Cum alegi maternitatea potrivită pentru naştere?

 • 2467 afişări
Cum alegi maternitatea potrivită pentru naştere?

Locul în care urmează să aibă loc naşterea este foarte important. Mulţi viitori părinţi despică firul în patru pană când iau decizia finală. Îşi pun tot soiul de întrebări, fac tot felul de calcule, se interesează în stânga şi în dreapta cu privire la diferite locaţii.

De cele mai multe ori, maternitatea este aleasă în funcţie de medicul ginecolog care urmăreşte gravida şi va fi aceea unde lucrează sau cu care colaborează obstetricianul. Sunt, totuşi, şi alte criterii de care le sfătuiesc pe gravide să ţină cont atunci când pun în balanţă decizia. Este extrem de important ca viitorii părinţi să deţină cunoştinţe corecte, pentru a putea lua decizii documentate. În acest sens, din ce in ce mai multe gravide participă la cursuri prenatale pentru a putea avea acces la surse de informare specializate şi de încredere.

Astfel, viitoarea mamă şi viitorul tată pot alege mult mai uşor un spital în care să aibă loc naşterea, în funcţie de priorităţile pe care le au. Pentru a vă întinde o mână de ajutor în hotărârea voastră privind alegerea maternităţii, iată câteva întrebări la care puteţi să vă gândiţi înainte de a lua decizia finală:

 • Poate asista tatăl la naştere, dacă partenerii îşi doresc acest lucru?
 • Care sunt procedurile de rutină din spital (clismă, anestezie, perfuzii, epiziotomie…)? Va fi gravida informată asupra acestora?
 • Care este rata cezarienelor în acea maternitate? Dacă gravida îşi doreşte o nastere vaginală, acest aspect este destul de important...
 • Bebeluşul va fi întors pe burtica mamei imediat după ce se va naşte?
 • Când va fi adus nou-născutul pentru prima oară la sân?
 • Există posibilitatea de rooming-in (mama în salon cu bebe pe toată durata spitalizării)?
 • Este acea maternitate dotată cu aparatură de specialitate pentru cazul în care nou-născutul sau mama au probleme după naştere?
 • Mama va avea un salon obişnuit sau o rezervă? În cazul în care se optează pentru rezervă, poate sta şi tatăl cu soţia şi copilul său.
 • Care sunt condiţiile din spital?
 • are sunt costurile?

Desigur, fiecare spital are o anumită politică ce trebuie respectată şi deseori nu se poate ţine cont de toate dorinţele gravidei. Spre deosebire de un spital de stat, personalul de la un spital privat poate să fie ceva mai flexibil, mai ales dacă ne gândim la câţi bani dau parinţii, dar, din păcate nu întotdeauna este aşa.

Când mama vrea să i se întoarcă bebeluşul pe burtă după expulzie, să i se aducă la alăptat  în primele două ore post-partum sau să stea în acelaşi salon cu el pe perioada spitalizării, e clar că este vorba de respectarea drepturilor fundamentale ale mamei şi nou-născutului!

În concluzie, atunci când vă hotărâţi asupra maternităţii, nu uitaţi că naşterea în sine şi primele clipe de după naştere sunt momente unice în viaţă şi este păcat să nu încercaţi să fie totul aşa cum vă doriţi şi cum vă îndeamnă instinctul să fie. De cele mai multe ori, acesta este cel care va călăuzeşte spre decizia finală.

Foto: Publimedia
 

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Comenteaza Am mai scris despre: nastere , maternitate