Potrivit Serviciul Copernicus privind schimbările climatice al Uniunii Europene, temperatura medie globală în luna iulie a acestui an a fost de 16,95 grade, fiind cea mai ridicată înregistrată vreodată de când se fac măsurători pentru orice lună din an. Într-o perioadă în care schimbările climatice au devenit subiect la ordinea zilei, preocuparea privind impactul asupra mediului pe care orice activitate îl are este tot mai prezentă.

Soluțiile „verzi” devin indispensabile și pentru dezvoltările imobiliare, mai ales în orașele aglomerate și expuse încălzirii globale, cum este cazul Bucureștiului.

Una dintre aceste soluții o reprezintă sistemele geoexchange, pe care One United Properties le implementează deja pentru dezvoltări rezidențiale precum One Peninsula, One Lake Club, One High District sau One Lake District. Într-un articol Hotnews, reprezentanții companiei au explicat care sunt avantajele pe termen lung pe care aceste sistemel le aduc nu doar locuitorilor din ansamblurile respective, ci orașului în sine.

Sistemul geoexchange este printre cele mai eficiente soluții energetice, curat din punct de vedere ecologic și rentabil, disponibile pentru condiționarea spațiilor. Soluția de schimb geotermal nu emite dioxid de carbon, monoxid de carbon sau alte gaze cu efect de seră care contribuie la poluarea aerului. În plus, deoarece sistemele de schimb geotermal nu ard cantități semnificative de combustibil precum gazul, uleiul, propanul sau cărbunele, ele funcționează la un cost mai scăzut și sunt mult mai curate. Ca urmare, costurile pentru încălzirea și răcirea sunt mai mici decât soluțiile tradiționale și vor avea un consum autonom previzibil și pe termen lung.

Geoexchange este o tehnologie care utilizează ca sursă pentru sistemul de încălzire, ventilație și răcire al clădirilor energia termică a Pământului.

În cazul unei clădiri rezidențiale, pompele de căldură extrag căldura din interiorul apartamentelor și o transferă pământului prin intermediul sondelor geotermale în regimul de răcire și se comportă invers în regimul de încălzire, respectiv extrag căldura din pământ cu ajutorul acelorași sonde și o transferă apartamentelor. Pământul este astfel utilizat ca sursă de căldură în momentul în care sistemul funcționează în regim de încălzire și ca radiator în momentul în care sistemul funcționează în regim de răcire.

În cazul dezvoltărilor ONE, pompele de căldură sol-apă preiau căldura de joasă temperatură din pământ, iar cu ajutorul pompelor, în funcție de anotimp, cresc/scad temperatura apei din instalația interioară de încălzire (încălzire în pardoseală) și instalația interioară de răcire (ventiloconvectoare), iar ulterior o distribuie consumatorilor finali. Temperatura de furnizare a apei calde pentru încălzire este situată între 30-45°C și temperatura de furnizare a apei răcite pentru răcire este situată între 7-16°C.

Comparativ cu modul de funcționare al unui sistem de aer condiționat clasic, fără de care nu mai poate fi conceput confortul termic interior în perioadele calde și care transferă din interior către exterior, în aerul atmosferic, căldura disipată de unitatea exterioară (condensatorul) în perioada de răcire, în cazul pompelor de căldură (sol-apă) căldura disipată de condensatorul instalației (perioada caldă a anului) este injectată și stocată în pământ și utilizată în perioada rece a anului (la încălzirea incintelor). Astfel se reduce impactul termic asupra mediului exterior cu o eficiență energetică ridicată.

Articolul complet aici: https://economie.hotnews.ro/stiri-companii-26512623-dezvoltari-imobiliare-sustenabile-care-integreaza-tehnologia-geoexchange-solutia-eficienta-energetic-propusa-one-united-properties-pentru-face-fata-schimbarilor-climatice-marile-orase.htm


Loading...