Turele de noapte cauzează probleme de sănătate

  • 382 afişări
Turele de noapte cauzează probleme de sănătate

23 ianuarie 2014 Iulia Albi

Lucratul în ture creează un adevărat haos în corpul tău şi poate cauza probleme de sănătate pe termen lung, avertizează cercetătorii. Acesta poate provoca diabet, cancer şi chiar infarct.

Munca în ture perturbă ritmul natural al genelor,  provocând afecţiunea a aproximativ 1500 dintre acestea.

În vederea efectuării unor cercetări cât mai pertinente, cercetătorii de la Universitatea Surrey din Marea Britanie au supus 22 de voluntari unui program de lucru în ture, timp de o săptămână, fără ciclu natural lumină – întuneric.

Ciclul veghe- somn a fost întârziat cu 4 ore în fiecare zi, voluntarii ajungând să doarmă chiar 12 ore în afara ritmului natural zi-noapte.

Analizându-se mostrele de sânge ale voluntarilor, cercetătorii au ajuns la concluzia că voluntarii s-au confruntat cu o diminuare de 6 ori a activităţii genelor care manifestau un “ritm circadian” (ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale).

"Am ajuns la concluzia că  în jur de 6% dintre gene manifestă un ritm circadian, acest lucru însemnând că activitatea lor este mai crescută în anumite perioade ale zilei. Tindem să credem  că acele gene care se activează pe timpul zilei ar putea fi implicate în funcţia imunitară, iar cele activate noaptea au legătură cu reglarea altor gene", a declarat profesorul Derk-Jan Dijk, de la Centrul de cercetare a somnului de la Universitatea Surrey.

Britanicii speră că rezultatele studiului, publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences, vor reprezenta un "reper important" în realizarea altor cercetări.

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Comenteaza Am mai scris despre: ture , probleme sanatate , noaptea