Co-fondatorul One United Properties a stat față în față cu George Buhnici pentru o discuție amplă despre subiecte importante, precum construcții, arhitectură, legislație, calitatea materialelor de construcție, risc seismic.

Andrei Diaconescu a subliniat în repetate rânduri importanța calității în procesul de construire a unei clădiri, dar și nevoia de o viziune mai eficientă asupra dezvoltării urbanistice a Bucureștiului.

„Dezvoltarea modernă, prezentă în toate tendințele vestice, este o dezvoltare pe înălțime. Pentru că astfel suntem mai aproape și de școală, și de un cinematograf, un teatru, un magazin etc. Dacă blocăm Bucureștiul și construim doar în jurul său, oamenii vor continua să meargă la serviciu în București, să-și ducă copii la școală în București, să vină aici pentru divertisment. Și vom avea un trafic incomparabil mai mare. Din cauza blocajului sunt foarte puține dezvoltări noi, și-atunci oamenii cumpără în afara orașului, dar vin cu treabă aici. Dezvoltarea sustenabilă se face pe verticală, aproape de zonele de interes. Noi nu am demonstrat în ultimii 20 de ani că suntem capabili să construim o infrastructură modernă, care să ne permită să locuim la Ploiești și să muncim în București.”

În privința clădirilor istorice care definesc orașul, Andrei Diaconescu a subliniat că aceste monumente fac parte din patrimoniul cultural și, prin urmare, trebuie renovate:

„Ele țin de istorie, de moștenire, copiii noștri trebuie să le vadă. Unele dintre acestea sunt, poate, construite prost, însă trebuie refăcute. Așa cum facem noi acum la hala Ford, unde fațadele sunt conservate, se reface structura, apoi fațadele se prind de noua structură. Este absolut normal așa, mai ales că în codul de construcții este prevăzută ca durată de viață a unei clădiri aproximativ 100 de ani, după aceea clădirea nu mai este sigură.”

Recentul cutremur din Turcia și Siria a dat naștere unui val de dezbateri în privința siguranței locuințelor din țara noastră și, în special, din București. Co-fondatorul One United Properties a menționat că după cutremurul din anul 1977, codul seismic de proiectare în Capitală și zonele afectate de cutremurele din Vrancea s-a schimbat de mai mutle ori, nu o singură dată. Specialiștii sunt de părere că rigorile și testele care sunt prevăzute în acest moment în domeniul construcțiilor sunt stricte, astfel că dacă se respectă acest cod de construire nu vom avea clădiri noi care să colapseze:

„Dacă vă uitați la clădirile din Turcia care s-au prăbușit, se observă că nu prea aveau fier pe dinăuntru. La noi nu este așa. Structura de rezistență se bazează pe fier și pe modul în care ele sunt prinse. Daca se respectă codul, cu siguranță nu vom avea clădiri din ultimii 20 de ani care să colapseze, și, la fel, nici clădiri construite pe vremea lui Ceaușescu, după cutremur, nu cred că vor avea probleme pentru că au fost construite cu un tip de structura mult mai des. Haideți să ne uităm însă și la cele peste 2.000 de clădiri vechi cu risc seismic din centrul Bucureștiului, pe care autoritățile nu le consolidează.”

Andrei Diaconescu a explicat și o parte din măsurile pe care One United Properties le ia pentru siguranța clădirilor pe care le construiește:

„Toate blocurile înalte pe care noi le facem au în subsol, sub radier, stâlpi de până la 25 de metri, cu grosimi de 1 metru, care practic ancorează clădirea în pământ, sub radier, deci sub nivelul -2 sau -3. În general, cam 10% din clădire trebuie încastrată în pământ ca să se evite riscul de răsturnate. Pe lângă asta, ce facem noi la toate clădirile este că sub radier, deci sub acești 10%, mai avem încă 20% în subsol, ceea ce asigură stabilitate incredibilă. Prin asta stabilizezi și solul, disipezi unda care lovește clădirea.”

Eficiența energetică este un alt subiect actual pe care Andrei Diaconescu l-a discutat cu George Buhnici, explicând avantajele soluțiilor propuse de One United Properties, cum ar fi sistemele geoexchange.

„Este importantă și termoizolația, care dacă e făcută cum trebuie se reduce mult consumul de energie. Începând cu One Peninsula, am implementat schimbul de căldură cu pământul, unde avem sute și sute de puțuri de mică adâncime, până la prima pânză freatică, prin care vara se face frig și iarna cald. Asta asigură între 60-70% din consumul de căldură și aer rece pentru tot proiectul și o reducere de minim 50% a costurilor. Toate proiectele de după Peninsula sunt făcute asa, cu excepția celor din centru, unde nu ai cum să sapi pe sub ele. Reducem astfel dependența de gaze la 20% și de curent la 50%. Cred că în 10 ani de acum înainte nu vor mai exista proiecte mari fără astfel de soluții. Noi deja nu mai avem gaze în apartamentele pe care le construim, ele merg doar până la camera centralei, iar în apartamente totul se face cu inducție. Este mult mai sigur și pentru sănătatea locuitorilor, dar și ca siguranță seismică. În plus, nu mai avem chillere, toate acele aparate de aer condiționat care sunt montate în exterior și care „aruncă” înspre oraș căldură.”

Interviul complet poate fi urmărit aici:


Loading...