Imaginează-ți cât de practic și convenabil ar fi să poți ajunge rapid la magazin ca să îți faci cumpărăturile sau să îți iei o cafea ori să mergi la sală și la locul de muncă. Fără să fie nevoie să pierzi timpul în trafic. Să poți să îți desfășori activitățile de zi cu zi într-un timp mai scurt și să nu depinzi tot timpul de mașina personală. Acestea sunt câteva dintre punctele cheie promovate de conceptul urbanistic al orașului de 15 minute.
Citește în continuare pentru a afla ce înseamnă orașul de 15 minute, ce avantaje oferă, precum și ce orașe au reușit de integreze cu succes acest concept.
Ce este orașul de 15 minute
Orașul de 15 minute este un concept care, așa cum sugerează și numele, presupune să îți poți desfășura majoritatea activităților de zi cu zi într-un timp scurt. Cu alte cuvinte, să poți ajunge pe jos sau cu bicicleta ori cu un mijloc de transport în comun la magazin, la sală, la școală, la piață, la locul de muncă, în parc sau la locul de joacă. Să nu mai fi nevoit să pierzi timp în trafic și să poți să locuiești în proximitatea locurilor importante unde îți desfășori majoritatea activităților.
Acest concept nu înseamnă să fie transformat întregul oraș astfel încât să ajungi dintr-o parte în cealaltă în doar 15 minute. Ci presupune crearea de spații și regândirea unor proiecte de infrastructură care să îți ofere acces rapid la o serie de facilități și servicii necesare pentru traiul zilnic. Să folosești mai puțin pe mașina personală și să poți să te bazezi mai des pe mersul pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport în comun.
Orașul de 15 minute se axează pe integrarea unui număr mare de servicii în proximitatea spațiilor de locuit, precum și a spațiilor verzi, a pistelor de biciclete sau a trotuarelor, astfel încât să poți ajunge cu ușurință în diverse locuri.
Conceptul orașului de 15 minute este pus în practică în numeroase orașe din întreaga lume. Iar dezvoltatorii imobiliari reprezintă o parte importantă în acest proces. Ei sunt cei care gândesc și realizează ansambluri rezidențiale care au la bază necesitatea rezidenților de a ajunge în 15 minute la magazin, la sală sau chiar la restaurant. Alături de practicile sustenabile, orașul de 15 minute joacă un rol esențial în dezvoltarea responsabilă a proiectelor imobiliare, astfel încât impactul asupra mediului înconjurător să fie cât mai redus.
Orașul de 15 minute este un conceput urban care a fost dezvoltat de Carlos Moreno, profesor în Franța. De altfel, acest concept a fost promovat de către primarul Parisului, Anne Hidalgo, care susține dezvoltarea unui oraș policentric. Însă există numeroase alte orașe în întreagă lume care integrează acest model de dezvoltare rezidențială.
În România, a fost depus un proiect de lege pentru orașul de 15 minute la Senat, în anul 2023, însă a rămas blocat în Camera Deputaților. Chiar și în aceste condiții, este important de menționat faptul că există dezvoltatori imobiliari care înțeleg necesitatea și importanța acestui concept. Dezvoltările imobiliare One care sunt realizate în locații exclusiviste, în special One Floreasca City și One Cotroceni Park, sunt doar câteva exemple care au la bază conceptul orașului de 15 minute.
Care sunt avantajele orașelor de 15 minute
Orașele de 15 minute susțin ideea de a crea comunități compacte, unde locuitorii au acces facil la nevoile lor de bază, încurajând în același timp dezvoltarea durabilă. Iată care sunt cele mai importante avantaje:
Proximitatea - rezidenții pot să ajungă într-un timp scurt la majoritatea serviciilor de care au nevoie în mod uzual. Cu alte cuvinte, este încurajat mersul pe jos sau cu bicicleta și renunțarea la mașini. Nu mai este necesar să parcurgi distanțe lungi pentru a ajunge la magazin, la piață sau la birou deoarece aceste servicii se află în apropiere de locuința ta;
Reducerea traficului - atunci când poți să ajungi pe jos sau cu bicicleta în parc ori la birou, numărul de mașini din trafic scade. Ceea ce înseamnă că nu se mai creează aglomerație în oraș și ajungi să reduci timpul petrecut pentru a face naveta la birou și înapoi acasă. În plus, un trafic redus pe șosele ajută și la scăderea nivelului de stres;
Reducerea amprentei de carbon - mai puține mașini în trafic înseamnă o cantitate mai mică de gaze cu efect de seră. Cu alte cuvinte, un oraș de 15 minute ajută la scăderea nivelului de poluare din zonele urbane și ajută la creșterea calității aerului;
Diversitate - un ansamblu rezidențial care integrează conceptul orașului de 15 minute este un ansamblu complex, unde se regăsesc o serie de servicii diverse. Ai acces facil la spații comerciale, spații de birouri, piste de alergare sau de bicicletă, restaurante, spații verzi, locuri de joacă și multe altele. Proiectat sub abordarea holistică Live / Work / Play, One Cotroceni Park reprezintă cea mai mare dezvoltare de regenerare urbană din centrul Bucureștiului, unde rezidenții au acces prioritar la toate aceste servicii diverse;
Îmbunătățirea nivelului de trai - atunci când mergi mai des pe jos sau cu bicicleta, ajungi să faci mai multă mișcare. Drept urmare, ai grijă de sănătatea ta fizică și psihică. Integrarea spațiilor verzi și apropierea de natură încurajează, de asemenea, un stil de viață sănătos și interacțiunea între rezidenți și promovează o abordare holistică a vieții urbane;
Încurajarea afacerilor locale - oamenii vor alege întotdeauna magazinul care se află la numai câțiva pași distanță în detrimentul celor care se află mai departe. Sunt sprijinite deopotrivă afacerile medii și mici și este susținută dezvoltarea economiei locale;
Promovarea sustenabilității - prin integrarea unei largi varietăți de facilități în proximitate și prin încurajarea renunțării la mașina personală, orașul de 15 minute promovează sustenabilitatea și contribuie la protejarea mediului înconjurător;
Încurajarea spiritului de comunitate - datorită facilităților care se află în apropiere, oamenii sunt încurajați să interacționeze unul cu celălalt și să formeze o comunitate puternică. Magazinele, restaurantele, locurile de joacă devin astfel puncte de întâlnire importante, care ajută la o mai bună socializare între membrii unei comunități;
Crearea unei infrastructuri puternice - orașul de 15 minute încurajează crearea unei infrastructuri proprii, care să încurajeze mersul pe jos sau cu bicicletă. Astfel, ajung să fie create mai multe trotuare, piste pentru biciclete sau chiar piste pentru alergare sau plimbări în aer liber.
