Train Delivery #2: programul evenimentelor din weekend în Gara de Nord

Train Delivery #2: programul evenimentelor din weekend în Gara de Nord

Perioada: 25 Iulie 2014 - 27 Iulie 2014

Locatie: Bucureşti/ Gara de Nord

În weekendul 25-27 iulie spiritul Street Delivery ajunge în Gara de Nord în cadrul celei de-a doua ediţii Train Delivery, eveniment urban-feroviar care îşi propune să revitalizeze un spaţiu simbolic al Bucureştiului. Organizat de Fundaţia Cărtureşti, Street Delivery şi CFR SA cu sprijinul CFR Călători şi ARCUB, Train Delivery transformă timp de trei zile faţa Gării de Nord, aducând pe linia 14, în sălile de aşteptare şi pe culoarele gării o serie de concerte şi proiecte culturale gândite să redea acestui spaţiu frumuseţea uitată.

Timp de trei zile, peronul 14 – cel mai larg peron al gării – găzduieşte scena principală de muzică a Train Delivery finanţată de ArCub sub titulatura „Peronul muzical”. Şase proiecte artistice vor însoţi sonor călătorii la Train Delivery: Rodion G.A. şi Soare Staniol în seara de vineri, Discotecă & Silvia Dumitrescu sâmbătă seară şi Tzuc & Petzi Live şi Javra în seara de jazz de duminică. O insulă de muzică vă aşteaptă şi în faţa panoului de informaţii din centrul gării, unde peste 20 de artişti vor ocupa pe rând scena DelaHaze FM. Printre aceştia se numără: Stema, Karpov not Kasparov, LeVant, Ada Kaleh şi Poetrip. Iar călătorii care-şi cumpără bilet la clasa a II-a vor fi surprinşi sâmbătă seară de un concert de gospel.

Intervenţiile artistice ajung şi pe şine: patru echipe de artişti vizuali vor lua în stăpânire trei vagoane de marfă şi peretele de lângă Muzeul CFR în cadrul proiectului Railroad Stories finanţat de ArCuB: Sweet Damage Crew, Train Cuts, Irlo şi Kero, Pisica Pătrată. Pe lângă sesiunile de graffiti pe care artiştii le vor desfăşura de această dată sub privirea îngăduitoare a Poliţiei de Transporturi Feroviare, un vagon întreg va fi reconvertit într-o zonă de relaxare prin decuparea în diverse forme a pereţilor săi de tablă şi prin transformarea lor în mobilier şi în spaţiu de expunere.

Tot la Peronul 14 vă aşteaptă garat un vagon restaurant, un compartiment redecorat în spiritul Orient Express, ateliere de trenuleţe pentru copii, o instalaţie artistică din fire textile şi oglinzi, o cameră obscură, expoziţii cu temă feroviară, o nouă copertă suprarealistă pentru clasicul Mers al Trenurilor, ateliere de istorie urbană, un workshop de regie de film semnat de Vlad Petri şi Gabi Basalici, caricaturi la minut, proiectul Dume de mestecat, exerciţii imaginare de călătorii creative, poveşti cu taste reîncarnate, ateliere de reciclare creativă sau o expoziţie cu pitici de grădină şi mitici. Peste 50 de proiecte au fost selectate din cele 100 înscrise în concursul de proiecte Train Delivery. Lista completă a acestora este disponibilă pe traindelivery.ro.

Salonul Regal al Gării de Nord, locul în care Regele îşi aştepta trenul, va găzdui vineri dimineaţă întâlnirea din iulie a seriei Creative Mornings, care îl are ca invitat pe Vlad Nancă, dar şi a doua ediţie a discuţiilor din Salonul Poneiului Roz, moderate de Corina Şuteu şi de Cristian Neagoe. Sâmbătă după-amiază, la Salon se vorbeşte despre subteranele Gării de Nord (tot atunci are loc lansarea filmului documentar „Fundaţia Bruce Lee”, un film din Casa Jurnalistului), iar duminică tema discuţiilor este “Creativii şi cultura oficială” cu Farid Fairuz aka Mihai Mihalcea, Linda Barkasz aka Nuclearfairy şi Mihai Chirilov (TIFF). Aceasta este una dintre puţinele ocazii când Salonul Regal este deschis publicului pentru vizitare, iar arhitecura sa spectaculoasă, restaurată recent în forma originală, din vremea regelui Carol I, poate fi admirată de călători. Tot în Salonul Regal veţi întâlni proiectul Bagaje, care adună în mai multe valize obiecte aduse de invitaţii Train Delivery.

Un alt loc dezvăluit publicului în cadrul Train Delivery este Sala de spectacole CFR, un spaţiu cu o capacitate de 450 de locuri care va găzdui proiecţiile filmelor ceheşti Alois Nebel (2011, de Tomáš Luňák) şi clasicul Trenuri bine păzite (1966, de Jirí Menzel), precum şi documentarul lui Thierry Michel, Metamorphose d'une gare, care urmăreşte construcţia gării din Liège după proiectul celebrului arhitect Santiago Calatrava.

Proiecţii video pot fi urmărite în cele trei zile de Train Delivery şi în Sala de aşteptare a Gării de Nord. Dintre acestea vă recomandăm două seturi de scurt-metraje poloneze, reunite sub titlul O!PLA ACROSS THE BORDERS, care prezintă laureaţii primei ediţii a Festivalului Naţional de Animaţie Poloneză „O!PLA”.

Cei mici vor găsi la Train Delivery spaţiu de desfăşurare şi programe gândite special pe măsura lor: atelierul copiilor pasionaţi de trenuri şi trenuleţe, Micul Modelist, jocul „Între Două Trenuri”, ateliere de istorie urbană, dar şi un muzeu care trebuie pus pe lista de vizitat: Muzeul CFR, care adăposteşte una dintre cele mai interesante diorame cu trenuri electrice în miniatură din România.

Şi pentru că toate drumurile duc la gară, sâmbătă, de la ora 19.00, ARCEN vă invită să luaţi parte la traseul-cultural Poveşti din Bucureştii ce se duc, un traseu care măsoară 1,5 km, porneşte de la Palatul Kreţulescu-Cişmigiu şi are ca punct final peronul 14 al Gării de Nord. Proiectul vă propune să descoperiţi spaţiul urban din zona Gării de Nord, spaţiu care cuprinde străzi celebre care făceau, în vremurile mai bune, legătura dintre Gară şi centrul oraşului pentru călătorii veniţi în vizită ori cu multă treabă la Bucureşti. Alte două tururi ghidate se vor organiza în weekendul Train Delivery, unul realizat de Rezistenţa Urbană, celălalt de oamenii străzii din Gara de Nord.

Detalii despre program, proiecte şi alte chestiuni feroviare: www.traindelivery.ro

 

Comenteaza Am mai scris despre: evenimente , weekend