One United Properties este principalul investitor și dezvoltator imobiliare de proiecte sustenabile rezidentiale, de birouri și mixte de ultimă generație din București, Romania. Compania este cunoscută sub brandul high-end ONE, sinonim cu calitate, design, comunitate, durabilitate și cele mai căutate și dorite locații. 

Compania a fost înființată la sfârșitul anului 2007, de către Victor Capitanu și Andrei Diaconescu, în urma exit-ului acestora din Capital Partners, companie independentă de investment banking, pe care fondatorii au vândut-o către Banca Transilvania în 2016. Încă de la începutul afacerii în 2008 până în prezent, cei doi fondatori au fost implicați în activitatea de zi cu zi a companiei One United Properties, în calitate de co-CEO și membri executivi ai Consiliului de Administrație.

Obiectivul One United Properties este să îmbunătățească comunitățile existente și să construiască noi comunități prin dezvoltarea de clădiri de calitate, eficiente din punct de vedere energetic, generând totodată o creștere a valorii pe termen lung pentru acționari. One United Properties este pionier în promovarea conceptul de dezvoltare cu utilizare mixtă în România, fiind cel mai important jucător pe acest segment de pe piața locală.

De-a lungul anilor, brandul a crescut organic și a continuat să aducă pe piața locală cele mai recente tendințe imobiliare, transformând zonele abandonate ale orașului în comunități dinamice. Pe plan local, One United Properties este renumită pentru dezvoltările sale rezidențiale premium, inclusiv comunitățile rezidențiale de tip boutique și exclusiviste, așa cum este One Peninsula, dar și pentru dezvoltări la scară mare, pe verticală, precum One Verdi Park, și dezvoltări cu utilizare mixtă, cum sunt One Floreasca City sau One Cotroceni Park.

După ce a construit un nume sinonim cu dezvoltările imobiliare rezidențiale premium, One United Properties a pătruns și pe piața de birouri în anul 2017, în urma achiziției clădirii One North Gate, dar și pe segmentul comercial (urmând modelul de construire pentru închiriere) în anul 2022, după ce a achiziționat un pachet majoritar de acțiuni la Bucur Obor. Până la sfârșitul anului 2022, portofoliul comercial al One United Properties este estimat să ajungă la aproape 200.000 mp, din care peste 150.000 mp reprezintă portofoliul de birouri.

Toate clădirile ONE au certificări superioare de sustenabilitate, eficiență energetică și wellness, iar dezvoltatorul a fost premiat la numeroase gale și conferințe în domeniu, atât la nivel internațional, cât și local. În plus, compania este membră a Romania Green Building Council (RoGBC), o organizație care promovează responsabilitatea față de mediu și eficiența energetică.

Toate dezvoltările rezidențiale ale One United Properties sunt certificate „Green Homes” de RoBGC, în timp ce toate dezvoltările de birouri sunt certificate WELL Health and Safety, cea mai riguroasă certificare axată pe bunăstarea angajaților, precum și certificări LEED. În 2021, One United Properties și-a asumat angajamentul ca toate noile dezvoltări de birouri să îndeplinească standardele LEED Zero Carbon.

Din 2021, ONE investește în restaurarea reperelor istorice, achiziționând în 2021 Casa Braikoff (One Athénée) și în 2022, prima fabrică Ford din Europa de Est (One Gallery). Pentru 2022 și 2023, One United Properties vizează investiții de minim 70 de milioane de euro în regenerarea urbană a reperelor istorice abandonate din București, pentru a proteja și restaura patrimoniul cultural al capitalei României.

În urma unui IPO finalizat cu succes în iulie 2021, One United Properties a devenit o companie cotată la bursă, listată pe Piața Principală a Bursei de Valori București (BVB: ONE) și inclusă în indici mari mondiali și locali, precum BET, STOXX, precum și indici FTSE, inclusiv indicele FTSE Russell Global All-Cap care urmărește cele mai lichide acțiuni din lume și indicele FTSE EPRA Nareit EMEA Emerging, care urmărește evoluția companiilor din sectorul imobiliar pe piețele emergente. Datorită concentrării pe lichiditate, monitorizării analiștilor și rezultatelor consistente, compania este inclusă constant în top 10 cei mai tranzacționați emitenți de pe piața de capital românească.

Până în prezent, One United Properties a derulat cinci majorări de capital și și-a finanțat dezvoltarea de-a lungul anilor prin capital propriu. Între anii 2021 și 2022, One United Properties a atras peste 100 de milioane de euro de la investitorii Bursei de Valori București, mai întâi în cadrul unui IPO în iulie 2021, iar mai târziu într-un SPO, care a avut loc în perioada iunie-iulie 2022.

One United Properties are un parteneriat strategic cu compania multi-premiată de design interior Lemon Interior Design. Dezvoltatorul are, de asemenea, un studio de arhitectură și deține capacități de inginerie prin X Architecture & Engineering, premiat la International Property Awards.

Compania este membră a Pactului Global al Națiunilor Unite, a Romania Green Building Council, a Asociației Investitorilor Imobiliari și a AmCham.

Loading...