10 locuri musai de vizitat in Cluj

  • 182141 afişări
25 iulie 2014 Gabriela Badica
10 locuri musai de vizitat in Cluj

Clujul nu e un oraş. E mai mult o poveste despre cum e să te întorci şi să-ţi regăseşti inima în Piaţa Unirii, exact acolo unde-ai lăsat-o. Exact aşa cum ai lăsat-o. Despre cum e să reînveţi să te joci pe străzi şi să bei bere în Insomnia, Zorki, La Ţevi sau Janis, după luni întregi de stat sober. Despre cum e să ai senzaţia că pluteşti, că nu atingi asfaltul, că mergi încet, tot mai încet, şi mai încet, până când - deşi mergi înainte pe Horea- ajungi să mergi, de fapt, înapoi. Ce chestie ciudată e cutia aia ciudată de tablă care pompează sânge, nu-i aşa? Şi ce ciudat e să faci un ocol de-o mie de kilometri şi să fugi încă pe atât, doar pentru ca, în final, să ajungi să dai nas în nas cu tine însuţi, la un colţ de stradă, în timp ce înaintezi înapoi - plutind - spre Piaţa Unirii. În timp ce înaintezi înapoi - plutind - spre tine. Spre acasă.

Dacă ajungi şi tu prin Clujul nostru vara asta, îţi dăm o listă cu 10 locuri pe care nu trebuie să le ratezi. "Musai să meri să le vezi, no aşe!", cum ar zice orice clujean.

1. Cetăţuia

Foto: http://static.panoramio.com/photos

Nu poţi să pleci din Cluj fără să urci pe Cetăţuie. Acolo găseşti şi hotelul Belvedere, unul dintre cele mai frumoase din Cluj. Plus câteva terase unde poţi bea o cafea în timp ce ai la picioare tot oraşul. Cetăţuia se află pe malul stâng al Someşului şi e o fortificaţie construită in perioada Habsburgică (în prima parte a sec. al XVIII-lea)  în vârful dealului cu acelaşi nume. A fost clădită cu ziduri sub formă de stea, şanţ de apărare, 5 bastioane de colţ şi 3 porţi. Din vechea cetăţuie au mai rămas doar o parte din ziduri, câteva clădiri, iar reduta a fost transformată în Turnul Paraşutiştilor. Ulterior, pe colina dealului a fost construit Hotelul Belvedere, în perioada anilor 1970, iar în 1995 a fost înălţată o cruce de fier, în locul celei distruse de comunişti în anii '50. Crucea iniţială  a fost ridicată în memoria celor întemniţaţi aici. Panorama de pe Cetăţuie e una dintre cele mai frumoase pe care o să le vezi vreodată într-un oraş din România. Parol! Şi dacă ai un iubit, musai să vă pupaţi sus, pe Cetăţuie. E o tradiţie pe care orice clujean te-ar îndemna s-o respecţi.

2. Piaţa Unirii

Foto: http://www.helloromania.eu

Primul loc în care trebuie să ajungi o dată ce ai pus piciorul în Cluj e Piaţa Unirii. E piaţa centrală a oraşului şi una dintre cele mai vechi din oraşele central şi est-europene. Pe cele patru laturi ale sale  se găsesc case şi palate (neo)renascentiste, baroce şi eclectice, cum sunt Palatul Banffi (Muzeul de Artă, azi) şi fostul Continental (apropo, dacă un clujean îţi dă întâlnire la Conti, să ştii că se referă tocmai la fostul Continental). În mijlocul pieţei se află biserica gotică Sf. Mihail şi grupul statuar Matei Corvin; un alt grup statuar închinat eroilor-martiri ai Revoluţiei de la 1989, care au murit în această piaţă, se află într-un colţ al unei străduţe paralele. Piaţa Unirii e un fel de inimă a oraşului şi locul în care clujenii îşi dau întâlnire, deci să nu fii surprins dacă prietenii tăi clujeni te vor ruga tot timpul să vă întâlniţi în acelaşi loc: la statuie, în Piaţa Unirii.

3. Parcul Central

Foto: http://biensavvy.eu

Chiar dacă în perioada următoare sunt anunţate ploi, o plimbare prin Parcul Central trebuie făcută chiar şi cu umbrela. Aici o să ai ocazia să te plimbi cu hidrobicicleta, să mânânci cea mai bună vată de zahăr şi să vizitezi Casino-ul, o clădire foarte veche şi deopotrivă frumoasă. Iar dacă eşti şi microbist, Cluj Arena e la o aruncătură de băţ. Parcul are o vechime de peste 180 de ani şi găzduieşte statuile lui Liviu Rebreanu şi George Coşbuc, ridicate la sfârşitul anilor 1960. În perioada postcomunistă nu a mai beneficiat - din păcate - de investiţii serioase pentru o perioadă lungă de timp, însă în ultimii ani s-a început refacerea aleilor, a parcului şi s-a demarat procedura de restaurare a clădirii de lângă lac, care ar urma să fie noua casă a Filarmonicii din Cluj. Noi îţi recomandăm să-l vizitezi în perioada în care cercetaşii organizează Festivalul Luminii. Pe scurt, parcul va fi împânzit de lumini, cam ca aici. În plus, o să ai ocazia să asişti la jonglerii cu foc sau la concerte ad-hoc, susţinute de studenţi care îşi scot chitara, se aşează pe o bancă şi încep să cânte.

