”Spărgătorul de Nuci şi Cele Patru Tărâmuri” o aventură fantastică pentru publicul de toate vârstele

  • 130 afişări
26 noiembrie 2018
”Spărgătorul de Nuci şi Cele Patru Tărâmuri” o aventură fantastică pentru publicul de toate vârstele

Cea mai recentă producţie marca Disney, „The Nutcracker and the Four Realms/Spărgătorul de Nuci şi Cele Patru Tărâmuri”, este povestea unei călătorii neaşteptate pentru Clara, de-a lungul căreia adolescenta terorizată de şoareci descoperă un cu totul alt Spărgător de Nuci şi o minunată Zână a Fondantelor.

Clasica poveste a Spărgătorului de Nuci –asociată cu sărbătorile de iarnă – a fost scrisă în 1816 de E.T.A. Hoffmann, iar, în ultimii ani, a trecut prin nenumărate adaptări pentru micul şi marele ecran.

„Povestea s-a schimbat enorm de-a lungul istoriei ei. Versiunea semnată de Alexandre Dumas a fost mult mai blândă şi mai târziu a fost adaptată într-o piesă de balet pe muzica lui Ceaikovski, ceea ce pentru mine a fost de-a dreptul fascinant. Aşa cum baletul este unic de-a lungul fiecărei scene şi noi am creat aceeaşi unicitate pentru acest film şi am adăugat ceva în plus şi poveştii”, afirmă Lasse Hallström, unul dintre regizorii filmului.

Pelicula Disney o are în prim-plan pe Clara, adolescenta de 14 ani pasionată de ştiinţe, dar care nu se simte prea confortabil în propria piele. „E ca un peşte eşuat pe uscat. Nu se potriveşte cu stereotipurile normale pentru vârsta ei – nu e ca o fată din epoca victoriană pasionată de rochii. E mai degrabă un băieţoi, îi place să construiască lucruri şi să găsească soluţii. Seamănă cu naşul ei, Drosselmeyer”, explică scenaristul Ashleigh Powell.

Clara se luptă, însă, să facă faţă dispariţiei recente a mamei sale. „E primul Crăciun al familiei fără Marie, mama lui Claire. Iar mama ei a lăsat cadouri pentru Clara şi fraţii ei, acesta fiind şi punctul de plecare al marii aventuri”, mai spune Powell.

Adolescenta descoperă că mama i-a lăsat cadou de Crăciun o cutie muzicală în formă de ou şi o felicitare pe care scrie „Tot ce cauţi e în tine”. Uimitor, cutia e încuiată şi nu există nicio cheie, iar Clara se simte dezamăgită şi confuză, dar şi foarte hotărâtă să deschidă cutia şi să vadă ce se ascunde în ea. Confuzia ei persistă până când un fir auriu – pe care îl descoperă la petrecerea anuală al lui Drosselmeyer – care pare să fie legat de cheie dispare într-un univers paralel misterios. Aici Clara îl cunoaşte pe soldatul numit Phillip, tot aici dă şi peste o gaşcă de şoareci distrugători şi peste cei care conduc cele Trei Tărâmuri: al Fulgilor de Nea, al Florilor şi al Dulciurilor. E primită cu braţele deschise de aceşti trei regenţi, mai ales de Zâna Fondantelor care conduce Tărâmul Dulciurilor şi care îi povesteşte că odată a fost foarte apropiată de mama ei.

Însă această lume nouă nu este completă, ci cu greu se reface de pe urma unui conflict recent – unul dintre regenţi e în exil, iar tărâmul pe care ea îl conducea este controlat de şoareci. Clara şi Phillip trebuie să ajungă pe acest al Patrulea Tărâm, casa tiranei Mama Ginger, să pună mâna pe importanta cheie şi poate aşa să restabileasă armonia în lume.

„Spărgătorul de Nuci şi Cele Patru Tărâmuri este cea mai bună poveste de Crăciun. E plină de aventură şi de dramă, e plină de emoţii şi de vitalitate, şi transmite un mesaj pozitiv despre puterea dragostei de familie care te ajută să depăşeşti orice moment greu, alături de tema descoperirii propriului curaj. E pur şi simplu un film minunat de văzut cu familia de sărbători”, crede regizorul Joe Johnston.

„Povestea e plină de emoţii. Clara se luptă să depăşească trauma produsă de dispariţia mamei sale, iar această călătorie o aduce într-o lume magică care nu face decât să o provoace constant. Nu are altă variantă decât să tragă de ea pentru a salva un misterios tărâm şi a afla de ce a dispărut mama ei aşa”, spune producătorul Mark Gordon.

