TIFF 2013 – însemnările unei experienţe unice

  • 614 afişări
TIFF 2013 – însemnările unei experienţe unice

12 iunie 2013 Bianca Dragomir Redactor

La invitaţia reprezentanţilor Mercedes-Benz, vineri dimineaţă am plecat spre Cluj, cu primul avion. Pe cât de multe emoţii am avut la decolare, pe atât de multe m-au încercat cu gândul la prima mea întâlnire cu una dintre capitalele istorice ale Transilvaniei.

Aşadar, pentru prima oară în Cluj, pentru prima oară la Transilvania International Film Festival... recunosc, spre ruşinea mea.

Dar cum niciodată nu e prea târziu, iar lucrurile cele mai frumoase se întâmplă când te aştepţi mai puţin, m-am îndrăgostit de Cluj-Napoca, de oamenii care locuiesc acolo şi de tot ce înseamnă TIFF, într-o dimineaţă parfumată de iunie.

La aeroport, ne-au aşteptat maşinile oficiale de la TIFF, Mercedes-Benz Clasa E, puse la dispoziţia invitaţilor pentru o experienţă confortabilă. Pe parcursul festivalului, transportul invitaţilor a fost asigurat şi de către maşini Mercedes-Benz Vito, Viano si Sprinter.

Pentru că popasul nostru la Cluj nu a durat decât două zile, în care s-au succedat câteva întâlniri interesante şi două petreceri extrem de dinamice, nu am reuşit să văd prea multe filme, însă cele câteva au fost suficiente pentru a-mi făgădui singură că nu voi mai rata nicio altă ediţie TIFF.

Aerul boem al celor două cinematografe pe care le-am vizitat (Cinema Florin Piersic şi Cinema Victoria) parcă mă ducea de mână chiar pe platourile de filmare.

La primul film, Gloria, al cărui scenariu a fost scris de Sebastian Lelio, am aplaudat ca un copil mic, apoi, tocmai din ultimele rânduri, am stat cu "gâtul lung", pentru a auzi frumoasa poveste de viaţă a celei care l-a inspirat, mama sa.

Spre seară am aşteptat, alături de alte zeci de persoane, proiecţia lungmetrajului de debut al regizoarei Iulia Rugină: Love Building.

“Love Building este o tabără dedicată relaţiilor destrămate în care 14 cupluri vin să îşi repare poveştile de dragoste. Dar cei trei traineri care îi asistă au propriile lor probleme, iar lucrurile scapă încet de sub control. În cursa continuă către "şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi" apare o întrebare: "Poţi să repari dragostea în 7 zile?”

De mult nu am mai văzut oameni care să stea pe scările cinema-ului sau oameni care să râdă şi să aplaude cu aşa de mult patos sincer, iar sentimentul era intensificat de prezenţa actorilor chiar printre noi.

Actorii în rolurile principale: Dragoş Bucur, Dorian Boguţă, Alexandru Papadopol, cei care au fost şi producătorii filmului.

Am râs şi eu cu ei în timp ce m-am regăsit în poveştile personajelor şi sunt sigură că veţi avea parte de aceeaşi experienţă, când veţi vedea filmul - premiera în cinematografe va avea loc în septembrie anul acesta.

Tot aici i-am ascultat prima oară pe clujenii de la Grimus, "an alternative rock band" care a stârnit câţiva "wow" prin jurul meu. Eu căzusem într-o tăcere acută, aşa cum mi se întâmplă de fiecare dată când mi se pare că "e prea frumos pentru a fi adevărat."

Când m-am întors, un prieten ceva mai gurmand m-a întrebat: "Cum se mănâncă la Cluj?". Fără să stau pe gânduri l-am sfătuit să urce în primul tren şi să dea o fugă până la Cluj ca să mănânce cel mai bun tiramisu la borcan, preparat de bucătarii restaurantului Baracca.

Despre somonul file cu mango, pieptul de raţă cu cremă de dovleac copt sau despre supa cremă de sparanghel ar fi păcat să vă povestesc pentru că orice cuvânt ar păli în faţa gustului...

Iar cel mai bun muşchi de vită preparat cu săruri de tot felul îl puteţi mânca, în compania unui vin roşu bun, la Adi Steakhouse, unde managerul te primeşte cu ospitalitate în casa lui de poveste.

Aici i-am întâlnit pe cei 10 actori din cadrul programului suplimentar "10 pentru FILM" ce vizează actorii care s-au remarcat în teatru, dar care nu au avut până acum şansa afirmării în cinema, indiferent de vârstă, aflaţi la debut sau cu roluri minore avute deja în producţii autohtone.

Proiectul este susţinut de Mercedes-Benz România, dar despre întâlnirea atipică, sub formă de speed-interviewing găzduit de Andi Moisescu, am să vă relatez într-un alt articol.