Conceptele unui oraș de 15 minute pot fi implementate prin construcția de ansambluri rezidențiale noi, cât și prin regândirea și reamenajarea cartierelor deja existente. Este important ca rezidenții să aibă acces facil la numeroase servicii, fără să fie nevoiți să parcurgă distanțe lungi.
Dacă locuiești în București, verifică ofertele apartamentelor de vânzare One Residence, aflate în ansambluri rezidențiale cu acces facil la magazine, săli de fitness, locuri de joacă, piste de alergare, restaurante și nu numai. Toate acestea, la numai 15 minute distanță de locuința ta.
Care sunt orașele de 15 minute care au implementat deja acest concept
Deși la noi în țară orașul de 15 minute reprezintă un concept destul de nou, el a fost deja implementat sau urmează să fie implementat în numeroase alte orașe din lume. Parisul, de exemplu, are deja câteva inițiative referitoare la crearea de zone pietonale și a pistelor pentru biciclete. De altfel, mai mult de 94% dintre parizieni locuiesc deja la numai 5 minute distanță de brutării și cofetării.
Melbourne reprezintă un alt oraș mare din Australia care integrează în mod activ concepte ale orașului de 15 minute prin adaptarea infrastructurii deja existente. Alte orașe care lucrează în constant pentru a le oferi locuitorilor posibilitatea de a avea acces facil și rapid la o serie de servicii de baza sunt Ottawa (Canada), Barcelona (Spania), Shanghai (China), Bogotá (Columbia), Milano (Italia), Portland (SUA).
Barcelona, de exemplu, este considerat ca fiind un oraș șablon ideal pentru acest concept. De asemenea, Shanghai plănuiește ca, până în anul 2035, 99% dintre serviciile publice să fie accesibile în cel mult 15 minute și 90% dintre spațiile verzi să fie accesibile în cel mult cinci minute.
Orașe de 15 minute: principalele provocări
Orașul de 15 minute este văzut ca un catalist pentru transformarea urbană. El poate să transforme comunități, să ușureze accesul la o serie de servicii de bază și să încurajeze adoptarea unor practici sustenabile de trai. Totuși, ca orice proiect care este destul de nou, el poate să întâmpine o serie de provocări, mai ales în orașele foarte mari.
Una dintre provocări este legată de integrarea pistelor pentru biciclete. Există orașe unde investițiile în infrastructură pot fi destul de semnificative sau unde transformarea șoselelor pentru a permite accesul bicicliștilor poate fi destul de dificilă. De asemenea, pentru a putea facilita accesul rapid, în doar 15 minute, numeroase rute de transport public trebuie transformate și adaptate, ceea ce poate duce creșterea traficului în celelalte zone ale orașului.
Alte provocări sunt legate de faptul că unele servicii pot fi destul de greu de adaptat astfel încât să fie accesibile în cel mult 15 minute. Cu atât mai mult în zonele în care populația nu este compactă. De exemplu, spitalele mari, universitățile sau spațiile de birouri nu sunt întotdeauna accesibile într-un timp atât de scurt. În schimb, unele servicii pot deveni supraaglomerate, în special în zonele în cu densitate mare a populației.
Totuși, în ciuda tuturor provocărilor, orașul de 15 minute rămâne în continuare un concept cu un potențial imens în transformarea dezvoltărilor urbane. Mai ales că are la bază prioritizarea sustenabilității, îmbunătățirea traiului de zi cu zi și crearea unor comunități mult mai unite. Pe termen lung, orașul de 15 minute oferă posibilități nenumărate de dezvoltare, în special pe piața imobiliară, care susține crearea de proiecte care au la bază regenerarea urbană și integrarea unor servicii și facilități multiple în comunități vii și organice cu beneficii multiple și impact minim asupra mediului.