În inima cartierului Floreasca din București, un proiect ambițios de revitalizare transformă peisajul urban, readucând la viață un simbol al istoriei industriale a României - Hala Ford. Dezvoltatorul One United Properties a preluat acest monument istoric și a demarat un proiect de regenerare urbană de amploare, investind 90 de milioane de euro pentru a transforma hala într-un ansamblu modern și atrăgător, cu funcțiuni comerciale.

Într-un interviu pentru Hotnews, Profesorul emerit Dr. Arhitect Dan Șerban subliniază importanța restaurării halei Ford și a reintegrării sale în circuitul comercial și public. Monumentul, clasificat ca fiind de clasa A, reprezintă un vârf al arhitecturii industriale interbelice, iar curajul de a-l achiziționa și restaura este un gest deosebit de semnificativ pentru comunitate.

Cu noul său nume, One Gallery devine un centru polarizator pentru cartier și oraș, aducând funcțiuni inovatoare precum spații de coworking și concept store:

„Conceptul este definit de idei foarte interesante, care au ca sens transformarea obiectivului Hala Ford într-un centru polarizator, fiind definit de ideea spațiilor de coworking, concept store, cu elemente de mall, dar nu în sensul clasic. Interdependența celor două funcțiuni este specială și îl transformă într-un obiectiv important ca atracție atât pentru publicul larg cât și pentru segmentul imobiliar de birouri.”

Restaurarea și transformarea Halei Ford reprezintă nu doar unul dintre cele mai mari proiecte de acest tip din țară, ci și o provocare arhitecturală semnificativă. Conservarea elementelor de patrimoniu și adaptarea lor la standardele contemporane necesită o abordare atentă și curajoasă.

„Există foarte puțină experiență în transformarea unor clădiri atât de mari ca suprafață, ca volum, într-un element important de atractivitate publică și de investiție; sigur că provocările sunt foarte mari atât pentru arhitect cât și pentru constructor, în primul rând pentru că lucrările pe monumente sunt pline de neprevăzut. Proiectele, în formula principală de autorizare, reprezintă o anumită atitudine care, pe parcursul elaborării efective, în execuție, se modifică în funcție de elementele care se găsesc la fața locului. De multe ori, acestea sunt ascunse și/sau neprevăzute, provocarea rezolvării lor corecte devenind mai puternică. Este vorba desigur, în primul rând, despre păstrarea elementelor de patrimoniu, care dau sensul clădirii și al funcțiunii pe care a avut-o aceasta și translatarea acestora către contemporaneitate”,

spune Prof. emerit Dr. Arhitect Dan Șerban.

Iar includerea unor elemente sustenabile, precum panouri solare pe acoperiș, contribuie la transformarea clădirii istorice într-un obiectiv modern și durabil.

Impactul economic al restaurării acestor monumente istorice în București este remarcabil, aducând beneficii nu doar în plan financiar, ci și în educarea publicului în privința valorii arhitecturii istorice. În cazul One Floreasca City, care include și restaurarea halei Ford, comunitatea de locuitori din cartierul Floreasca și din întreg orașul se bucură de o nouă atracție urbană, contribuind la creșterea esteticii și a calității vieții urbane.

„Hala Ford nu numai că este un monument de arhitectură extrem de important și cu o valoare excepțională, dar este și poziționat foarte bine din punct de vedere al centrelor de importanță ale Bucureștiului; în acest sens, Cartierul Floreasca s-a înnobilat cu complexul urbanistic realizat de One United Properties, prin blocurile turn cu funcțiuni de locuințe și birouri de o calitate deosebită, care deja definesc zona respectivă. Importanța acestui pol al Cartierului Floreasca, reconfigurat arhitectural, influența sa vizuală, perceperea zonelor verzi adiacente, constituind în același timp un element polarizator social pentru cartier și nu numai, va aduce beneficii foarte mari atât pentru cartier cât și pentru București. Este un exemplu de dezvoltare urbană de o altă factură funcțională și volumetrică, ce va conduce în final la o atractivitate puternică a acestui obiectiv.”

Acest proiect de restaurare și transformare demonstrează că implicarea mediului privat în revitalizarea monumentelor istorice poate reconfigura peisajul urban și aduce beneficii semnificative atât pentru comunitate, cât și pentru dezvoltator. One Floreasca City devine astfel un model de dezvoltare urbană de calitate, îmbinând trecutul istoric cu viitorul durabil.

Interviul complet poate fi citit aici.


Loading...