Noul număr al revistei ELLE Decoration continuă incursiunea în subiectul regenerare urbană printr-o discuție despre dezvoltarea One Herăstrău Towers cu o parte din echipa de arhitecți de la X Architecture & Engineering - Marius Călin împreună cu Mariana Turcu şi Sibila Popovici.

One Herăstrău Towers este una dintre dezvoltările grupului One United Properties ce închide trilogia One Herăstrău, după ansamblurile deja finalizate One Herăstrău Park și One Herăstrău Plaza.

Profitând de amplasarea la confluența a două mari zone rezidențiale din nordul Bucureștiului, ansamblul a fost conceput ca o poartă de acces către oraș, menită să redea cartierului Aviației o zonă abandonată de peste 30 de ani, pe care se afla ruina unei structuri masive lăsate în paragină în anii ’90, pe care dezvoltatorul a demolat-o. Din acest motiv modelul de regenerare urbană s-a bazat pe o dezvoltare mixed-use, activând pe lângă componenta rezidențială și una comercială și de birouri, trezind la o nouă viață o zonă urbană discontinuă.

Structura neterminată care era aici înainte de One Herăstrău Towers a devenit studiu de caz la facultatea de construcții în ceea ce privește de tehnica/proiectul de demolare.

„Aveam la intrarea în București această construcție abandonată devenită în mod bizar un punct de reper cunoscut de toţi bucureştenii. (...) Era firesc ca și acțiunea de demolare să stârnească interesul – nu doar al locuitorilor, ci și al comunității de specialitate. Construcția care trebuia demolată nu fusese niciodată finalizată, oprindu-se, la începutul anilor ‘90, în faza de realizare a structurii de rezistență. Era necesară respectarea câtorva principii de bază: să nu fie afectate clădirile din apropiere, să nu se polueze mediul înconjurător și, evident, să fie asigurată siguranța și sănătatea oamenilor, pe tot parcursul operațiunilor”,

spun arhitecții.

Povestea completă în noul număr ELLE Decoration.


Loading...