Cea mai recentă ediție a conferinței ZF Birouri și Rezidențial a reunit specialiști din domeniul imobiliar care au dezbătut, alături de jurnaliștii ZF, bilanțul pieței imobiliare și perspectivele pentru anul acesta, pe fiecare segment în parte – office, rezidențial, retail.

Beatrice Dumitraşcu, CEO Residential Division One United Properties: Nevoia locativă este mare

Invitată ca speaker în panelul dedicat segmentului imobiliar rezidențial, Beatrice Dumitrașcu a declarat că în ciuda modificărilor fiscale, nevoia locativă şi apetitul de achiziții sunt mari, pe toate segmentele de piață, iar cine are nevoie de locuință azi nu va aştepta doi ani sau trei.

„Construcțiile au scăzut, oferta e deci mai mică, prețul creşte, taxele se măresc. Impactul măsurilor fiscale e tot la consumator”,

a arătat aceasta.

Beatrice a vorbit despre portofoliul rezidențial al One United Properties, amintind oferta dezvoltatorului atât pe segmentul premium, cât și pe cel medium și medium-superior.

„Avem pe 2 ani un pipeline cu One Herăstrău Vista, One Floreasca Towers. Am intrat in 2023 cu 5.600 de unități locative iar la jumătatea anului am aveam 152 mil. eur vânzări, 466 unități, 800 locuri de parcare, anexe. Avem apartamente şi pentru bugetul mediu, nu doar premium. Lansăm prima fază la One Lake District pe malul lacului Plumbuita, care răspunde nevoilor unei comunităti care are nevoie de școală, grădiniță, magazine. Este o zonă cu stoc îmbătrânit de locuințe, populația este mare acolo şi este nevoie de acest produs.”

Perspective ale pieței imobiliare la conferința ZF Birouri și Rezidențial 2023

De asemenea, CEO-ul diviziei rezidențiale a menționat că există și un segment de investitori care privesc către proprietățile ONE:

„Avem şi investitori care cumpără pachete de apartamente, mai ales că avem o piață de închirieri unde prețurile au crescut. Investitorii străini văd că la nivel de taxare stăm mai bine decât alte țări şi prețurile sunt încă mici. Avem investitori care cumpără şi 30 de apartamente pentru a le închiria. Unii cumpără speculativ şi vor să revândă. Alții îşi pun banii la adăpost şi vor un venit pasiv. Există toate categoriile de cumpărători.”

Mihai Păduroiu, CEO Office Division One United Properties: Concurăm cu Polonia, Portugalia, chiar și Spania pe piața de birouri

Panelul dedicat segmentului imobiliar office a reunit jucători importanți din domeniu, care au subliniat potențialul mare pe care acest domeniu îl are în țara noastră. Bucureştiul concurează cu Varşovia, Sofia şi chiar Madrid, Milano sau Lisabona pe piaţa de birouri, însă lipsa de predictibilitate din Capitală, dar şi infrastructură subdimensionată, mai ales pe partea de transport în comun, afectează semnificativ investițiile. Mihai Păduroiu, CEO Office Division One United Properties, a subliniat că Bucureștiul este o destinaţie atractivă, dar din păcate la fiecare investiţie câştigată, Capitala pierde alte 10 tranzacţii, în care companiile aleg să se ducă în altă parte pentru că pe plan local nu există infrastructură și predictibilitate.

„Vom anunţa câteva tranzacții care vor aduce un grad ridicat de optimism, vor arăta că piața de birouri este matură şi că Bucureştiul este o locație extrem de atractivă. Anul trecut am semnat cu Siemens Energy la One Cotroceni Park şi în continuare discutăm cu alte companii. Sper ca până la finele anului să anunţăm cel putin o tranzacţie similară. Aceste companii generează valoare în economie, prin angajări, prin know-how şi prin atragerea unui ecosistem de furnizori, parteneri, clienţi”,

a spus Mihai Păduroiu.

Perspective ale pieței imobiliare la conferința ZF Birouri și Rezidențial 2023

Acesta a mai menționat și o tranzacție inedită raportată de companie la BVB, una dintre cele mai mari din istorie ca valoare, dar și despre proiectul One Gallery, care reprezintă restaurarea fostei hale Ford din cartierul Floreasca:

One Gallery este în faza de restaurare, este un proces mai complicat. Sunt multe resurse noi, cu o serie de inovaţii, implementate pentru prima dată. Termenul de livrare este 2026, dar depinde mult de felul în care va decurge evoluţia lucrărilor la noua structură, cea veche fiind deja consolidată. Componenta principală din retail va deservi zona de food, iar la etajul 1 vom avea birouri, care păstrează trăsăturile clădirii istorice, dar cu echipare modernă. Sunt spaţii flexibile, moderne, de care este nevoie în piaţă.”


Loading...