Bucharest Real Estate Club și Romania Property Club au realizat un sondaj printre cei mai dinamici investitori pentru a identifica forțele care modelează peisajul urban al orașului în 2024.

Cel mai recent eveniment BREC Trends Forum a reunit specialiști din domeniu, care au discutat perspectivele sectorului imobiliar pentru 2024. Astfel, segmentele industrial și logistic rămân în continuare pe primele locuri în top în București, urmate îndeaproape de segmentul rezidențial. Blocajul urbanistic rămâne principalul obstacol pentru piața imobiliară din București, în vreme ce dezvoltarea infrastructurii este indicată ca unul dintre principalii factori de creștere pentru orașele regionale din România.

Andrei Diaconescu, cofondator și co-CEO One United Properties, și-a exprimat încrederea în potențialul pieței de real estate locale, indicând o creștere a interesului pentru produse de calitate, pe fondul unui climat cu provocări:

„Piața imobiliară din România are un potențial semnificativ de creștere și rămâne extrem de atractivă atât pentru clienți, cât și pentru investitori. Acest lucru se datorează în primul rând deficitului structural semnificativ de locuințe de înaltă calitate, în ciuda provocărilor precum inflația, creșterea ratelor dobânzilor și problemele legate de urbanism din București. Cu o creștere atât a cererii, cât și a accesibilității pe piața rezidențială și cu puține livrări noi de birouri, proprietățile bine situate și conforme cu standardele de mediu, sociale și de guvernanță sunt mult mai căutate, iar 2024 va consolida tendința de flight to quality observată în ultimii ani.”

Potrivit BREC, factorul care influențează cel mai mult percepția investitorilor față de piața din București este incertitudinea urbanistică:

„Cea mai mare parte a respondenților noștri revine la acest subiect atunci când evaluează proiectele lor de investiții. Incertitudinea urbanistică are, de asemenea, un impact calitativ, deoarece dezvoltatorii responsabili, care construiesc proiecte de mari dimensiuni și au standarde ridicate de calitate, sunt încet, dar sigur, îndepărtați de pe piață. Din cauza ofertei limitate, se estimează o creștere cu 10% a prețurilor cerute și a chiriilor.”


Loading...