Sega: Namaste!

  • 144 afişări
Sega: Namaste!

07 august 2012

Autor: Nicoleta Lepădatu

Sega ştie cel mai bine să deseneze stări. Lucru care se vede perfect în Namaste, primul volum dintr-o trilogie care va descrie experienţa lui din anul sabatic petrecut în India, pe calea regăsirii de sine.

De ce ai ales să pleci în India şi nu în Tibet, spre exemplu?

Plecarea mea nu a fost o alegere de azi pe mâine. Din 2003, de când am renunţat la creaţia publicitară şi am început să regizez reclame pe cont propriu şi până în 2008 când am plecat în India, căutările mele interioare au continuat. Deşi material aveam cam tot ce îmi doream, în interior mă simţeam destul de gol. Aveam o problemă gravă cu mine însumi şi am început să caut răspunsuri şi repere pe care nu le puteam identifica. Prin februarie 2006, rătăcind pe străzi, am intrat într-o librărie. Acolo am fost atras de o carte, datorită titlului ei: Cartea despre ego, a lui Osho. Despre autor aveam să aflu că nu e autor, ci un înţelept indian şi cartea era doar o culegere din discursurile lui. Deschizând cartea la întâmplare am rămas împietrit, pentru că efectiv simţeam că cele scrise mi se adresau direct. Am citit-o şi atunci s-a înfiripat ideea că trebuie să ajung în locul unde Osho a spus toate aceste lucruri. Am fost convins că acesta este locul potrivit pentru a mă conecta cu ceva cu care nu am reuşit să rezonez până atunci. Aşa că în iunie 2008 am plecat pentru un an în India.

Povesteşti mult în carte despre meditaţia dinamică pe care ai făcut-o acolo. Ce te-a învăţat aceasta?

Meditaţia dinamică este o metodă perfectă de a te vedea pe tine exact aşa cum eşti, pentru că de obicei mintea ta este singura care te „păcăleşte“. Aşa ajungi să realizezi faptul că pe calea uşoară nu ajungi nicăieri, ci doar rămâi prizonier într-o zonă de confort.

Sunt lucruri pe care le descrii cu extrem de multe detalii. Ai ţinut un jurnal cât ai stat acolo?

Am ţinut un fel jurnal, pentru că la vremea aceea nu eram prea prieten cu facebook-ul. Mi-am deschis un blog pentru a ţine legătura cu cei interesaţi. Era parolat şi doar cine dorea avea acces. La vremea respectivă nu ştiam că blogul îmi va folosi ca bază pentru carte, pentru că nici nu intenţionam să scriu o carte.

Ai făcut practic un experiment existenţial. Cu ce ai rămas de pe urma lui?

După aşa ceva nu ai cum să tragi concluzii. Este o călătorie continuă odată ce ai apucat pe calea asta.

Cu ce aşteptări te-ai dus acolo?

Să mă eliberez, să scap de poveri, să fiu zen, doar că noi doar ne imaginăm ce înseamnă libertatea, nu realizăm că ea vine la pachet cu multă suferinţă interioară. Ce pot să spun este că, pentru a ajunge să guşti libertatea, trebuie să treci prin mlaştinile interioare, pentru că nu există nici scurtături nici căi ocolitoare.

Dacă ar fi să tragi o morală a întregii poveşti, care ar fi aceea?

Eu mi-am dat seama acolo şi ulterior continuându-mi călătoria că ceea ce merită cu adevărat să faci în viaţa asta este să te uiţi în interiorul tău.

Cum îţi dai seama dacă eşti pregătit să faci asta?

Nu eşti pregătit niciodată pentru aşa ceva. 

Foto: Mihai Dăscălescu

Articol publicat în revista Glamour România

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Comenteaza Am mai scris despre: sega , namaste , carte