Decernarea premiilor

La Gala TIFF ce a coincis cu ultima seară petrecută în Cluj, s-au anunţat cu emoţie câştigătorii festivalului, eveniment ce a avut loc la Teatrul Naţional Cluj-Napoca. Actorii, regizorii, scenariştii, reprezentanţii presei şi alţi invitaţi de seamă au păşit pe covorul roşu în luminile aparatelor de fotografiat.

În sala somptuasă, a cărei eleganţă uşor apăsătoare era oferită de picturile şi sculpturile complicate, am ascultat discursul haios şi în acelaşi timp emoţionant al celei care a luat "Premiul pentru Excelenţă", Luminiţa Gheorghiu, premiu oferit de Mercedes-Benz România.

Un artist nespus de modest şi câteva lacrimi în faţa aplauzelor care nu s-au mai oprit timp de zece minute.

„Premiul pentru Întreaga Carieră” a fost acordat regizorului ceh Jiri Menzel, despre care criticii americani spuneau “Un maestru al comediei umane.” Atribut confirmat nu numai prin filmele sale, dar şi prin prezenţa voluptoasă, ironiile fine, zâmbetul larg.

Familial, de parcă era acasă la el, printre prieteni, Menzel şi-a mărturisit dragostea pentru Cluj şi a mulţumit în nenumărate rânduri pentru cât de răsfăţat a fost de când a sosit la TIFF.

"Marele Trofeu" a revenit filmului "Corabia lui Tezeu", regizat de Anand Gandhi, India 2012 – un film despre lupta unei fotografe ieşite din comun cu pierderea geniului ei intuitiv ca urmare a unei operaţii chirurgicale. O radiografie despre principii şi moarte.

Compozitorul român Adrian Enescu a primit "Premiul pentru Întreaga Carieră", premiu înmânat de Andi Moisescu.

Născut în 1948, Adrian Enescu a devenit celebru pentru realizarea coloanelor sonore a mai bine de 60 de titluri ale cinema-ului românesc şi european. Printre colaborările remarcante se numără cele cu: Dan Piţa, Sergiu Nicolaescu, Mircea Veroiu, Dinu Tănase, Radu Gabrea - Tănase Scatiu, Bietul Ioanide, trilogia Ardelenilor, Ciuleandra...

Lista completă a câştigătorilor (filme pe care merită să le vedeţi):

Premiul pentru Întreaga Carieră: regizorului Stephen Frears.

Premiul Publicului: filmului Wadjda, regizat de Haifaa Al-Mansour, Arabia Saudită, Germania / 2012.

Premiul FIPRESCI: Curăţătorul / El limpiador, Adrian Saba, Peru.

Premiul pentru Cea Mai Bună Interpretare: Giese, filmul Nord-Vest / Nordvest, Michael Noer, Danemarca / 2013.

Premiul pentru Cea Mai Bună Imagine: lui Pankaj Kumar, Corabia lui Tezeu, Anand Gandhi.

Premiul Special al Juriului: Ploaie de vacanţă / Tanta agua, Ana Guevara, Leticia Jorge, Uruguay, Mexic, Olanda, Germania / 2012.

Premiul pentru Cea Mai Bună Regie: Ceasul rău, pisica neagră / Koppidoi neko, Rikiya Imaizumi, Japonia / 2012.

Trofeul Transilvania: Corabia lui Tezeu, Anand Gandhi, India / 2012.

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj: Aici... adică acolo, Laura Căpăţână Juller, România 2012.

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Scurtmetraj: O umbră de nor, Radu Jude, România 2013

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut: O lună în Thailanda, Paul Negoescu, România 2012.

Menţiune Specială - Zilele Filmului Românesc: Pastila fericirii, Cecilia Felméri, România 2012.

Menţiune Specială - Zilele Filmului Românesc: Claudiu şi crapii, Andrei Tănase, România 2013.

Premiul pentru Cel mai Bun Scurtmetraj din secţiunea Umbre: Moartea unei umbre / Death of a Shadow, Tom van Avermaet, Belgia / 2012.

Premiul Competiţiei Locale: Fragment viu/ Eleven töredék, Bántó Csaba, Iszlai József

Premiul Competiţiei Locale: Casă dragă/ Édes otthon, Ábel Visky.

Menţiune Specială în cadrul Competiţiei Locale: Clubul de bridge, Ana-Maria Vîjdea, Cristina Haneş.

Petrecerea de închidere

După ora nouă, dar fără ploaie, am ascultat-o în clubul Euphoria Music Hall, pe doamna Marina Voica. Un club de tineri care au dansat, au cântat, au aplaudat şi au cerut bis ca şi cum timpul stătuse în loc pentru doamna Voica, iar melodiile ei nu îşi pierduse niciun pic din actualitate.

La sfârşitul concertului, artista ne-a făgăduit că s-a distrat nemaipomenit şi o credem pe cuvânt pentru că am văzut-o cum a sărit pe o piesă rock şi cum s-a învârtit pe melodia "Bucureştiul e Micul Paris." Nu trebuie să ai părul cărunt ca să fredonezi "Şi afară plouă, plouă..." cu atâta entuziasm.

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Comenteaza Am mai scris despre: tiff , film , actori