Filmul scandinav din mijlocul verii

Filmul scandinav din mijlocul verii

Data: 18 Iulie 2014

Locatie: În cinematografe

 

Din 18 iulie, cinematografele ne propun o aventură nordică: filmul În ordinea dispariţiei (titlul original: Kraftidioten), thriller şi comedie neagră scandinavă, în regia lui Hans Petter Moland, cu Stellan Skarsgård şi Bruno Ganz.

Filmul spune povestea unui om obişnuit, şoferul unei autoutilitare de deszăpezire, care ajunge peste noapte un erou justiţiar necunoscut, un adevărat coşmar pentru bandele de mafioţi, traficanţi de droguri, care operează în zonă.

Kraftidioten a făcut parte din Competiţia oficială a Festivalului Internaţional de film de la Berlin 2014 (6 - 16 februarie). 

Pentru acest film, regizorul norvegian Hans Petter Moland a primit o nominalizare la Ursul de Aur.

Cât despre actorul din rolul principal, Stellan Skarsgård, l-am mai putut vedea recent în Nymphomaniac, în regia lui Lars von Trier. Alte filme celebre în care a jucat sunt: Breaking the Waves, Melancholia, Good Will Hunting, Ronin, Thor, The Girl with the Dragon Tatoo, The Avengers.

Stellan Skarsgård este numai unul din actorii favoriţi al regizorului danez Lars von Trier, iar Hans Petter Moland l-a solicitat la rândul său şi pentru alte filme.

În ordinea dispariţiei ne poartă timp de 116 minute, într-o iarnă norvegiană, în care introvertitul Nils (Stellan Skarsgård) munceşte din greu la volanul autoplugului său imens cu care deszăpezeşte continuu drumurile şi trecătorile dintre munţi, din zona îngheţată în care locuieşte. 

Tocmai a fost numit cetăţean de onoare al oraşului, când află că fiul său a murit de supradoză de heroină. Nils refuză să creadă versiunea oficială şi porneşte în căutarea celor despre care se bănuieşte că ar fi asasinii fiului său. În scurt timp devine un fel de justiţiar din umbră, un erou necunoscut, a cărui identitate nu o bănuieşte nimeni. 

Avem de-a face cu o comedie neagră plină de imagini impresionante, peisaje hibernale superbe şi o portretizare până la cel mai mic detaliu a mentalităţilor interlopilor suedezi, norvegieni şi chiar a mafioţilor sârbi, reprezentaţi de boss-ul sârb jucat de actorul Bruno Ganz.

Pelicula este adusă în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comenteaza Am mai scris despre: film scandinav , comedie , premieră