4. Cimitirul Hajongard sau Cimitirul Central din Cluj

Foto: https://fotonicu.files.wordpress.com

Cimitirul Central nu e o sugestie deloc macabră, dacă iei în considerare faptul că e considerat panteonul Transilvaniei. Nu de alta, dar  o mulţime de personalităţi ale Clujului sunt înhumate aici. Acolo o să ai ocazia să admiri o colecţie impresionantă de monumente funerare, mausolee şi cripte în stil neoclasic, neogotic, neorenascentist, neobaroc, Art Nouveau sau moderniste, presărate printre morminte şi pietre funerare banale, uniformizante, specifice perioadei comuniste. Recomandarea noastră e să vizitezi Cimitirul Central în ziua Luminaţiei (sau Ziua Morţilor). Atunci clujenii vin în cimitir (unde rămân aproape toată noaptea la o poveste, alături de rude) şi aprind lumânări la mormintele celor dragi. Vei putea vedea cum un loc trist şi gri se poate transforma - în doar câteva ore - într-o oază de lumină. Pregăteşte-te să vezi şi o grămadă de fotografi, Luminaţia e unul dintre evenimentele lor preferate.

5. Grădina Botanică

Foto: http://www.cotidiantr.ro

Grădina Botanică e, cu siguranţă, unul dintre cele mai îndrăgite obiective turistice din Cluj. Se întinde pe o suprafaţă de 14 hectare cu relief variat şi adăposteşte o colecţie impresionantă de plante (11 mii de specii) aduse de pe toate continentele. E considerată una dintre cele mai frumoase şi rare grădini botanice din sud-estul Europei. Acolo o să poţi vizita şi Turnul de Apă, o grădină japoneză şi una romană, plus un nufăr uriaş. Ar fi foarte multe de spus despre Grădina Botanică, dar cel mai bine e să mergi şi să le descoperi singur. Dacă mergi, nu uita să scrii ceva pe băncuţele de lemn pe care - de obicei -  le mâzgălesc studenţii cu marker-ul. Noi îţi recomandăm să scrii un "I love Cluj!", Clujul o să se bucure că te-ai gândit la el.

6. Parcul Etnografic Romulus Vuia

Foto: http://www.visitclujnapoca.ro

Parcul Vuia e secţia în aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, primul muzeu etnografic din România. Se întinde pe 16 hectare şi are aspectul unui sat, în care casele componente sunt exemplare superbe ale arhitecturii tradiţionale din diferitele zone ale Transilvaniei, cu biserici din lemn specifice acestor locuri  precum şi instalaţii tehnice ţărăneşti şi ateliere meşteşugăreşti. Acolo o să ai ocazia să vezi şi o mulţime de mirese, pentru că peisajul şi căsuţele rustice sunt atât de frumoase, încât fiecare mireasă vrea neeeeapărat să facă un photo shooting (şi) acolo.

7. Piaţa Muzeului şi străduţele adiacente

Foto: http://www.travelgirls.ro

Piaţa Muzeului a fost prima piaţă a Clujului medieval. În Piaţa Muzeului şi pe străduţele adiancente vei putea admira o mulţime de clădiri gotice (printre care şi Casa Matei, casa natală a lui Matei Corvin), baroce (Biserica Franciscanilor) şi monumentul neo-baroc Karolina, cel mai vechi monument laic din Cluj. Numele actual al pieţei vine de la Muzeul de Istorie a Transilvaniei, care se află pe una din laturile sale. Zona Pieţei Muzeului, pietonală acum, e înţesată cu terase şi tarabe ale micilor meşteşugari locali (suveniruri, artizanat, bijuterii handmade, delicatese). În Piaţa Muzeului o să găseşti cea mai bună îngheţată pe care ai mâncat-o vreodată (făcută în casă) şi o mulţime de cafenele cărora trebuie musai să le treci pragul. Nu trebuie să uiţi nici de "Fetiţele Vieneze" (în imagine), un restaurant amplasat într-o casă foarte veche. În timp ce iei masa acolo te poţi juca cu iepuraşi sau papagali, poţi admira plantele care se agaţiă de pereţii vechi şi totul în timp ce lumina cade peste tine în valuri (clădirea are acoperiş din sticlă).

