Ce beneficii şi ce riscuri are chirurgia estetică

  • 778 afişări
Ce beneficii şi ce riscuri are chirurgia estetică

23 decembrie 2015

Operaţiile estetice aduc atât îmbunătăţiri fizice cât şi beneficii psihologice, atunci când pacientul are atitudinea şi înţelegerea potrivită. Este adevărat, aceste proceduri presupun şi nişte riscuri care pot fi evitate, de cele mai multe ori, prin informare şi prin cunoaşterea limitelor impuse de propriul corp.

„Încrederea este pilonul principal al oricărei intervenţii chirurgicale în scop estetic. Trebuie să avem aşteptări realiste şi să nu ne aşteptăm la perfecţiune, ci la îmbunătăţire” – spune dr. Ovidiu Grecu, medic primar chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, doctor în ştiinţe medicale.

Medicul şi pacientul formează o echipă, iar împreună vor rezolva cazul, de aceea încrederea şi onestitatea sunt esenţiale. Medicul nu trebuie să promită rezolvări dincolo de caracteristicile fizice ale pacientului şi de limitările pe care acestea le impun.

În acelaşi timp, pacientul trebuie să înţeleagă, şi să accepte, că dacă aşteptările sale sunt disproporţionate există şanse mari să fie decepţionat. Majoritatea întrebărilor trebuie adresate medicului înainte, nu după intervenţie. Cu alte cuvinte, atunci când ne gândim să apelăm la chirurgia estetică este foarte important să luăm decizii responsabile, iar în urma unei discuţii amănunţite cu medicul să fie inclus şi istoricul medical.

Câteva beneficii pe care operaţiile estetice le aduc sănătăţii:

Operaţia de micşorare a sânilor poate reduce durerile de spate şi va corecta poziţia spatelui, lucru care va determina şi va creşte încrederea de sine.

Pielea rămasă după slăbire sau după o naştere poate fi îndepărtată, lucru care va creşte abilitatea de a face efort fizic. Aceste operaţii de reconstrucţie vor da sentimentul de vindecare şi fac ca pacientul să se simtă din nou bine în pielea sa.

Prin abdominoplastie poate să fie îndepărtat excesul de piele şi de grăsime de pe abdomen şi astfel corpul va fi mai proporţionat, însă dincolo de aspectul fizic acest procedeu îmbunătăţeşte în multe situaţii confortul vieţii. Iar pentru că grăsimea abdominală este redusă, cei care au parte de această intervenţie vor fi mai puţin predispuşi la obezitate şi diabet, mai ales dacă urmează un proces de scădere în greutate şi apelează la un medic nutriţionist. Altă procedură care are acelaşi efect este şi liposucţia. Este însă foarte important să nu folosim aceste proceduri ca pe nişte instrumente de slăbit!

Candidaţii ideali pentru aceste proceduri trebuie să aibă în primul rând aşteptări realiste şi să menţină efectele operaţiei printr-o alimentaţie sănătoasă, dar şi prin exerciţii regulate. Astfel se reduce riscul bolilor de inimă şi creşterea presiunii sângelui. În linii mari, aceste proceduri pot fi linia de pornire spre un stil de viaţă cât mai sănătos.

Operaţiile estetice au şi efecte psihologice. Acestea pot creşte, sau scadea încrederea în sine şi încrederea în general. Mediul social în care trăim poate avea un efect negativ asupra noastră. De exemplu, o persoană care a fost mereu deranjată de felul în care îi arată nasul poate apela la o rinoplastie care îi va remodela nasul după cum îşi doreşte. În plus, cei care au deviaţie de sept vor avea parte şi de beneficii medicale, pentru că această procedură îmbunătăţeşte funcţiile nasului - practic pacientul va respira mai uşor.

Indiferent de motivul pentru care apelam la chirurgia estetica, în cele din urmă, decizia este a noastră şi nu trebuie să facem lucruri fără să le conştientizăm. Aceste intervenţii nu sunt în sine un lucru uşor, de aceea trebuie să merite efortul şi să ne facă viaţa mai frumoasă, iar echilibrul dintre aşteptările subiective ale pacientului şi regulile medicale stricte poate fi găsit numai de către medicul specialist.

Foto: Hepta.ro

 

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!