Proiectele imobiliare mixte, care vor include, pe lângă locuințe și magazine, birouri și spații verzi prind avânt pe măsură ce pandemia a schimbat preferințele.

Birourile trebuie proiectate pentru a fi cât mai eficiente energetic și proprietarii de birouri au accelerat investițiile în noi facilități, iar conceptul de office evoluează spre un mediu de lucru cu o componentă de socializare. Acestea sunt doar câteva dintre concluziile conferinței ZF Birouri și Rezidențial, care a avut loc pe 29 septembrie la București.

Mihai Paduroiu - Trends on the real estate market in Romania 1Beatrice Dumitrascu - Trends on the real estate market in Romania 3Trends on the real estate market in Romania 2

Beatrice Dumitrașcu, CEO Residential Division One United Properties, a explicat în timpul conferinței că piața e foarte dinamică, însă momentan prețurile locuințelor nu se pot duce în jos din cauza costurilor tot mai mari.

„Piața e foarte dinamică, se fac tranzacții. Sunt 21.000 de unități care vor fi finalizate în acest an, dar nevoie e de peste 30.000. Când apar noi dezvoltări rezidențiale în piață, ele se vând de pe plan. Diferența se vede la utilizatorul final, care stă mai mult să se gândească, se gândește și la sustenabilitate. Avem o comunitate mare de clienți și facem multe tranzacții chiar înainte de a anunța în piață un nou proiect. Avem liste de așteptare.”

Mai multe detalii aici si aici.

La rândul său, Mihai Păduroiu, CEO Office Division One United Properties, a adăugat în cadrul conferinței că mai mult ca sigur viitoarele dezvoltări ale companiei vor fi 100% mixte, în contextul în care acest concept imobiliar este extrem de popular. În privința spațiilor de birouri, anul 2022 a redeschis apetitul angajatorilor pentru munca în birou:

„Volumul de birouri contractate a crescut în 2022. Am avut o medie de 25.000 mp în 2020, 2021, dar anul acesta am închiriat aproape dublu. În total am închiriat aproximativ 103.000 mp din ianuarie 2020 până acum, anul 2022 fiind cel mai bun pentru portofoliul nostru de birouri. Cea mai mare cerere a fost acolo unde am avut și cel mai mare volum, adică în cadrul proiectului One Cotroceni Park, unde am închiriat ambele faze aproape integral.”

Mai multe detalii aici.


Loading...