În mega producţia „The Nutcracker and the Four Realms/Spărgătorul de Nuci şi Cele Patru Tărâmuri” îi veţi descoperi pe Keira Knightley în rolul Zânei Fondantelor, pe Mackenzie Foy ca Clara, pe Helen Mirren în rolul Mamei Ginger şi pe nimeni altul decât Morgan Freeman ca excentricul naş Drosselmeyer. Distribuţia îi mai include şi pe Eugenio Derbez (Hawthorne), Richard E. Grant (Shiver), Jayden Fowora-Knight (Philip Hoffman), alături de Matthew Macfadyen, Ellie Bamber şiThomas Sweet.

Filmat în Marea Britanie la studiourile Pinewood şi în diverse locuri din jurul Londrei, filmul este regizat de Lasse Hallström şi Joe Johnston şi produs de Mark Gordon şi Larry Franco. Bazat pe povestea originală semnată de E.T.A. Hoffmann şi pe piesa de balet scrisă de Marius Petipa, filmul are la bază un scenariu semnat de Ashleigh Powell.

O lume minunată plină de prieteni şi duşmani

Producătorul Mark Gordon spune că personajele din celebrul balet inspirat de povestirea lui E.T.A. Hoffmann sunt atât de iconice încât nu a fost deloc uşor să găsească noi provocări pentru ele în pelicula marca Disney.

„Personajele din acest film sunt foarte speciale. Clara, de exemplu, poartă o povară emoţională enormă şi întâlneşte de-a lungul călătoriei ei personalităţi incredibile, fiecare jucând un mic rol în descoperirea pe care ea trebuie să o facă”, spune Gordon.

Clara Stahlbaum este foarte curioasă şi inteligentă, fiind foarte pasionată de ştiinţă şi tehnică. Însă moartea mamei sale o lasă devastată, cu multe întrebări fără răspuns, mai ales când descoperă un cadou de Crăciun lăsat amintire de mama sa. Dar cadoul se dovedeşte a fi mai mult decât un obiect, este un dar care îi deschide drumul către o lume nouă plină de posibilităţi şi aventuri, la finalul cărora se redescoperă pe sine.

Actriţa Mackenzie Foy este cea care o aduce la viaţă pe Clara, în care vede o paletă bogată şi complexă de emoţii, de la suferinţă, la dorinţa de a fi luată în seamă de către cei care o marginalizează pentru că nu are preocupări comune cu celelalte fete de vârsta ei.

„Mackenzie este o actriţă minunată, plină de viaţă şi strălucire, cu instincte impecabile”, declară regizorul Lasse Hallström.

O apariţie exotică în lumea reală este naşul Clarei, Drosselmeyer, un personaj enigmatic şi înţelept, om de ştiinţă, călător şi un adevărat părinte spiritual pentru adolescentă. „Un excentric în vârstă care s-a descurcat foarte bine de-a lungul vieţii, are o casă enormă, haine scumpe. E un om pasionat de tehnică şi gadgeturi, pasiune pe care o împărtăşeşte cu Clara”, spune Morgan Freeman, cel care îl interpretează magistral.

În lumea paralelă în care ajunge adolescenta locuiesc multe personaje ciudate, printre care se remarcă Zâna Fondantelor, care guvernează peste Tărâmul Dulciurilor, unde o primeşte pe fată cu braţele deschise. „Zâna Fondantelor este întruchiparea feminităţii. M-am documentat foarte mult pentru acest personaj, tocmai pentru a găsi cea mai potrivită tonalitate a vocii pentru a-i da viaţă: aceea de fetişcană”, spune actriţa Keira Knightly.

Tot pe această lume îşi face apariţia şi Mama Ginger, căreia îi dă viaţă Helen Mirren. „E genul acela de personaj la care poţi contribui cu orice îţi trece prin minte. Îmi place că se poartă ca un mic pirat, că are o sabie de lemn şi că nu este o întruchipare a feminităţii ca Zâna Fondantelor, ci chiar opusul ei”, spune Mirren.

SINOPSIS:

În noua producţie Disney „The Nutcracker and the Four Realms/Spărgătorul de Nuci şi Cele Patru Tărâmuri”, Clara (Mackenzie Foy), o adolescentă pasionată de ştiinţă, care încearcă să îşi revină după moartea mamei, descoperă lumea fascinantă a Celor Patru Tărâmuri şi porneşte într-o aventură de neuitat. De-a lungul călătoriei întâlneşte personaje fabuloase, atât forţe ale răului, cât şi ale binelui, care o vor ajuta să descopere cine este cu adevărat şi să capete încredere în ea. Printre apariţiile exotice se numără Zâna Fondantelor (Keira Knightly), Mama Ginger (Helen Mirren) şi Drosselmeyer (Morgan Freeman).

 

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii smart & chic alături de noi, dă LIKE paginii The ONE de Facebook!

Comenteaza Am mai scris despre: spargatorul de nuci