Când şi cum e bine să le vorbim copiilor despre sex? Ela Crăciun a întrebat specialiştii

  • 465 afişări
12 martie 2018 Alexandra Necsoiu
Când şi cum e bine să le vorbim copiilor despre sex? Ela Crăciun a întrebat specialiştii

Galerie foto

Când şi cum e bine să le vorbim copiilor despre sex? Ela Crăciun a întrebat specialiştii (galerie foto)Când şi cum e bine să le vorbim copiilor despre sex? Ela Crăciun a întrebat specialiştii (galerie foto)Când şi cum e bine să le vorbim copiilor despre sex? Ela Crăciun a întrebat specialiştii (galerie foto)Când şi cum e bine să le vorbim copiilor despre sex? Ela Crăciun a întrebat specialiştii (galerie foto)

Educaţia sexuală rămâne un subiect tabu în multe familii din România. La ce vârstă şi în ce mod ar trebui să le vorbim copiilor despre sex şi ce înseamnă acest lucru? Ela Crăciun, unul din cei mai apreciaţi şi premiaţi bloggeri de parenting din România, a apelat la specialişti din diverse domenii pentru a afla cum este indicat să comunice cu copiii ei pentru a dezvolta acest subiect considerat încă tabu.

A chemat astfel la masa discuţiilor, în cadrul unei transmisii live la radio şi pe pagina ei de Facebook, invitaţi precum Cristina Fulop, psihoterapeut, Elena Riedl, director educaţional Olga Gudynn, Dobrescu Viorica, consilier educaţional în cadrul şcolii Olga Gudynn, Daniela Călugăru, consilier în cadrul Ministerul Educaţiei Naţionale, vedetele Anca Serea şi Adrian Sînă.

“Mi-am dorit foarte mult să organizez acest eveniment pentru a le oferi copiilor răspunsuri reale împreună cu specialiştii în domeniu. Dacă am învăţat ceva de la copii este că întrebările oneste au nevoie de răspunsuri pe măsură. De aceea, întrebarea mea ca mamă către toţi invitaţii mei a fost: la ce vârstă le vorbim copiilor despre sex?

Psihoterapeutul Cristina Fulop consideră că acesta este un subiect tabu. Adulţii au crescut cu foarte multe tabuuri şi este le este greu să fie relaxaţi faţă de un subiect despre care au anumite reţineri. Fulop a accentuat că „educaţia sexuală înseamnă să vorbeşti despre sex într-un context anume. Nu vorbeşti despre activitate sexuală, ci vorbeşti despre ce înseamnă practic o nevoie primară. Nu îi învăţăm despre sex, ci despre semnificaţiile pe care le are educaţia în direcţia asta şi despre semnificaţiile pe care ei să le ofere unor activităţi absolut fireşti, naturale, dar şi despre schimbările care se produc în interiorul corpului lor la nivel psihic şi  fizic odată cu înaintarea în vârstă„.

În ceea ce priveşte modul în care părinţii ar trebui să discute cu cei mici, Cristina Fulop consideră că atitudinea este cea mai importantă. Adulţii trebuie să fie relaxaţi şi naturali în legătură cu răspunsul pe care îl oferă. „Trebuie să îi explici obiectiv, să oferi informaţie, dar să îţi iei şi feedback asigurându-te că a înţeles ceea ce ai spus şi că l-ai lămurit, fără a se simţi jenat şi că nu pleacă cu senzaţia că ceea ce s-a discutat a fost neplăcut„, a explicat aceasta.

Daniela Călugăru (consilier în cadrul Ministerul Educaţiei Naţionale) a spus că educaţia sexuală se realizează în cadrul opţionalului de educaţie pentru sănătate şi disciplinelor din trunchiul comun. „Oferta extracuriculară şi extraşcolară poate să aducă plus valoare informaţiilor pe care aceste discipline le oferă. Unitatea de învăţământ trebuie să îşi dea acordul, iar pentru activităţile extracuriculare este nevoie şi de acordul părinţilor, în special pentru că elevii sunt minori„.

Cu toate acestea, multe şcoli din mediul rural nu beneficiază de consilier educaţionali, psihopedagogi sau cabinete medicale. Specialiştii au evidenţiat faptul că educaţia sexuală îi poate ajuta pe copii să conştientizeze pericolele la care sunt expuşi, să se ferească de acestea şi să evite abuzurile.

Vedetele Anca Serea şi Adi Sână au povestit despre experienţa lor de părinţi şi cum au răspuns la întrebarea ”eu de unde vin?”. Anca Serea a primit această întrebare de la David, fiul cel mare: „Eu am avut cumva inspiraţia să îi dau un răspuns oarecum romanţat care am simţit că mi se potriveşte mie şi lui. Părerea mea este că nu trebuie să le oferim copiilor un răspuns general valabil. Nu cred că există un răspuns sau o schemă pe care să o urmăm. Lui David i-am spus: copii vin din dragoste şi din iubire„. Adi Sână a completat spunând că: „Nu ne-am împărţit sarcinile, este clar că mama este mai apropiată pe subiectele astea cu fetele noastre””, a scris vedeta pe blogul ei.

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Comenteaza Am mai scris despre: ela craciun , specialisti , despre sex , copii