Co-fondatorii One United Properties au fost prezenți în cadrul evenimentului ZF Capital Market Summit 2023 pentru a discuta teme precum rolul Bursei în economia românească, pași pentru a atrage investitori și care sunt planurile companiilor listate.

Victor Căpitanu a declarat că într-un an şi opt luni de la listarea One United Properties pe Bursa de Valori Bucureşti din iulie 2021, numărul de investitori a crescut de la 3.000 de acţionari la început spre 6.500 de acţionari în prezent. Acesta a mai subliniat că din păcate clienţii băncilor internaţionale, în special din Europa, nu pot cumpăra acţiuni la o companie românească în acest moment, ceea ce reprezintă atât un impediment pentru extinderea plajei de investitori, cât şi o oportunitate importantă, fiind rolul Bursei să se implice activ în această direcţie:

„Este o problemă majoră. Eu am continuu investitori străini care vor să investească în One şi trebuie să le fac o procedură complicată, să îşi deschidă cont la unul din brokerii locali, care de obicei durează de la câteva zile la săptămâni. Ca să crească numărul de investitori, Bursa trebuie să se implice şi să semneze contracte cu băncile mari europene pentru ca clienţii lor să aibă acces la acţiunile româneşti. Asta este o oportunitate, într-un fel, pentru că după ce acest lucru va fi făcut, va însemna o explozie în numărul de investitori de la bursă. Este un pas critic.”

La rândul său, Andrei Diaconescu a subliniat că ar trebui să existe un efort comun al politicienilor, al autorităţilor, al Bursei, al brokerilor de a dezvolta piaţa de capital, de a atrage cât mai mulţi jucători, fie că sunt companii de stat sau private.

„Ca stat este obligatoriu să listezi companii performante, iar ca broker şi ca investment banking mi se pare absolut normal să mergi să cauţi active, companii care ar putea să fie listate şi să îi convingi.”

Mai multe detalii aici și aici.


Loading...