savanele din Kenya şi până în capitala Braziliei, românii stabiliţi pe-acolo sau străinii care ne descoperă cu încantare şi se apucă să facă ceva confidenţe, spun acelaşi lucru. În România prieteniile sunt mult mai profunde şi mai vitale decât în multe alte locuri de prin lume. Ador asta la România. Şi am prieteni atât de buni aici, încât nu prea îmi închipui viaţa fără ei. Şi nici cu nişte prieteni noi cu care să nu reuşesc să ajung prea departe ca şi apropiere, oricât m-aş strădui, nu vreau să trăiesc. 

5. Aici haosul e vecin cu libertatea 

Toţi oamenii încearcă să se ferească de haos; în România el e dat de lipsa regulilor care trasează traiul în ţările civilizate, la care ne uităm cu jind, dar vine la pachet şi cu nişte avantaje. Când nu e totul reglementat la virgulă şi nici nu are cine să implementeze puţinele reguli care există, beneficiezi de mai multă libertate. Sigur, noi înjurăm lipsa regulilor ferme tot timpul şi le numim lipsă de civilizaţie. Dar civilizaţia asta înseamnă şi un corset format dintr-o puzderie de „n-ai voie,” în care respiri mai greu. Când ai mai puţine reguli greu de îngurgitat, trăieşti ceva mai bine. De exemplu, canadienilor care beau cafea în momentul ăsta, le-a stat spuma de lapte în gât pentru că le-a trecut ora de parcare şi trebuie să alerge ca potârnichile să mute maşina sau să plătească o sumă mare, din nou. Ai zice că nu e important, dar e.

6. În România componenta umană este tare importantă

Toată lumea îi bălăcareşte pe funcţionarii de stat dar şi pe angajaţii de la relaţii cu publicul de la bănci, centre medicale private, magazine mari de electrocasnice şi alte asemenea afaceri unde există, desigur, proceduri tâmpite şi reguli care sunt mereu în defavoarea noastră. Dar România mi se pare taman ţara în care, chiar dacă s-a terminat programul, poţi obţine totuşi serviciile omului de la ghişeu. Mai ales dacă ai un copil în braţe, o fustă scurtă sau un zâmbet pe faţă. Şi asta mi se pare foarte mişto.     

7. În România se păstrează relaţiile strânse de familie

În mai toate ţările civilizate, copiii îşi cam părăsesc părinţii şi aceştia din urmă nu se lamentează prea tare, căci se aşteaptă să fie aşa. Îmi place mult că în România eşti înconjurat mereu de un furnicar de unchi, verişori şi cumnaţi. Chiar dacă apropierea asta permanentă cu rudele mai iscă şi tot felul de situaţii neplăcute uneori, mie îmi place familia unită, chiar dacă disfuncţională, aşa cum e aici.  

8. Rezistenţa la schimbare 

O familiaritate plăcută, asta vine la pachet cu România. Ţara mea se schimbă mai greu decât alte locuri şi, pe de o parte, asta mă enervează, căci nu e suficient de modernă şi hachiţele proaste mor greu aici. Dar e plăcut să ştii că locurile de când erai mic rămân la fel şi că oamenii au aceleaşi obiceiuri, de multe ori bune, sau că  oraşele mici nu sunt sufocate de clădiri hi-tech şi nu devin de nerecunoscut în 15 ani. 

9. E o ţară cu umor   

Băşcălia de care se plânge toată lumea, mie mi se pare de bun augur. Românii râd unii de alţii mai ales la greu, şi de multe ori nu se iau nici pe sine prea în serios. Până la urmă nu e nimic în neregulă cu autoironia, ba chiar e un semn destul de serios de inteligenţă. Râsul face lucrurile mai plăcute.

10. Aici chiar se poate trăi cu bani puţini 

Dacă rămâi fără job sau nu ţi-ai găsit încă unul, nu e chiar aşa o mare problemă. În primul rând te ţine familia şi, după cum ziceam mai sus, sigur ai nişte rude pe-aproape care o să sară la înaintare. Cum mulţi dintre români sunt proprietari de apartamente, dacă trăieşti în oraşul natal, nu plăteşti chirie. Iar dacă ai schimbat oraşul şi eşti la ananghie, mergi să stai cu ai tăi o perioadă. Nici prietenii nu sunt de lepădat când eşti lefter în România şi sunt dispuşi de multe ori să te ajute luni întregi. Brânză, roşii, pâine, ouă, cartofi, lapte, o friptană din când în când şi cafea, asta-i tot ce-i trebuie românului pentru a supravieţui ok. 

11. Poţi ieşi în fiecare weekend într-un loc superb 

Cireaşa de pe tort este că oriunde ai locui în România, în mai puţin de o oră ajungi într-un loc frumos. 

 

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!