Secretele parcului Romanescu, cea mai mare zonă verde urbană din România

  • 936 afişări
26 februarie 2018

Secretele parcului Romanescu, cea mai mare zonă verde urbană din România


Galerie foto

Secretele parcului Romanescu, cea mai mare zonă verde urbană din RomâniaSecretele parcului Romanescu, cea mai mare zonă verde urbană din RomâniaSecretele parcului Romanescu, cea mai mare zonă verde urbană din RomâniaSecretele parcului Romanescu, cea mai mare zonă verde urbană din România

Parcul se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 100 de hectare. Aici se afla odinioară moşia familiei Bibescu, de aici vine şi numele alternativ al parcului – Parcul Bibescu.

Parcul se află în partea de sud a Craiovei şi este cunoscut şi sub denumirile Parcul Independenţei, Parcul Poporului sau Parcul Bibescu.
Pe locul unde se află astăzi parcul, se afla moşia familiei logofătului Ioan (Iancu) Bibescu, o moşie cu pavilioane, bănci şi sere care ofereau locului un farmec aparte. În 1848 moşia este cumpărată de autorităţile oraşului, însă amenajarea parcului în spaţiu public pentru recreere începe de abia în 1898, odată cu venirea lui Nicolae Romanescu (cel care dă şi numele parcului) la primăria oraşului.
Fosta moşie Bibescu a fost transformată total prin reamenajarea spaţiilor verzi, modificarea artificială a terenului, aclimatizarea unor specii noi de arbori şi construirea unor structuri noi. Zona a renăscut, iar noul parc, amenajat în stil romantic a devenit în timp un punct de atracţie pentru toţi cei care vizitează Craiova.
In interiorul parcului sunt câteva obiective de sine stătătoare care aduc un plus la farmecul locului şi formează împreună un ansamblu turistic aparte.

Castelul este rodul imaginaţiei arhitectului francez Edouard Redont şi imită un castel medieval. Iniţial castelul era pur şi simplu un adăpost stilizat pentru bazinele de apă folosite la irigarea parcului. Apoi, în interiorul castelului a fost amenajat un restaurant. În prezent castelul este o simplă structură ce poate fi vizitată şi aminteşte de vremuri cu regi şi cavaleri.

Grădina Zoologică a fost inaugurată în anul 1906, fiind astfel cea mai veche din ţară. De­a lungul timpului, aici au putut fi admirate animale şi păsări precum: tigrul, lama, jaguarul, leul, maimuţa, struţul sau păunul. În apropierea grădinii se află Chioşcul Fanfarei, realizat special la Viena şi Teatrul de Vară.


Podul Suspendat leagă două dintre dealurile din parc şi este o punte peste lacul care se întinde pe 4 hectare. Peisajul Podului Suspendat deasupra lacului pe care vizitatorii se pot plimba cu barca scoate în evidenţă stilul romantic al Parcului Romanescu.

Palatul logofătului Bibescu se află la depărtare de aleile la care vizitatorii au acces. La intrare stă scris: „În această clădire, numită Palatul Bibescu, în zilele de 26 şi 27 iunie 1859, a fost găzduit domnitorul Alexandru Ioan Cuza, cu prilejul vizitei pe care a făcut­o la Craiova”. Astăzi palatul este renovat şi a devenit imobil de protocol pentru Primăria din Craiova.

Secretele Parcului Nicolae Romanescu:
-În timpul celui de-al doilea război mondial a căzut o bombă chiar la intrarea în Parcul Nicolae Romanescu.
-La Valea Fetii a existat locul de execuţie al condamnaţilor în perioada lui Antonescu. Preotul care a asistat la execuţii a fost Nicolae Rădulescu.
-La începutul secolului 20, mai multe familii de origină turcă au fost botezat în lacul din parc.
- În anul 1903, când a fost inagurat Parcul Nicolae Romanescu, la eveniment au fost invitaţi regele Carol I şi Regina Elisabeta. Nu au fost lăsaţi să intre cu caleaşca în parc şi au fost nevoiţi să meargă pe jos.
 - Primele lebede din Parcul Nicoale Romanescu au fost mâncate în anul 1904, când a venit regimentul de la Rădăuţi. A fost ziua unui ofiţer, iar acesta a cerut să aibă la masă o gâscă. Le-a cerut celor ordonanţelor să îi aducă o astfel de pasăre, însă aceştia au consumat bani la birt şi au trebuie să sacrifice o lebădă. Carnea a a ieşit neagră, iar când au fost chemaţi la ordin au recunoscut totul.
- În fiecare an pe data de 10 mai la hipodromul din Parcul Nicolae Romanescu se făceau reconstituiri din Istoria României. Din tribune nu lipseau niciodată Regina Elisabeta şi Regele Carol.
 

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Comenteaza Am mai scris despre: parc , romania