Dragoş Bucur şi Dana Nălbaru folosesc metoda Montessori în educaţia celor trei copii ai lor. "Independenţi şi fericiţi"

  • 5132 afişări
04 octombrie 2018
Dragoş Bucur şi Dana Nălbaru folosesc metoda Montessori în educaţia celor trei copii ai lor. "Independenţi şi fericiţi"

Galerie foto

Dana NălbaruDana NălbaruDana NălbaruDana Nălbaru

Ce au în comun actorii Michael Douglas şi Hugh Grant, Bill Gates, dar şi moştenitorii Coroanei britanice, prinţul William şi prinţul Harry cu copiii Danei Nălbaru? Toţi au beneficiat de educaţie în sistemul de învăţământ care aplică metoda Montessori.

Metoda Montessori, pe înţelesul tuturor sau cum să creşti copii independenţi şi fericiţi 

Metoda perfecţionată de medicul şi pedagogul italian Maria Montessori cu zeci de ani în urmă pune accentul pe dezvoltarea independenţei şi pe o intervenţie redusă a adulţilor astfel încât copiii să-şi poată exprima şi dezvolta talentele native. Iar jocul este extrem de important în procesul de învăţare. La fel şi în ce priveşte relaţia dintre copii şi părinţi. 

Dragoş Bucur şi Dana Nălbaru folosesc metoda Montessori în educaţia celor trei copii ai lor. După ce în urmă cu doi ani şi-au retras fiica cea mare, Sofia,  din sistemul de învăţământ tradiţional, pentru a o instrui acasă, ei au decis să folosească metode alternative pentru educaţia copiilor.

După ce a arătat într-un filmuleţ postat pe pagina personală de Facebook că fiul ei în vârstă de trei ani ştie literele, ba mai mult citeşte cursiv, Dana Nălbaru a dezvăluit că foloseşte metoda Montessori în educaţia copiilor ei.

”Noi ne jucăm şi învăţăm după ele încă de când Kadri avea doi ani, desigur, la început doar ne-am jucat, uneori am înlocuit kit-ul cu boabe de fasole sau năut, nuci sau castane, dar cu timpul a început să înţeleagă la ce folosesc şi acum poate face în minte calcule matematice. Nu adună 23 cu 56 sau 134 cu 78, normal, nu a ajuns până acolo, dar adunări şi scăderi până la zece sau adunări din zece în zece sau sută în sută (a înţeles principiul) face fără probleme. Ce vreau să zic nu e că al meu băiat e special sau genial, vreau să spun că există metode pentru a-i ajuta sa înţeleagă anumite lucruri de la o vârstă fragedă. Ideea e că trebuie să ai răbdare”, a mărturisit Dana pe contul personal de Facebook.

"M-ati intrebat cum fac...
Despre felul in care ma ocup de educatia copiilor mei, impreuna cu Dragos, este mult de scris si poate vom face acest lucru pe blog (si asa nu am ma scris de mult acolo). Mai pe scurt, pot sa va spun ca am ales sa am rabdare si perseverenta cand vine vorba de a-i invata cate ceva si, mai ales, sa tin cont de starea in care se afla ei. Nu fortez niciodata momentele si nu exista un program fix pentru studiu. Flexibilitatea ii relaxeaza, faptul ca nu trebuie neaparat sa stea la masa pentru a invata un anumit lucru si faptul ca ma implic in jocurile lor, ii determina sa invete cu placere. Aseara i-am luat lui K acest set cu lectii de astromonie. In enciclopediile despre Univers pe care le are sunt deja scrise lucrurile din acest set, dar diversitatea ii trezeste si mai mult interesul. Cand deschidem dulapul cu carti si kit-uri de studiu il las sa isi aleaga ce vrea sa faca in dimineata respectiva si, avand de unde alege, nu intervine plictiseala. Daca nu se poate hotari, ii propun eu trei variante si el alege. Daca vad ca nu-i un moment bun pentru studiu, ii propun un puzzle, o poveste, un lego sau, pur si simplu, stam de vorba si aduc discret in discutie lucruri pe care consider ca e nevoie sa le cunoasca (de exemplu: in timpul discutiei ma folosesc de un cuvant spus de el ca sa il intreb care e antonimul lui si apoi incepem sa spunem o serie de antonime. Sau, tot in timpul discutiei, folosesc un cuvant pe care stiu ca el nu il cunoaste pentru a i-l explica sau duc discutia intr-o zona interesanta pentru el ca sa dezvoltam acel subiect)",  a mai scris Dana Nălbaru într-o altă postare pe reţelele de socializare.

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Comenteaza Am mai scris despre: metoda , copii , educatie