8. Teatrul Naţional şi Opera Română

Foto: http://www.clipedecluj.ro

Ambele şi-au deschis porţile în 1919, ca expresie a renaşterii spirituale care a urmat Unirii Transilvaniei cu România (din 1918). Clădirea adăposteşte atât Teatrul, cât şi Opera, fiind construită în stil baroc-rococo, cu o capacitate de 1000 de locuri şi trei rânduri de logie. Ca fapt divers, întreaga operă dramatică a lui Lucian Blaga a fost jucată aici în premieră absolută. Agenţia de bilete o găseşti pe străduţa din lateralul clădirii. Nu poţi pleca din Cluj fără să treci pragul Teatrului sau Operei. Iar după piesa de teatru, îţi poţi lua prietenii şi îi poţi duce în Zorki (unde vei găsi foarte mulţi fotografi pe metru pătrat), în Insomnia (un loc foarte pitoresc, unde găseşti mai ales de street artişti şi studenţi), La Ţevi (unde puteţi face karaoke), în Speed (unde poţi mânca la orice oră din zi şi din noapte), în La Port (o ceainărie foarte drăguţă), la Crêperia lui David (David e francez, a venit în Cluj acum vreo zece ani şi face cele mai bune clătite din tot oraşul), în New Croco (o pizzerie din campusul studenţesc unde vei găsi cea mai bună pizza din oraş) sau la dans în Janis (numit după Janis Joplin) sau My Way (numit după celebra piesă a lui Sinatra).

9. Bastionul Croitorilor şi Observatorul Astronomic

Foto: http://www.cluj4all.com

Din vechea Cetate a Clujului, Bastionul Croitorilor e unul dintre puţinele turnuri de fortificaţie care rămas intact până în zilele noastre. Fiecare turn din zidul medieval de apărare a fost finanţat de o breaslă de cizmari, tâmplari, zidari etc. Singurul aspect care ar putea să nu îţi placă e ideea Primăriei de-a îl dota cu geamuri de termopan... Oricum, în ciuda găselniţei neinspirate a Primăriei, Bastionul încă respiră aer medieval, aşa că trebuie neapărat să treci pe acolo. La subsol găseşti şi un fel de local, unde poţi mânca sau bea o cafea. La fel trebuie să faci şi cu Observatorul Astronomic. Nu vei reuşi neapărat să vezi toate stelele, dar cu siguranţă va fi o experienţă frumoasă. Mai ales dacă eşti space geek, ca noi.

10. Biserica Sfântul Mihail şi bătrânul lift al Clujului

Foto: http://cluj.com

Sfântul Mihail e cea mai mare biserică gotică din România, după Biserica Neagră din Braşov. Construcţia bisericii  a început în anul  1316, pe vremea regelui Carol Robert de Anjou, în anul în care Clujul a devenit oraş  şi a durat mai bine de un secol. Interiorul bisericii a fost bogat decorat cu fresce şi statui, din păcate, cea mai mare parte a lor  a fost distrusă în timpul reformei religioase, astfel că, acum, interiorul e destul de auster. Vitraliile sunt însă, spleeeeeeeeendide. Turnul bisericii, neogotic, are 80 metri înălţime şi e cel mai înalt turn de biserică din România. În unele perioade poate fi vizitat şi panorama e superbă. Dacă ai timp, poţi trece şi pe la bătrânul lift al Clujului (are 103 ani). Chiar şi după atâţia ani liftul încă mai păstrează un aer aristocratic şi funcţionează. Pentru a-l vedea nu trebuie să plăteşti niciun bilet. Trebuie pur şi simplu să mergi pe strada Horea nr. 4 şi să vorbeşi cu preşedintele asociaţiei de bloc. 

Şi nu uită că la 30 de kilometri de Cluj poţi găsi şi Laguna Albastră. (Evident) nu e o lagună propriu-zisă, ci un lac apărut recent care s-a format pe locul unei foste mine de caolin. Nu e uşor de ajuns, pentru că nu există niciun indicator, însă ajungi sigur dacă urmezi traseul ăsta: Cluj-Napoca – Baciu – Garbau – Aghires Fabrici sau Cluj-Napoca – Gilau – Capua – Garbau – Aghires Fabrici. Din Aghireş Fabrici mergi pe drumul de lângă clădirea BRD tot înainte şi treci peste calea ferată. Apoi mergi aproximativ 4 kilometri şi ajungi la dealurile de steril, de unde nu mai poţi merge cu maşina. După încă 400 de metri de mers pe jos, ai ajuns. Şi ce o să vezi e asta...

Şi nu uita să share-uieşti fotografiile pe care o să le faci în Cluj şi cu noi, pe pagina noastră de FB pe care o găseşti aici. Nu de alta, dar ne e dor de acasă.

__________________________

Lista locurilor care trebuie musai văzute e oricum mult mai lungă, motiv pentru care promitem să revenim cu o continuare.

Surse info: http://ghidstudentesc.wordpress.com // http://www.stiridecluj.ro // http://micilevacante.wordpress.com // http://metropotam.ro

Foto main: cluj.com

Iar aici găseşti un text despre cum e să fii turist în Cluj, oraşul în care ai trăit cândva.

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Comenteaza Am mai scris despre: cluj , locuri de vizitat