Invitat să ia parte la conferința Urban re:Fresh organizată de Wall-Street.ro, Marius Călin (X Architecture & Engineering) a vorbit despre dilema în care sunt prinse orașele noastre - și mai ales Capitala - între agenda dezvoltatorilor și cea a municipalității.

„În ultimele decenii s-a trecut brusc de la sistemul din perioada comunistă, axat pe construcția de blocuri, la unul în care spațiile dintre clădiri sunt esențiale. Or, ne lipsește încă o înțelegere, o viziune în acest sens”,

spune Marius Călin.

De asemenea, acesta a subliniat faptul că ne lipsește un model de planificare și o mai bună implicare în întreg procesul de construire urbană:

„Este fascinant că ne aflăm «in a bind». E o căutare de integrare, cred că sunt o serie aspecte de încăpățânare, de indecizie, din toate părțile. Ne lipsește un model de planificare – nu unul absolut, ci un sistem de intervenții – necesitatea de a putea înțelege care este funcția urbanistului, peisagistului. Sunt operațiuni destul de sumar sau lateral înțelese pe piață.”

În privința dezvoltărilor multifuncționale devenite deja reper în portofoliul One United Properties, Marius Călin a subliniat că viziunea dezvoltatorului a inclus înțelegerea inter-relațiilor.

„Dacă pui o clădire lângă alta, rezultă spații între. Or acele spații între sunt de fapt cele care dinamizează zona respectivă, dezvoltarea respectivă. Construcțiile mixte sunt practic cele care se opun acelor decupaje care erau înainte – platforme industriale, zone de locuit, sistem de circulație, complexe comerciale. Perioada anterioară nu a fost neapărat caracterizată de viziune. Dacă unele dintre aceste proiecte de dezvoltări mixte, ample ar fi avut loc înainte de 2008, cu siguranță acum, peste 15 ani am fi fost într-o cu totul și cu totul altă situație. Cred că în perioada următoare ceea ce merită să vedem este cum evoluează în aceste dezvoltări prezența acestui spațiu semi-public, un spațiu între și pentru clădiri, un spațiu neglijat anterior.”

Mai multe detalii aici.


Loading...