Cariile te fac să nu mai ai putere la sală? Care este legătura dintre problemele dinţilor şi incapacitatea de a face performanţă

  • 63 afişări
26 iunie 2018 Alexandra Necsoiu
Cariile te fac să nu mai ai putere la sală? Care este legătura dintre problemele dinţilor şi incapacitatea de a face performanţă

Igiena orală reprezintă o parte foarte imoportantă din viaţa noastră şi ne poate influenţa radical sănătatea, performanţa şi buna dispoziţie.

Un studiu recent demonstrează că problemele dinţilor, precum cariile ori gingivita afectează capacitatea de a face performanţă sportivă.

Medicul Adrian Mina a reprezentat România zilele trecute la un important eveniment internaţional dedicat stomatologiei şi sănătăţii, alături de mari nume din domeniu, şi ne explică acum ce repercursiuni mai puţin ştiute au problemele danturii netratate la timp. Mai exact, legătura dintre performanţa sportivilor de top şi sănătatea cavităţii bucale, tema care a fost abordată la acest eveniment.

“În ultimii 15 ani s-a realizat un studiu foarte important care a avut ca subiecţi peste o mie de atleţi de elită. S-a demonstrat că randamentul lor în teren era influenţat direct de sănătatea lor orală. Dacă ei suferau de afecţiuni precum gingivite, inflamaţii, carii sau infecţii, aveau un nivel de performanţă mai scăzut, cu toate că ei beneficiau de îngrijire medicală de top, de o alimentaţie corespunzătoare”, explică Adrian Mina.

Adrian Mina spune că, în momentul în care un sportiv are gingivită, de exemplu, acesta se reface mult mai greu.

“Imunitatea corpului trebuie să se împartă, să repare atât problemele stomatologice, cât şi celelalte, fapt care duce la scăderea performanţei. Efortul corpului este mult mai mare şi nu se concentrează doar pe refacerea imediată a corpului unui sportiv, după un antrenament intens sau o competiţie cu miză.  

Sunt multi sportivi care spun ca au ratat momente cruciale în cariera lor pentru că nu au tratat o gingivită sau aveau dureri de dinţi. Şi s-a demonstrat că, după ce aceştia şi-au rezolvat afecţiunile ce ţin de cavitatea bucală, randamentul lor a crescut, şi-au depăşit limite şi au atins noi recorduri”, spune Dr. Adrian Mina. 

Afecţiunile cavităţii bucale sunt primul semn pentru probleme de sănătate mai grave şi este ştiut faptul că România stă destul de prost la acest capitol. Situaţia este complet diferită în alte ţări, unde copiii sunt educaţi de mici să fie responsabili. Guvernele multor state derulează campanii de conştientizare şi de integrare a prevenţiei orale în rândul cetăţenilor.

“Specialiştii au o vorbă: dacă ai probleme dentare, sigur faci ceva gresit în viaţa ta. În Olanda, de exemplu, statul încearcă să îi înveţe pe cei mici, prin spoturi şi articole convingătoare, cât de important este să se spele pe dinţi de două ori pe zi. Şi s-a demonstrat că, dacă ei reuşesc ca de la vârste fragede să respecte cu stricteţe acest simplu obicei, au şanse mai mari să reuşească în viaţă. Vor fi capabili să respecte termene, să aibă răbdare şi să ducă la bun sfârşit lucurile pe care le încep. Asta vrem să facem şi noi în România, să îi ajutăm pe oameni să înţeleagă cât de important este să aibă grijă de sănătatea lor ca să se simtă bine şi plini de viaţă”, declară medicul stomatolog Adrian Mina.

“În ultimii ani, s-a dezvoltat şi s-a răspândit, la scara largă, acest trend de a urma un stil de viaţă cât mai  sănătos, de a fi activ şi de a elimina factorii care produc stres, dar, cu toate acestea, prevenţia şi igiena orală corectă nu primesc atenţia cuvenită. Trebuie să înţelegem că, dacă tratăm problemele de la origine, creşte şi calitatea vieţii noastre. Am folosit exemplul cu sportivii tocmai pentru a scoate în evidenţă cât de important este să nu neglijăm aspecte ce ţin de stomatologie şi să nu ne mai fie frică să mergem la dentist pentru că acesta ne poate prelungi viata”, explică specialistul.

Dr. Adrian Mina este considerat unul din cei mai respectaţi medici stomatologi din România, cu o activitate de peste 15 ani derulată în Statele Unite, Canada şi România. Printre pacienţii săi se numără inclusiv persoane publice cunoscute din România şi de peste hotare.

 

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Comenteaza Am mai scris despre: sanatate , carii , igiena dentara , sport