Este considerat cel mai frumos sat! Casele sunt decorate, în întregime, de către femei

  • 770 afişări
Este considerat cel mai frumos sat! Casele sunt decorate, în întregime, de către femei

09 august 2018

Galerie foto

Este considerat cel mai frumos sat! Casele sunt decorate, în întregime, de femei (galerie foto)Este considerat cel mai frumos sat! Casele sunt decorate, în întregime, de femei (galerie foto)Este considerat cel mai frumos sat! Casele sunt decorate, în întregime, de femei (galerie foto)Este considerat cel mai frumos sat! Casele sunt decorate, în întregime, de femei (galerie foto)


Un sat mic, vechi, este cu siguranţă una dintre atracţiile turistice de top, datorită căsuţelor sale din lemn, vopsite în cele mai vesele şi încântătoare culori.
 

Foto: Facebook
Îmbodobirea caselor, a gardurilor şi a hambarelor din satul Zalipie, din sud-estul Poloniei, este o tradiţie locală, care a început în urma cu mai bine de un secol, când fiecare femeie din sat a început să-şi picteze casa cu diverse motive florale, pentru a acoperi diferitele defecte ale pereţilor.

În acea perioada, femeile nu aveau un echipament de vopsit bine pus la punct. Practic, îşi făceau singure pensulele, folosindu-se de firele de păr smulse din cozile vacilor sau ale altor animale pe care le aveau în ogradă. Cât priveşte vopseaua, femeile foloseaua grăsimea rămasă după ce preparau un fel de mâncare asemănătoare cu gustoşii noştri colţunaşi.

Acest obicei unic este transmis de la o generaţie la alta. În fiecare an, tradiţia este respectată de fiecare persoană de sex feminin din sat. An de an, după festivităţile organizate cu ocazia Corpus Christi, fermecătoarele desene sunt repictate şi readuse la viaţă.

În timp, femeile din Zalipie şi-au reinventat desenele, găsind inspiraţie în natură şi folclorul local. Se spune ca una dintre localnice, Felicja Curylowa (1904 - 1974), a devenit complet absorbită de această tradiţie şi a decorat fiecare suprafaţă disponibilă din cabana ei cu trei dormitoare. După moartea ei, frumoasa căsuţă a fost transformată într-un muzeu, care reprezinta un important şi popular obiectiv turistic.

 

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Comenteaza Am mai scris despre: cel mai frumos sat , foto