O suedeză, îndrăgostită de România: "Ospitalitatea românilor este un adevărat semn de putere şi de frumuseţe“

  • 700 afişări

O suedeză, îndrăgostită de România: "Ospitalitatea românilor este un adevărat semn de putere şi de frumuseţe“

14 noiembrie 2017


 
Yvette Larsson, o suedeză în vârstă de 42 de ani, s-a îndrăgostit iremediabil de România, după ce, în urmă cu 29 de an, şi-a petrecut vacanţa alături de familie pe litoralul. Şi a revenit, dornică să promoveze frumuseţea plaiurile mioritice.

“Cum este posibil ca într-o ţară privită cu atâta suspiciune să fiu primită cu atâta ospitalitate şi căldură? Vorbesc despre cât de bine îi primesc românii pe oaspeţi şi pe străini în casa şi în ţara lor şi despre cât de bine mă simt atunci când mă aflu în România sau printre românii din străinătate.

Dacă este o trăsătură care iese în evidenţă, în ceea ce priveşte întâlnirile mele cu românii din 1985 încoace, aceasta este ospitalitatea. Cu ceva timp în urmă, a circulat pe internet fotografie unei femei bătrâne de la ţară. Stătea pe prispa casei sale. În mâini avea mere şi le oferea.

Dacă un român are două mere, îi va oferi unul dintre ele sau pe amândouă unui trecător, unui oaspete, unui străin. Această imagine încapsulează ospitalitatea românilor, aşa cum am trăit-o eu.

Nu ştiu dacă este adevărat că oamenii care au cel mai puţin oferă cel mai mult. Este concluzia pe care am tras-o în timpul celor patru ani şi jumătate în care am stat cu un picior în România şi cu unul în Suedia.

Nu este dovedit ştiinţific, dar impresia mea este că românii sunt mereu cei care oferă, fără îndoială, un loc de stat, o masă de mâncat, un scaun pe care să şezi, un zâmbet într-o zi ploioasă şi o glumă când lucrurile devin dificile.

Românii sunt cei care, atunci când cer cu împrumut un cântar ca să îmi cântăresc geamantanul înainte de a merge la aeroport, îmi vor da nu doar un cântar cu împrumut, ci şi 10 chiftele pe care să le mănânc.

Românii sunt cei care roagă un prieten al unui prieten să mă ia în mijlocul nopţii de la aeroportul Henri Condă când sosesc din Suedia la o oră imposibilă, în cazul în care nu o pot face ei înşişi. Nu mă lasă niciodată să iau autobuzul spre oraş.

Românii sunt cei care nu-mi oferă doar câteva alune şi îmi dau o pungă întreagă. Oferă din abundenţă. Întotdeauna. Toţi.

Românii sunt cei care se duc la piaţă de cinci ori în timpul săptămânii ca să îmi ia toate mâncărurile preferate, să facă un pachet, să se ducă la autocar la trei dimineaţa şi să mi-l trimită în Suedia. Imaginaţi-vă fericirea mea când deschid pachetul în Helsigborg, Suedia, şi găsesc zacuscă, hrean, ceapă, usturoi, ciocolată ROM, vin, dulceaţă de ardei iute, cârnaţi şi pufuleţi.

Când eram adolescentă şi îi scriam prietenului meu prin corespondenţă din România, îmi trimitea întotdeauna cadouri de ziua mea. Se întâmpla la sfârşitul anilor ’80 şi mă întrebam întotdeauna de unde vin această ospitalitate şi această disponibilitate de a dărui. Este atât de naturală şi atât de omniprezentă când eşti în România. Să creşti printre oameni care se ajută unul pe celălalt creează o comunitate care este, fireşte, amabilă şi dispusă să ajute. Asta reprezintă românii pentru mine, o comunitate amabilă şi dispusă să ajute.

Ce s-ar întâmpla dacă politicienii ar avea grijă de populaţia lor uimitoare? Acest lucru ar fi foarte puternic. Mă gândesc la o ţară, România, care are putea să fie pe picioarele ei, la resursele naturale, climă, agricultură şi oameni muncitori care ar putea construi această ţară.

Da, România ar putea fi un uriaş WOW. Totul este acolo. Adaugă munţii, Delta Dunării, marea, tradiţiile minunate care au fost păstrate, datele care pot învăţa restul lumii ce înseamnă sustenabilitatea reală. Da, sper că România se va ridica la adevăratul ei potenţial. Sper că oamenii se vor strânge împreună şi vor lupta împotriva corupţiei.

Dacă puterea satului românesc, puterea comunităţii care există acolo, prin tradiţii, ar putea fi transferată pentru a crea comunităţi puternice în aşezări urbane şi pentru a lupta împotriva corupţiei? De ce este nevoie pentru a provoca schimbarea? Un lider puternic care să paveze drumul? Mai multe iniţiative locale adunate împreună? Curajul de a te ridica şi a spune nu, unul câte unul, în fiecare situaţie?

Luând în considerare contextul, provocările zilnice pe care le întâlneşti când locuieşti în România, istoria recentă, sunt şi mai uimită de ospitalitatea acestor oameni. Dacă te uiţi la modalitatea în care românii sunt întâmpinaţi adesea cu suspiciune atunci când încearcă să îşi construiască o viaţă mai bună în străinătate, da, ospitalitatea românilor este un adevărat semn de putere şi de frumuseţe. O dovadă că, indiferent ce încercări îi lovesc, inima lor bate încă pentru umanitate”.
 

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Comenteaza Am mai scris despre: suedeza. romani