Yol, un film de trei ori premiat la Cannes, in deschiderea Divan Film Festival 2015

  • 37 afişări
Yol, un film de trei ori premiat la Cannes, in deschiderea Divan Film Festival 2015

24 iulie 2015

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară revine între 21 – 30 august, la Craiova şi Cetate, cu o selecţie eclectică de filme balcanice unite sub tema celei de-a şasea ediţii: “Drumurişi răspântii”.

Încă de la prima ediţie, Divan Film Festival s-a angajat într-o aventură de ”arheologie” spirituală şi artistică, propunându-şi să redescopere cinematografia ţărilorbalcaniceîndeosebi prin creaţiile - mai mult sau mai puţin recente - care, din pricina unor conjuncturi istorice tulburi,au rămas inaccesibile sau nu îndeajuns cunoscute publicului de la noişi uneori chiar specialiştilor.

Nici cea de-a VI-a ediţie a Divan Film Festival nu-şi abandonează misiunea asumată. Astfel, din selecţia de anul acesta face parte lungmetrajul regizorului turc Yılmaz Güney, Yol (Drumul). Filmul a câştigat trei premii la Cannes în 1982 şi a fost regizat conform instrucţionilor transmise deYılmaz Güney (ce se afla în închisoare,acuzat de crimă împotriva unui judecător) asistentuluisău, Şerif Gören. În acest fel, istoria cinematografieia consemnat Yoldrept primacreaţiedin Turcia care a câştigat Palme D’Or  la Cannes (plus Premiul FIPRESCI şi menţiune specială din partea Juriului Ecumenic)

Filmul portretizează oamenii şi autorităţile Turciei de după lovitura de stat din 1980, prin intermediul poveştilor a cinci deţinuţi aflaţi în permisie timp de o săptămână. Yola fost extrem de controversat, mai ales din cauza convingerilor politice de stânga ale lui Güney, care a scris şi scenariul din închisoare.

Pentru a-şi termina filmul, Güney a evadat în 1981; după ce a recuperat filmările de la co-producătorul Şerif Gören, a fugit în Elveţia şi ulterior în Franţa, unde a terminat montajul. Ca urmare, Yoleste o producţie franceză, a fost propus din partea Elveţiei pentru selecţia celei de-a 55 ediţii a Oscarurilor şi a fost interzis în Turcia până în 1999.

Proiecţia filmului Yol va avea loc după Gala de deschidere a celei de-a şasea ediţii a Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, vineri, 21 august, în aer liber, în Centrul Vechi al Craiovei, recent renovat.

Regizorul grec Pantelis Voulgaris este şi el prezent în selecţia Divan Film Festival cu două filme: Nyfes/ Miresele (2004) şi Little England/ Mica Anglie (2013).

În Nyfespovestea se petrece în 1922 şi ne-o prezintă în primplan pe Niki Douka (Victoria Haralabidou), o nevastă de comandă, una din 700. La bordul navei King Alexander, aceasta se îndrăgosteşte de un fotograf american (Damian Lewis), vaporul purtându-i către soţul ei cel nou, din Chicago, iar pe el către casă, spre o căsnicie eşuată.Damian Lewis este cunoscut publicul din România pentru rolul lui Nicholas Brody din serialul american Homeland. Filmul a fost realizat cu suportul lui Martin Scorsese, care este şi producătorul executiv al acestuia.

În Little England/ Mica Anglie două surori, Orsa şi Moscha, din insula Andros, supranumită Mica Anglie datorită bogăţiilor, se îndrăgostesc de locotenentul Sypros Maltabes. Însă, doar una dintre ele este sortită să devină soţia lui, într-o perioadă în care căsătoriile erau încă aranjate de părinţi. Subiectul filmului acoperă perioada interbelică, dar şi cea a anilor 1950. Little England a fost un succes de box office în Grecia, încheind anul 2013 pe locul doi în clasamentul general şi pe primul loc în clasamentul filmelor greceşti. Mica Anglie s-a bucurat şi de succes de critică atât la nivel domestic cât şi peste hotare.

Boyd van Hoeij de la Hollywood Reporter spune despre Little England că este filmul unei femei, în cel mai bun sens al cuvântului.

Little Englanda câştigat un Golden Goblet la Shanghai Film Festival 2014, precum şi alte şase premii din partea Academiei de Film Elene.

Cea de-a şasea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinarăva avea loc în perioada 21 – 30 august şiva începe cu două seri de proiecţii extraordinare în aer liber în Centrul Vechi al Craiovei, recent renovat, apoi va continua din 23 august în Portul Cultural Cetate (judeţul Dolj) cu proiecţii de film şi demonstraţii culinare.

Pe timpul desfăşurării festivalului camparea pe teritoriul portului este gratuită şi se va face în limita locurilor disponibile. 

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!